KJENNER DET I KROPPEN: I en måned har Kvelertak turnert (og levd oppå hverandre) på kryss og tvers I Nord-Amerika i denne bussen. Nå skal de hjem til Norge for fridager og albumlansering. Fra venstre: Kjetil Gjermundrød, Erlend Hjelvik, Bjarte Lund Rolland, Marvin Nygaard, Vidar Landa og Maciek Ofstad. Foto: Knut Egil Wang

Rockebandet Kvelertak om kranglingen i bandet: – Mye skriking og hyling

LOS ANGELES (VG) Kvelertak beskriver seg selv som en
dysfunksjonell familie. Men det er ikke mye dysfunksjonelt over mottagelsen de får.

 • Camilla Bjørn

Artikkelen er over fire år gammel

Deres tredje album, «Nattesferd», får nemlig strålende anmeldelser i toneangivende musikkmedier – over et bredt spekter.

De får karakter 8 av 10 i den amerikanske indierockbibelen Pitchfork så vel som i det britiske hardrockmagasinet Kerrang.

Sistnevnte anmeldelse er foreløpig ikke på nett, men melder blant annet at platen er «et modig overgangsalbum fra et band som fortsatt strekker seg mot sitt beste».

Les også: Kronprinsparet på Kvelertak-konsert: Helt konge!

Pitchfork fremhever kombinasjonen av frenetiske metalrytmer og stadionvennlige låter à la åttitallsgiganter som Van Halen og Judas Priest.

Norges største rockeband akkurat nå har aldri hatt det bedre, forteller de.

VG treffer dem på historiske Fonda Theatre i Los Angeles. Det er bandets siste kveld på en måneds turne i USA og Canada.

22 konserter på nesten like mange dager på kryss og tvers av Nord-Amerika i en turnébuss. Tre fridager, den ene brukt på en privatgig hvor gutta ble hentet i privatfly for å spille for et ektepar i Anaheim. Og under showet i San Francisco dukket Slayer-vokalist Tomás Araya opp blant publikum.

Det er gøy, men tar på.

Les også: Kvelertak: – Vi prøver hele tiden å bli bedre

– Man har lyst til å feire, men man har også lyst til å dra hjem og legge seg. Men det blir nok feiring i kveld, det har vært en fin turné, smiler gitarist Maciek Ofstad til VG.

– Var skriking og hyling

Heldigvis er Kvelertak, som slapp sitt etterlengtede tredjealbum «Nattesferd» forrige uke, ikke ukjent med turnelivets utfordringer.

– Vi skal nok klare å komme igjennom det meste! Jeg vil si den første turneén vår var mye mer heavy enn den siste vi har hatt nå. Da var det mye slåing i taket i bilen, skriking og hyling. Alle var veldig sure på hverandre. Men det var også vår første ordentlige turné, fortsetter Ofstad.

Vi sitter backstage med vokalist Erlend Hjelvik (31), gitarist Vidar Landa (29) og Ofstad (29). De er utkjørte, men glade, og fullfører hverandres setninger slik man gjør når man har tilbrakt mye tid sammen.

– Det er en dysfunksjonell familie, sier vokalist Erlend om bandet.

Gruppa fra Rogaland har spilt sammen siden 2007.

– Det er så mange sterke personligheter at det blir gnisninger uansett. Det er ikke til å komme unna. Jo lengre vi holder på, blir vi også mer egne. Det kommer med alderen, legger han til.

Gitarist Vidar Landa er enig.

– Vi har vært igjennom litt av hvert nå. Du kan prøve å være oppi noen såpass tett døgnet rundt, og se hva som skjer. Det lages jo realityshows på dette nå, og de kommer med advarsler om at det omtrent ikke bør vises på TV, ler han.

– Vi funker mye bedre nå. Jeg synes vi bare blir mer og mer samkjørt, legger Ofstad til.

BACKSTAGE I USA: – Hvis det går for lenge uten turnering, blir man rastløs og vil ut og spille. Da sitter man hjemme og tripper, sier gitarist Maciek Ofstad (t.h). Vokalist Erlend Hjelvik og gitarist Vidar Landa er enig. Foto: Knut Egil Wang

Filmet til amerikansk dokumentar

Det mangler ikke på forventninger til «Nattesferd». Kvelertak har bygd en solid fanskare langt utenfor Norges grenser og skapt seg et rykte som forrykende live. Rockestjerner som Slash og James Hetfield er fans.

Og musikkmagasinet Rolling Stone har albumet på listen over de 25 metall-skivene de har størst forventninger til i 2016.

Når VG dukker opp for intervjuet i LA er mediegiganten Vice i gang med å lage TV-dokumentar på gutta.

– Det nye albumet er den mest nøyaktige representasjonen av bandet på plate hittil. Vi tenker ikke på forventningene når vi lager musikk. Det viktigste er at vi liker det selv, så pleier resten å komme av seg selv, sier Hjelvik.

Les anmeldelse: Kvelertaks andrealbum «Meir»

Deres to forrige album ble produsert av den anerkjente produsenten Kurt Ballou og spilt inn i USA. «Nattesferd» har de spilt inn live i Norge - og produsert selv.

ENDRINGER: Kvelertaks tredje albumcover har artwork av den kjente amerikanske illustratøren Arik Roper.

Nødvendige endringer

De beskriver det som nødvendige endringer som tok bandet utenfor komfortsonen.

– Vi har gjort alt på en ny måte, selv låtskrivingen har vært mer kollektiv denne gangen. Vi brukte et helt år på å lage låtene og spilte inn platen live for å få med den dynamikken som ofte forsvinner når man spiller inn et og et lydspor, sier Erlend.

– Å slå gjennom i USA slik dere har gjort krever mye tid og spilling. Hva har dere ofret?

– Mye fritid og privatliv. Uten tvil. Jeg gikk glipp av bryllupet til broren min på denne turneen. Det var kjedelig, men jeg skal få med meg festen når jeg kommer hjem, sier vokalisten og rister på hodet.

Nå skal bandet ha fem uker uten spilling. De kaller det fri, selv om mediene skal ha sitt i forbindelse med platelanseringen.

Når de er hjemme skrur de av bandlivet så langt det går.

KONGELIG: Bandet mangler ikke på kjente fans i inn og utland. Kronprinparet dukket opp på Kvelertaks konsert i San Francisco i 2013. Foto: Lise Åserud/Scanpix

– Jeg tenker faktisk ikke så mye på Kvelertak når jeg er hjemme. Jeg slapper av, kommer meg til hektene, henger ut med kompiser og synes det er kjekt å lage mat til meg selv. Jeg jobber på en bar av og til. Det hjelper å skru av, sånne ting, sier Erlend som bor i Stavanger.

Les anmeldelsen av Kvelertak-debuten: Tar pusten fra deg

– Komme hjem og være litt husmor er digg. Middager! Og lange frokoster for eksempel, sier Landa.

– Nå skal jeg bruke to uker på å finne det fineste spisestuebordet. Det er de små tingene. Jeg kan bruke timesvis på kjøkkenet når vi har fri. Det er viktig. Kvelertak er en gigantisk del av alle våre liv og man blir fort hentet inn igjen, sier Maciek Ofstad.

Går det for lenge hjemme blir de rastløse alle mann og vil ut igjen. De gleder seg allerede til sommerens 26 festivalspillinger, blant annet på Roskilde og Øya.

Mer om

 1. Hollywood

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kvelertak om kranglingen på turné: - Det var slåing, skrik og hyl

 2. Ivar Nikolaisen er ny vokalist i Kvelertak

 3. Kvelertak-vokalist slutter - bandet fortsetter videre

 4. Metallica tar med Kvelertak på turné

 5. Kvelertak lover digital pyro-konsert

Fra andre aviser

 1. Kvelertak klar til å erobre Bergen

  Bergens Tidende
 2. Vokalisten i Kvelertak gir seg

  Aftenposten
 3. Det minner om skriking, men norsk metal er en eksportvare

  Aftenposten
 4. Kvelertak skal spille for 800.000: – Dette er en jobb mange gladelig ville betalt for å få gjøre

  Aftenposten
 5. Kvelertak skal spille for 660.000 i hele Europa

  Bergens Tidende
 6. Anmeldelse: De sa at rocken var død - men hadde glemt Kvelertak.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder