STOLTE: Alexander Rybak sammen med foreldrene Natalia Valentinonva og Igor Alexandroutz etter Grand Prix-seieren. Foto: Kristian Helgesen/VG

MGP-Alexander forteller om sin strenge oppvekst

Alexander Rybak (22) måtte øve fiolin minst tre timer hver dag. Foreldrene måtte bestikke ham med Lego, for at han ikke skulle gjøre opprør.

- Det var veldig mye «pushing» fra foreldrene mine. Det er jo slett ikke uvanlig i Russland, forklarer det norske Grand Prix-håpet i et intervju med NRKs Per Sundnes.

- Å komme til Norge var en veldig stor overgang for mamma og pappa. Her opplevde de plutselig at barn skulle få lov til å leke, bemerker Alexander Rybak.

Musikerforeldre

Fiolinisten, sangeren og komponisten, som skal forsvare de norske fargene under den europeiske Melodi Grand Prix-finalen i Moskva, er arvelig belastet.

KNUSENDE SEIER: Alexander Rybak vant den norske Grand Prix-finalen overlegent langt foran Tone Damli Aaberge på andreplass. Foto: Kristian Helgesen/VG

Alexander tilbrakte sine fem første barneår i hovedstaden Minsk i Hviterussland, som den gang var en del av daværende Sovjetunionen. Deretter flyttet gutten til Norge sammen med moren Natalia (49), som er musikkutdannet pianist.

Rybaks pappa, Igor (54), hadde allerede bodd i Norge en stund, hvor han jobbet som musikklærer, pedagog og klassisk musiker.

Det var aldri snakk om noe annet enn at 22-åringen skulle bli musiker.

Klassisk ballast

- Men da jeg fant ut at ikke alle de andre barna øvde minst tre timer hver dag, følte jeg meg litt snurt, minnes Rybak, som har gått ved Barrat Due Musikkinstitutt i Oslo i mange år.

- Det har betydd mye. Dette er min klassiske ballast, men det var aldri så strengt der som hjemme, røper han.

Hele dokumentaren om Alexanders vei mot stjernene kan du se på NRK1 2. påskedag kl. 19.45.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder