HERJER KYSTEN MED MARITIM MUSIKK: Ausekarane gjør stor suksess på sin pågående turné, og topper VG-lista med sitt nye album. Fra venstre: Espen Vågstøl, Tore Mæhle, Bjørn Jensen, Jan Arne Knutsen, Svein Tore Hindenes og Tor Endresen. Foto: Kulturoperatørene

Tor Endresen topper VG-lista med kyst-hyllest

27 år etter at han platedebuterte har Tor Endresen (54) for første gang funnet veien til toppen av VG-lista, med bandet Ausekarane.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det var helt eventyrlig å få den beskjeden, sier Endresen til VG.

- Vi hadde et håp om å være synlige på listen, men det er jo utrolig å gå helt til topps, legger han til.

Listetoppen er en stor opptur for bergensartisten, som ble slått konkurs i fjor.

Ausekarane ble dannet i 2007, og frontes av Endresen og komiker Bjørn Jensen. Musikken deres har, som navnet vel hinter om, et maritimt preg.

- Ausekarane er en hyllest til kysten i all dens prakt. Vi startet med et ønske om å bringe videre kystmusikken, og bygge på arven etter folk som Teddy Nelson og Ivar Medaas. Det første vi begynte å jobbe med var det Johannes Kleppevik har laget, men etter hvert har vi begynt å se oss rundt i andre retninger. Den nye platen er den første vi har laget med nesten bare egenskrevet materiale, forteller Endresen.

VETERAN: Tor Endresen har en rekke suksesser bak seg, ikke minst sammen med Rune Larsen (t.h.) i TV- og platekonseptet «Lollipop». Her fra første sesong i 1989. Foto: Harald Henden


Salgssuksessen for det ferske albumet «Farande fant» får god hjelp av bandet selv.

- Vi har platesigneringer etter forestillingene, det er fast kutyme, sier Endresen.

Og forestillinger er det mange av. Siden 27. juni har Ausekarane holdt show hver eneste dag, ofte to separate sådanne i løpet av samme kveld.

Endresen er meget tilfreds med oppslutningen.

- Vi har jobbet jevnt og trutt. Videoen til «Ausedansen», som vi lagde for to år siden, fikk mange treff på YouTube. Den har vært med på å løfte oss. Vi har gått til dette med lave skuldre, det er et overskuddsfenomen og noe vi elsker å gjøre - og det tror jeg smitter over på publikum.

- Med tanke på hva dere lager og hvor dere spiller; er Ausekarane primært et kystfenomen?

- Vi opptrådte på Selfestivalen i Oppland nå nettopp, og det var en kjempeopplevelse. Så jeg er helt sikker på at denne musikken kan fungere i andre deler av landet. Vi flørter med irsk musikk og er litt countryfile innimellom, og det slår jo an. Og vi har stor glede av å synge om det som har omgitt oss siden vi var barn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder