NÆRE VENNER: Arve Tellefsen har hatt et langt vennskap med Gustav Lorentzen. I august skulle de stått på scenen sammen. Foto: VG/arvetellefsen.no/Bente Bjercke

Tellefsen: - Det er et sjokk

Artist-Norge i sorg etter Lorentzens bortgang

(VG Nett) - Jeg forstår ikke at det er sant. Vi hadde planlagt en konsert sammen, forteller Arve Tellefsen om bortgangen til sin nære venn Gustav Lorentzen (62).

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Arve Tellefsen traff Gustav Lorentzen, i den kjente duoen «Knutsen & Ludvigsen», for første gang på 1970-tallet, og siden har de vært nære venner. 27. august hadde de planlagt en gjenforeningskonsert under Tellefsens egen festival, Oslo Kammermusikk Festival.

- Alt var klart. Vi hadde bare igjen å plukke ut sanger og arrangementer. Vi gledet oss veldig til konserten, både Gustav, Øystein Dolmen («Knutsen»), Kaare Ørnung (pianist) og jeg. Gustav var nylig i Florida, og vi har sendt hverandre mange e-poster om konserten i det siste, forteller en preget Arve Tellefsen til VG Nett.

Les også:Gustav Lorentzen er død

Protokoll:Hva er ditt beste minne om Gustav Lorentzen?

Se Lorentzens liv i bilder her

- Han var så smart

Han mottok budskapet om Lorentzens bortgang fra sin kone tidlig på morgenen torsdag.

- Det er et sjokk. Jeg forstår ikke at det er sant. Jeg sliter virkelig med å skjønne at det er sant. Jeg har ikke kommet meg etter sjokket, sier Arve Tellefsen.

I 2006 svarte Knutsen og Ludvigsen VG Netts lesere tett på nett. Les svarene fra nettmøte her

En rekke norske artister har mottatt budskapet om Lorentzens bortgang med sorg.

- Det er så trist, jeg har ikke fått summet meg ennå. Han var så smart, og jeg var fascinert over hvordan Knutsen og Ludvigsen klarte å skrive sanger som egentlig var rettet mot barn, og fikk de til å bli så universelle. Den duoen klarte å viske ut skillelinjene mellom sjangrene i musikken, sier Bjarne Brøndbo til VG Nett.

NÆR VENN: Bjarne Brøndbo har samarbeidet med Gustav Lorentzen i mange år. Han sørger nå over tapet av vennen. Foto: Scanpix

- Den store Gustav

Ivar Johansen, bedre kjent under artistnavnet «Ravi», gikk grundig til verks og analyserte Knutsen & Ludvigsen-låten «Dum og deilig» i sitt NRK-program Landeplage.

- Dette var triste nyheter. Jeg regnet med at Lorentzen fortsatt hadde mange år igjen, både som artist og som idealist, sier Ravi til VG Nett.

- Hvordan vil du huske Lorentzen?

- Jeg vil huske han som en fantastisk musiker, komponist, tekstforfatter og formidler. Han var seg selv i sine fremføringer og sine verk, med sin keitete kroppsføring, sitt fantasifulle, lekne blikk, utpønskete smil og viltvoksende lokker, sier Ravi.

Også Sondre Lerche uttrykker sin sorg over tapet av musikeren.

- Min venn, den store Gustav Lorentzen, fra den legendariske popduoen Knutsen og Ludvigsen, døde i dag altfor tidlig, skriver Lerche på Twitter.

Forfatter Erlend Loe skriver på Twitter at han hører på Knutsen og Ludvigsens Savnevise for å minnes Lorentzen. Også Maria Mena kommer med sine kondolanser på Twitter.

Artisten Marion Ravn skriver følgende på sin Facebook-profil: - Jeg elsket Knutsen & Ludvigsen da jeg var liten. Takk for alle de fantastiske sangene.

Komikeren og artisten Kristian Valen er for tiden i USA og Los Angeles. Da VG Nett var i kontakt med Valen torsdag morgen skrev han i en tekstmelding at det fortsatt ikke hadde gått opp for han at Lorentzen er borte. Valen henviste videre til en tekst han hadde skrevet på sin Facebook-side:

- Hvil i fred Gustav. Det er rart og føles rart at du er borte. Du har liksom vært en del av så mange av oss i vår oppvekst. Hjertelig takk for alle latterne du ga oss. For at du turte å leke og følge magefølelsen selv om det ikke var politisk korrekt der og da. Du gikk bort så altfor tidlig! Du vil aldri bli glemt! Mine dypeste kondolanser og tanker går til dine venner og din familie, skriver Valen.

INSPIRERT: Som så mange andre ble komikeren og artisten Kristian Valen inspirert av Gustav Lorentzen og Knutsen & Ludvigsen. Foto: Scanpix

Se Knutsen & Ludvigsens plasseringer på VG-lista her

- Var dypt seriøs

Ivar Dyrhaug ga ut Gustav Lorentzens plate «Bli blid» på sitt plateselskap Norsk Plateproduksjon i 1990.

- For meg var han en utrolig viktig fyr musikalsk. Gustav var et oppkomme av utrolig flotte melodier, og han kunne sikkert tjent seg rik på poplåter for andre og seg selv dersom han hadde villet det, men det var han aldri i nærheten av å tenke på. Han skrev noen vanvittig fine låter, forteller Ivar Dyrhaug til VG Nett, om samarbeidet for 20 år siden.

- Jeg følte jeg ble veldig nær ham. Han var en fantastisk fyr, og dypt seriøs, mener Dyrhaug.

Kristoffer Tømmerbakke, bedre kjent som Kriss i Erik og Kriss, er født og oppvokst med Knutsen & Ludvigsen på kassettspilleren.

- Jeg er jo født i 1983, så jeg er så til de grader oppvokst med de kassettene. Knutsen & Ludvigsen var en stor del av livet mitt, så jeg må si at det var tungt å lese at Gustav hadde gått bort, forteller Kristoffer til VG Nett.

- Når jeg og Erik har laget våre egne plater, har vi prøvd å analysere tekstene til Knutsen & Ludvigsen. Vi har lurt på hva i alle dager denne kua i tunnelen driver med, og hvorfor det plutselig står ei bikkje der. Det er noe med galskapen. Det er som barns fantasi overført på papir, sier Tømmerbakke.

- Bautasteiner

Benedicte Adrian ble godt kjent med både Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen da de var i samme stall på dB-records. Torsdag skrev Adrian følgende i VG Netts protokoll:

- Det sto klart fra førte stund, at dette var bautasteiner i norsk underholdningsbransje. Her hadde vi noe å lære, enten vi skulle underholde barn, ungdom eller voksne. Gustav har alltid virket så kjernesunn at jeg regnet med han ville holde på i bransjen i 20 år til! Helt betegnende at han døde midt i et O-løp! Full rulle til siste sekund! Bravo! Stakkars Aliss (enken) og sønnen Fredrik. Sikkert en trøst at Gustav var så høyt elsket av "Hele Norge"! Hva skal Knutsen gjøre nå? Jeg husker spesielt godt da Knutsen kalte Ludvigsen for Lutefisken gjennom en hel forestilling på begynnelsen av 80-tallet.

- Jeg får ungene mine til å le nå, nesten 30 år senere, bare jeg forteller om det! Vi synger "Hallo! Hvordan står det til? Hei på deg, Lutefisken!" rett som det er! Det er utrolig trist å høre at Gustav ikke er mer! Takk for vennskapet og for alt det fine du har gitt oss av kultur-arv! Du blir ikke glemt. Du inspirer meg fremdeles. Hadde ikke forundret meg om du allerede hadde forberedt en morsom inskripsjon på gravstenen din.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder