AKUTT ØRESUS: Monica Heldal i april i år, i tiden da hørselsplagene begynte å gjøre seg gjeldende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AKUTT ØRESUS: Monica Heldal i april i år, i tiden da hørselsplagene begynte å gjøre seg gjeldende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Monica Heldal fikk tinnitus – måtte avlyse konserter

MUSIKK

Kort tid etter lanseringsturneen begynte det å ringe i ørene til Monica Heldal (25).

Publisert:

Artisten fra Arna hadde vært på lanseringsturné for sitt nye, kritikerroste album «The One In The Sun» i april, og spilt konserter med fullt band.

­– Jeg hadde, uten å være klar over det selv, ikke vært snill med ørene mine. En ukes tid etter turneen begynte jeg å høre pipelyder i begge ørene. Lydene forandret seg stadig – plutselig kunne jeg høre radiostøy liksom midt i hodet, som igjen ble avløst av noen merkelige gresshoppelyder.

Vedvarende tinnitus – øresus – er et utbredt problem blant musikere. Norske medisinske leksikon definerer symptomet som «oppfattelse av lyd uten at det foreligger ytre sansepåvirkning» som kan gi «konsentrasjonsvanskeligheter og angst» og at det «oppleves av mange som en uutholdelig plage».

Les også: Lars Lillo-Stenberg på sykehus med hjertesvikt

– Bittert

– Jeg var ekstremt overfølsom for lyd i tiden rett etter. Det gikk veldig hardt ut over psyken min. Jeg isolerte meg i frykt for å utsette meg for bråk. Lyden av en bil som kjørte forbi kunne være ren lidelse.

Akuttfasen av tinnitus varer som regel i rundt tre måneder, og kan utløse psykisk og fysisk stress.

– Ørene gjorde rett og slett vondt. Som om jeg hadde øreverk. De sved, og jeg hadde konstant dotter i ørene.

Tidspunktet var mildt sagt dårlig. «The One In The Sun», Heldals oppfølger til den dobbelt Spellemann-vinnende debuten «Boy From TheNorth» fra 2013, hadde nettopp blitt gitt ut, og Heldal hadde mange konserter planlagt for sommeren. Deriblant festivalen Piknik i Parken i Oslo.

– Det var bittert. Jeg ble nødt til avlyse alle bandkonsertene i sommer, som jeg hadde gledet meg veldig til.

Les også: Ny netthit for Spice Girls– men gjenforeningen er avlyst

Gjorde alt feil

Det tok tid å finne ut hvordan hun skulle takle symptomene.

– I begynnelsen gjorde jeg alt feil. Jeg gikk rett på Internett og leste alt jeg kom over, og ble ikke akkurat mindre urolig av det. Noen skulle ha det til at det var et stoff i kaffebønner som kunne forverre tilstanden, så jeg sluttet å drikke kaffe. Tanken på at jeg kanskje skulle ha det slik resten av livet gjorde meg deprimert.

Søvn ble også et problem.

– Jeg satt på bakgrunnslyder når jeg skulle sove, bølgeskvulp og slikt, for å «maskere» lydene inne i hodet.

Heldal går nå til behandling hos en psykolog som er ekspert på tinnitusplager.

– Han er kanskje ikke så glad for at jeg snakker om det. Én av måtene å takle plagene på, i alle fall i mitt tilfelle, er å ikke fokusere på dem.

Tinnitus kan i enkelte tilfeller gå over av seg selv. Heldal har levd med plagene i fire måneder; tilstanden regnes som kronisk etter et halvt år.

Hun er forberedt på at symptomene er kommet for å bli, og tar ingen sjanser: Når Heldal skal ut på turné igjen i høst, blir det som duo sammen med gitaristen Øyvind Blomstrøm.

– Jeg har utrolig lyst til å spille med hele bandet mitt igjen. Men i øyeblikket må jeg finne andre måter å gjøre det på. Jeg må simpelthen la ørene mine få hvile en stund.