RABALDER: Musikkjournalist Arild Rønsen har skapt voldsomt rabalder etter at han anmeldte den siste platen til Eagles Of Death Metal etter at bandet måtte avbryte sin konsert på Bataclan under Paris-terroren. 89 mennesker mistet livet i terrorhandlingen. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Musikkjournalist hudflettes for Eagles Of Death Metal-anmeldelse

Den erfarne musikkjournalisten Arild Rønsen (59) får så ørene flagrer etter at han tirsdag anmeldte den månedgamle platen til bandet som ble rammet av terroren i Paris.

Artikkelen er over fire år gammel

Det var Eagles Of Death Metal som holdt konsert i Bataclan da terrorister trengte seg inn i lokalet og drepte 89 uskyldige konserttilhørere.

Se det siste bildet fra Bataclan: Like etterpå var 89 av dem døde

Arild Rønsen – tidligere mangeårig redaktør av musikkavisen Puls – skrev derfor en anmeldelse av fire uker gamle «Zipper Down» på sin blogg, der han innleder med å skrive «Verdensberømte over natta. Men har de noe å by på, musikalsk?».

Sentrale personer i norsk musikkjournalistikk-miljø og musikkbransje for øvrig reagerte momentant på timingen og fikk det til å koke på Facebook tirsdag kveld.

«Noen ganger føles den kollektive latterliggjøringen av Arild Rønsen nesten i overkant nådeløs. Men så greier han å publisere ting som dette. Kanskje på tide å legge tastaturet på hylla for godt nå, ditt gigantiske RASSHØL?» skriver NRKs musikkanmelder Marius Asp.

«Musikkjournalistisk stink», mener tidligere redaktør av Natt&Dag og anmelder i Dagens Næringsliv, Audun Vinger.

«Dette er den dårligst timete «keiseren har ikke klær»-søpla jeg har sett i mitt liv», skriver Turboneger-bassist Thomas Seltzer.

«Nå føler han for å rakke ned på det musikalske innholdet til EODM, under ei uke etter Paris-terroren. Sannsynligvis for å tøffe seg, eller noe vi andre ikke er i stand til å skjønne i det helt ubegripelige Rønsen-universet. For en dust», melder Egon Holstad, musikkjournalist i iTromsø.

«Hele den lille ikke-artikkelen der det bare står masse ingenting er en patetisk skygge av noe som kunne vært musikkjournalisme, men strengt tatt bare er en flau liten fis», smeller det fra redaktør Espen Nørvåg Slapgård i hardrock-bladet Metal Hammer.

«Arild Rønsen, mannen som ikke helt tar samtiden på Puls'en», kommer det lakonisk fra Dagbladets anmelder Sven Ove Bakke, med adresse til Rønsens tidligere redaktørjobb.

«Hjelpe meg. Men så skjønner jeg iallefall hvorfor han er marginalisert til blogger», skriver Kaizers Orchestras gitarist, Geir Zahl, som et av svarene under Bakkes Facebook-innlegg der det er lenket til Arild Rønsens anmeldelse.

SE FLERE REAKSJONER NEDERST I SAKEN!

Overfor VG sier Arild Rønsen at anmeldelsen fra hans side er et «forsøk på å drive folkeopplysning».

– Jeg hadde kun perifert kunnskap om hvem Eagles Of Death Metal var, og det tenkte jeg var tilfellet med mange av mine lesere også. Jeg synes folk er veldig sarte som reagerer på dette, sier Rønsen til VG.

– Forstår du at noen kan oppfatte dette som umusikalsk?

– Nei, jeg gjør ikke det. Det må da kunne gå an å skrive om et amerikansk band som heldigvis har kommet seg i trygghet i USA etter det tragiske som skjedde. Det er en enkel og grei, streit plateanmeldelse som handler om musikken, og jeg tror nok at Josh Homme (gruppens mest profilerte medlem, kjent fra Kyuss og Queens Of The Stone Age, red.anm.) kan leve med at en plateanmelder fra lille Norge ikke liker plata hans, sier Rønsen, og legger til:

– Han har dessverre også andre ting å tenke på om dagen.

Det er ikke første gang Arild Rønsen får offentlig kjeft av kolleger. For tre år siden, under rettssaken mot Anders Behring Breivik, twitret han en oppfordring om å bombe VGs lokaler visavis Regjeringsbygget etter en terningkast en-anmeldelse av Neil Youngs siste plate.

VGs musikkanmelder Thomas Talseth er heller ikke denne gangen synlig imponert over Arild Rønsens forsøk på å drive folkeopplysning.

– Det er for så vidt en ganske vanlig musikkjournalistisk øvelse: Man anmelder en drøy måned gammel plate man opprinnelig hoppet over, fordi bandet er reaktualisert. Så langt, alt vel, sier Talseth, og fortsetter;

– Men det er jo sensasjonelt umusikalsk, det Rønsen driver med her. Det finnes knapt presedens for hva Eagles Of Death Metal ble utsatt for i Paris. Fansen deres ble slaktet ned foran øynene deres, på det som skulle være en festkveld.

Talseth mener at bandet muligens – og i så fall med rette – er «rockhistoriens mest traumatiserte band».

– At Rønsen da finner det opportunt å påpeke at bandet musikalsk bare er middels bra, er så ustilig og dårlig timet at man blir helt matt. Jeg vil nødig kalle noen «idiot», men dette er definitivt idioti.

Blant de sterke reaksjonene som kom tirsdag kveld, var det også andre bransjefolk som meldte seg.

«Håll käft skitgubbe!!» var den klare beskjeden fra Ida Lyxzén som jobber i managementet til blant andre Susanne Sundfør og Röyksopp.

«Hvorfor, Rønsen?» skriver Runar Eggesvik, sentral i Oslos uteliv og gründer av flere mindre konsertsteder i hovedstaden, blant annet Mono.

«Du må faen meg skamme deg !!! Din smak som anmelder teller like mye som loff for en fattig gategutt i en vanlig hverdag. Det at du bruker dette til å fremheve deg selv som den mest ubrukelige anmelder som du er, er det mest provoserende jeg har lest. Idiot!!!» raser Behzad Farazollahi, tidligere trommeslager i My Midnight Creeps.

«Trist. Bare trist», skriver Svein Bjørge, festivalgründer av blant annet Steinkjerfestivalen og Tons Of Rock, mens Dagsavisen-anmelder Bernt Erik Pedersen er i det syrlige hjørnet.

«Minner også om at denne mannen er fast samfunnskommentator i Klassekampen».

Også på Twitter hagler fyordene:

Arild Rønsen postet et nytt innlegg på bloggen sin onsdag formiddag som svar på alle de krasse reaksjonene. Der forsvarer han anmeldelsen, samtidig som han påpeker at han selv tok initiativ til likevel å arrangere den nå avlyste konserten med Eagles Of Death Metal om en drøy uke.

– Det hadde vært en fin demonstrasjon fra musikere og arrangører at vi ikke lar oss knuse av terror, men jeg lot ideen ligge da jeg forsto hvor mye dette ville koste, både økonomisk og sikkerhetsmessig, sier Arild Rønsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder