Forrykende Janet

OSLO SPEKTRUM (VG) Det var slett ikke kvelden for overraskelser da Janet Jackson feiret 32-årsdagen sammen med 9200 fans i Spektrum. For en gangs skyld var jeg bare glad til.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Janet leverte nemlig varene som forventet i et forrykende show, som egentlig ikke har så mye med en vanlig konsert å gjøre.

Særlig bedre enn dette kunne det ikke blitt, men i går kveld ble jeg ikke tatt fullstendig på senga, slik tilfellet var under turnéstarten i Rotterdam for noen uker siden.

Showet i Spektrum ble for øvrig innledet med en verdenspremière på Janets nye video til låten «Go Deep». Dermed var hele gulvet foran scenen på bena lenge før vi hadde sett snurten av Janet i det hele tatt.

Velregissert

Men Janet brukte ikke lang tid på å samle salen i sin hule hånd, da hun omsider åpenbarte seg i kjole og hvitt med flosshatt og stokk.

Resten var en parademarsj og en formalitet.

Ikke fordi bandet er fordømt bra og fordi Janet synger og danser bra, men fordi showet som helhet er uforskammet profesjonelt og uhyggelig velregissert.

I Janets verden er det slett ingen plass for tilfeldigheter, langt mindre improvisasjon.

Selvsagt er det underholdning på skinner, men Janet spiller på alt hun har lært, arvelig belastet som hun er etter en snodig oppvekst i en snodig familie.

Ta for eksempel den ene av de fire avdelingene hvor Janet og hennes åtte dansere er plassert i noe som minner om Peter Pan, 1001 Natt og Disneyworld.

Det hele er fargerikt, morsomt, velkalkulert og manipulerende, nesten på grensen til det kyniske. Kort sagt, veldig amerikansk og veldig fornøyelig.

Publikum fikk mye å tygge på: Her var elementer av gatekultur, kabaret, gamle Hollywood-musikaler, moderne dans, det siste i sceneteknikk og et bredt spekter av musikkstiler fra gammel soul til sløy hip hop.

Voldtekt

Midt oppe i det hele presterer Janet dessuten å legge inn noen meldinger, selv om publikum får budskapet inn med teskje - som på «Whatabout» hvor en brutal voldtekt utdramatiseres på scenen.

Og moralen, nemlig at jenter ikke skal finne seg i å bli tråkket på, går nok rett hjem blant fansen.

Spesielt taletrengt er Janet ikke på scenen, men blikket hun innimellom sender publikum fra de store videoskjermene, kan få gutter til å bli menn.

Og når Janet knepper opp skjorta, blotter sine meloner som hviler stramt i svart push-up-BH og plasserer hånden i skrittet, er det duket for våte tenåringsdrømmer i mang en natt fremover.

Ikke noe for kvinnefronten, akkurat.

På den annen side beviser Janet hvorfor hun er verdens best betalte artist, og Jackson-familiens musikalske overhode, akkurat nå.

Nok et perfekt Janet-show, spør dere meg.

Låtene
Disse låtene fikk publikum høre i Oslo Spektrum: «Velvet Rope», «If», «You», «Let's Wait Awhile», «Again», «Control» (medley med fire låter), «Throb», «Escapade» (medley med fem låter), «All right», «I Get Lonely», «Rope Burn», «Black Cat», «Whatabout», «Rhythm Nation», «Special», «That's The Way Love Goes», «Got Til It's Gone» og «Together Again».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder