PLUTSELIG PÅ TOPP: Annie. Foto: HILDEGUNN WAERNESS

Uventet USA-suksess for bergensartisten Annie Strand

Snart 20 år etter at hun var spydspiss i «bergensbølgen», er elektropopartisten Annie sentral på albumet som topper Billboard-listen.

Anne Lilia Berge Strand (40), kjent som Annie, var et av de mest omtalte norske popnavnene internasjonalt rundt årtusenskiftet – som del av den bergensbaserte klubbscenen rundt plateselskapet Tellé, hvor storselgere som Röyksopp og Kings Of Convenience tok sine første steg.

Annies karriere ble mer preget av gode kritikker enn av stort salg. Men nå, ni år etter at hun sist ga ut et album, er hun plutselig en viktig bidragsyter på USAs mestselgende album denne uken.

Den amerikanske hip hop-produsenten Metro Boomin har nemlig samplet en av Annies låter, «Anthonio» fra 2009, på sangen «Overdue».

Den er spor nummer to på Metro Boomin-albumet «Not All Heroes Wear Capes», som går rett til topps på Billboards albumliste. Refrenget fra Annie-låten er sangens røde tråd musikalsk.

Millionene ruller

Rapstjernen Travis Scott, kjent som Kylie Jenners kjæreste og far til hennes datter, er vokalist på «Overdue».

– Dette var uventet på alle måter, sier en sprudlende glad Annie til VG.

– Det er bare litt over en uke siden vi fikk bekreftet at låten skulle komme ut, og dagen etter var den ute.

RAPPER OVER ANNIE: Travis Scott rapper til Annies ni år gamle låt. Her med kjæresten Kylie Jenner i mai. Foto: NTB SCANPIX

«Overdue» er ikke bare albumfyll; den markerer seg også på USAs offisielle singelliste, Billboard Hot 100. Der går den inn på 62. plass, som et av hele syv spor fra Metro Boomin-albumet som når Hot 100 denne uken.

«Overdue» er i skrivende stund Metro Boomins femte mest populære låt på Spotify, hvor den er avspilt 9,5 millioner ganger i løpet av en uke.

Annie er oppført som en av fem låtskrivere på sangen. Den økonomiske avkastningen har hun ikke lyst til å spekulere rundt.

– Men det er jo veldig positivt at låten gjør det så bra.

Hun tror artistene kan ha blitt oppmerksom på «Anthonio» via kultskrekkfilmen «The Guest» fra 2014, hvor låten er sentral i en viktig scene.

– Det er jo fantastisk at slikt kan skje, synes Annie.

TOPPER I USA: Metro Boomin. Foto: GETTY IMAGES

Annie vakte stor oppmerksomhet med singelen «The Greatest Hit» i 1999. Den var basert på en uklarert sample av Madonna-klassikeren «Everybody», og åpnet mange dører for artisten.

Sterk av motgang

Hun lagde musikken sammen med kjæresten Tore Kroknes, genierklært DJ og produsent under navnet Erot. Han døde imidlertid av medfødt hjertefeil i 2001. Annie mistet også sin far i ung alder.

– Når du mister veldig mye, blir ønsket om å oppnå målet ditt mye sterkere. Motgang har gjort meg mye sterkere, sa hun til VG i 2004.

les også

Hetser Norge i svensk presse

Annie fikk etter hvert popkarrieren opp og stå. I 2004 fikk hun en hit med «Chewing Gum». Röyksopp-produserte «Heartbeat» fikk også mye oppmerksomhet. Debutalbumet «Anniemal» fikk lysende kritikker, og figurerte i flere internasjonale årsbestekåringer.

PRISBELØNNET: Annie fikk Spellemannpris som årets nykommer i 2004. Her får hun trofeet av Maria Arredondo (t.v.). Foto: NTB SCANPIX

Uenigheter med plateselskapet gjorde slippet av oppfølgerplaten «Don’t Stop» (2009) komplisert. Siden da har Annie i hovedsak dedikert sitt artistiske virke til elektronisk undergrunn.

I 2014 lagde hun oppstuss med denne Putin-refsende videoen:

Annie er nå tilbake i Bergen etter å ha bodd i Berlin en periode. Hun fikk en datter 20. mai i år.

Artisten er stadig aktiv som DJ, og skal blant annet spille i Toronto snart. Hun forteller at hun skriver låter både for seg selv og for andre artister – og at det blir et tredje album etterhvert.

– Men i kjent Annie-stil tar det litt tid!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder