Den kjente svenske platedirektøren og Fames manager Bert Karlsson er rasende:

Svenskene raser mot NRK-Jostein

LONDON/OSLO (VG) NRK-kommentator Jostein Pedersen skjelles ut i Sverige etter at han uttalte at de svenske Grand Prix-deltagerne Fame hadde «mindre utstråling enn bokhyllen Ivar fra IKEA».

Ståle Winterkjær
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

NRK-kommentator Jostein Pedersen benyttet sin sedvanlige ironi da han presenterte det svenske bidraget under lørdagens Melodi Grand Prix-finale:

«Som vanlig tror Sverige de vil vinne, og denne kan helt ærlig komme høyt. Til tross for at det er en melkeblek ABBA-kopi nok en gang, og at Jessica på 29 og Magnus på 36 har mindre utstråling enn bokhyllen Ivar fra IKEA. Og så må vi legge merke til den elegante koreografien. Dette er stor humor for hele familien.»

NRK-kommentator Jostein Pedersen står for kommentaren. Til VG sa han i går kveld:

- Visst gjør jeg det. Det er mange, mange, mange som er enig med meg.

- Hvor dårlig var svenskene?

- Jeg vil ikke gå inn i en polemikk om hva som er dårlig eller bra. Men jeg synes dette er storm i et vannglass. Jeg bare ler av det. Det er typisk svenskene. De ble nummer fem og burde glede seg over det. Isteden må de jamre seg over slike ting. Finne feil! I fjor var det feil at østblokklandene stemte på hverandre. Typisk svensk. Jeg står inne for alt jeg har sagt. Jeg har lært mye av den svenske kommentatoren Jacob Dahlin. Han var fæl, han. Så jeg har gått i god skole, sier Pedersen.

«Plantasjeeiere»

I et nettmøte på NRK.no på lørdag fortalte Jostein Pedersen litt mer om sin svenskekritikk:

«Svensker i Grand Prix er seierssikre, selvgode og oppfører seg som plantasjeeiere som inspiserer slavene sine. Når de så taper, er de dårlige tapere og skylder på alle andre. Husker du i '95 da Nocturne vant. «Det er ingen sang,» hylte de, og stakkars Åsa Jinder (svensk medlem av Secret Garden) som spilte på nøkkelharpe, ble kalt «landsforræder». Smakfullt, hva?!».

Magnus Bäcklund i den svenske Grand Prix-duoen Fame tar det med et smil.

- Han får mene hva han vil, jeg kan ikke forby ham å mene det. Men jeg vet at mange synes vi er bra. Vi hadde neppe kommet på femteplass hvis vi ikke var bra. Vi kom jo dessuten rett etter Norge, ler han til Aftonbladet.

I hele Grand Prix-uken har de svenske avisene fortalt om en konflikt mellom den norske og svenske delegasjonen. Dette tilbakeviser den norske Grand Prix-deltageren Jostein Hasselgård:

- Svenskene var de eneste artistene jeg ble skikkelig kjent med der nede. Det var hyggelige mennesker. Aftonbladet har prøvd å skape en kunstig konflikt mellom oss. De skrev blant annet at jeg sang som en sykkelpumpe, men det trakk de tilbake senere. Så skrev de at jeg sparket inn døren til garderoben til svenskene, og det har jeg ikke gjort.

- Norge og Sverige er gode venner her nede. Vi har snakket med Christer Björkman, som er sidekommentator i SVT, og som er musikalsk ansvarlig for det svenske bidraget. Jeg har også snakket med den svenske delegasjonslederen. Vi er vel forlikt, sier NRK i Riga, Jon Ola Sand, som ikke reagerer på Jostein Pedersens kommentarer.

- Det er innenfor det vi kan godta i et show med så mye tant og fjas. Det er også innenfor EBUs holdning, sier Sand.

EBU har likevel varslet at de vil ha en videotape av finalen for gjennomsyn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder