I kø for å rocke mot Bush

(VG Nett) Artistene står i kø for å rocke mot Bush. Nå skrives flere nye låter mot den sittende presidenten.

 • Guro Istad

Artikkelen er over 16 år gammel

MOT BUSH: Bruce Springsteen er en av mange artister som rocker mot Bush, til tross for at han tidligere har unngått å blande musikken med politiske ytringer. Foto: Jan Petter Lynau

På navneplakaten står store navn som Bruce Springsteen, Pearl Jam, No Doubt, Neil Young, R.E.M. og Steve Earle. For å nevne noen.

R.E.M. uttalte til VG tirsdag at det er viktigere for dem å bli kvitt Bush som president, enn å selge mange plater.

- Jeg føler at jeg ikke kunne ha skrevet musikken jeg har skrevet, og stått på scenen og sunget alle de sangene jeg har sunget de siste 25 årene, og ikke delta i denne valgkampen, uttalte Springsteen til E! Online News i august.

Irak-krigen provoserer

Særlig er det Irak-krigen som har provosert artistene. Artistene som skriver låter mot den sittende presidenten, står i kø;

På MTV ruller en Faithless-video som omhandler en tenåring som blir sendt til Irak, og som kommer hjem - skadet og desillusjonert, skriver Los Angeles Times.

Også Tom Waits og John Fogerty har spilt inn sanger om Irak. Til tross for at Tom Waits har hatt karriere som artist i over fire tiår, er det hans første politiske låt. John Fogerty var engasjert også da Vietnam-krigen pågikk, og skrev da sanger som «Who'll Stop the Rain».

Mary J. Blige, Missy Elliot og Eve er i ferd med å spille inn en låt som
oppfordrer velgerne til ikke å stemme på Bush, melder BBC News. Låten vil bli utgitt på et album til støtte for kampanjen «America Coming Together», som jobber for å få et presidentskifte i USA.

RAPPER MOT BUSH: Mary J. Blige gjør en re-innspilling av låten «Wake Up Everybody», sammen med Missy Elliott og Eve, i håp om at velgerne skal droppe Bush. Foto: Reuters

De tre rap- og r&b-stjernene gjør en nyinnspilling av låten «Wake Up Everybody», som ble brukt under valgkampanjen i 1976 for å oppfordre svarte velgere til å stemme på Jimmy Carter.

Beastie Boys har engasjert seg gjennom showet «Music For America», som oppfordrer velgerne til å delta i det kommende valget.

28 band - ett mål

Allerede er to album mot presidenten gitt ut. Rock Against Bush, Volume no. 1 og Volume no. 2, hvorav sistnevnte ble gitt ut 10. august i år. Navn som Green Day, Foo Fighters, No Doubt og Bad Religion har gitt sine bidrag til albumet. 20 av 28 spor på platen er tidligere ikke utgitt, og med på kjøpet følger en bonus-DVD med blant annet politiske innslag og punk rock-videoer. Platen gis ut under slagordet «28 Bands - One Reason».

Punk-bandet Green Day skal, i tillegg til å ha bidratt på Rock Against

INGEN TVIL: Gwen Stefani og resten av No Doubt har bidratt med en låt på albumet «Rock Against Bush Volume 2». Foto: AFP

I oktober tas det sikte på å få i stand et all-star rock show mot Bush, ifølge avisen.

- Klare for regimeskifte

Gitarist i Rage Against the Machine, Tom Morello, er ikke overrasket over «anti Bush-trenden».

- Jeg er ikke overrasket over at denne musikken blir skrevet, og jeg er heller ikke overrasket over at den treffer publikum. Det er ikke bare musikere, men også snekkere, lærere? - alle er klare for et regimeskifte, sier han til Los Angeles Times.

Mer om

 1. George W. Bush
 2. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Rockens Bush-dag

 2. Vil rocke vekk Bush

 3. Bush må vekk!

 4. Møte med en levende legende

 5. R.E.M. fronter antikrig-konsert

Fra andre aviser

 1. Rock mot Bush

  Aftenposten
 2. Med musikken som våpen mot Bush

  Bergens Tidende
 3. - Bush-kritikk! bare en trend

  Aftenposten
 4. Springsteen støtter Kerry

  Aftenposten
 5. Ut på anti-Bush-tur

  Aftenposten
 6. Poetisk populist på krigsstien

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no