Alexander Rybak om 15. plassen: – Lov å være skuffet

LISBOA (VG) Alexander Rybak innrømmer at han er skuffet, men ser ingen grunn til å klage på resultatet i årets Eurovision-finale.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Forhåndsfavoritten Israel ble årets soleklare vinner av Eurovision 2018. Norge og Alexander Rybak endte på 15. plass med låten «That's How You Write a Song».

Det er vel lov å være skuffet. Når man er med i en konkurranse så går man for seier, og det ble det ikke. Jeg syns det var min beste opptreden denne uken. Vi har hatt 15-16 opptredener, og jeg syns det bare har gått oppover. Men, gratulerer til Israel, sa Rybak da han møtte pressen ved 02-tiden.

På spørsmål fra VGTVs Morten Hegseth om hvordan det er å gå fra en 1. plass i 2009 til en 15. plass i år, svarer han:

– Hvis jeg hadde klaget på resultatet, så tror jeg det hadde undergravd seieren min forrige gang. Man må hylle de som vant i år. Selv om Norge ikke gjør det kjempebra på neste fotballkamp, så tar ikke det bort det at vi slo Brasil, sier han.

– Blir det ferie nå eller?

– Ferie og kjæresten. Det er litt lettere å ha ferie når man ikke har vunnet, sa Rybak, som fyller 32 på søndag.

Fagjuryene var lunkne til Norge, men av publikum mottok Norge pene 81 poeng og endte på 144 poeng, etter en tolvpoenger - den eneste - fra Italia. Sine aller første poeng - åtte - fikk Alexander Rybak fra Hviterussland der hans aner er fra. Ellers var det dårlig med drahjelp fra våre naboer. Vi fikk ingen fra våre danske venner, ingen fra Island, ingen fra Finland og kun to fra Sverige, selv om vi ga ti poeng tilbake til grannelandet.

les også

Eurovision Song Contest – finalen: Terningkast låt for låt

Ellers fikk vi tre poeng fra Nederland, fem fra Storbritannia, fem fra Kroatia og fire fra Malta.

Så ga Moldova oss to poeng og Estland donerte fire poeng, mens Serbia ga oss ytterligere seks. Ungarn serverte to poeng til Norge, mens Montenegro var rausere med sine syv poeng.

Etter nederlaget takket Rybak også fansen på sin Instagram-konto:

Norge vant imidlertid sin semifinale med 266 poeng over Sverige, som fikk 254 poeng og andreplass. Rybak har selv skrevet låten, som tok en suveren seier i den norske finalen tidligere i år.

– Nå storkoste jeg meg på scenen! Dette er et minne jeg er så takknemlig for å ta med meg videre uansett hvor det bærer, sa han etter fremføringen.

Også MGP-ekspert Per Sundnes var imponert.

– Han leverer, og jeg tenker dette er rett hjem. Jeg håper på samme effekt som i Norge under avstemningen. Russland, Azerbajdsjan, Hviterussland og Georgia er alle ute, og dette bør være hans stemmer, sa Per Sundnes til VG.

les også

Alexander Rybaks kjæreste på plass i Lisboa: - Derfor falt jeg for Alexander

– Kjempestemning

Jubelen satt løst både i salen og i presserommet for glimtet i øynene som Alexander Rybak hadde under sin fremføring av «That’s How You Write A Song».

– Kjempestemning, utbrøt MGP-fanklubbsjef Morten Thomassen etterpå, som mener Rybak maktet å sjarmere salen sterkere enn tidligere.

– Den kokte og veldig mange danset med, sa han.

VGs Tor Martin Bøe anmelder alle kveldens låter - her kan du lese alle terningkastene på finalens deltakere.

les også

Nedtur for Alexander Rybak før finalen

Den svenske Eurovision-guruen Tobbe Ek var blant de som ikke hadde noen tro på norsk seier, men var likevel svak for fremføringen:

– Jeg satt og sang med til Alexander Rybak, så jeg vet ikke hva som skjer. Han er fantastisk på scenen, helt makeløs. Og det er utstrålingen hans som kommer til å samle inn hvert eneste poeng han får i kveld. Men jeg står fast på at jeg ikke synes låten er bra.

les også

Eurovision-vinner kritiseres for Israel-hets

Det er sterk nordisk deltakelse i år med både Sverige, Danmark og Finland i finalen i tillegg til Norge, men ikke alle var like imponerte over Alexander Rybaks opptreden...

Stormet scenen

En som ikke sjarmerte salen var mannen som stormet scenen for å rappe mikrofonen til Storbritannias SuRie. Skandalen var allerede et faktum da sikkerhetsvakter fikk kastet seg over mannen og fjernet han.

Storbritannia, som ironisk nok stiller med låten «Storm», fikk tilbud om å synge på nytt. De takket imidlertid nei, fordi de var stolte over den opprinnelige fremføringen.

– De har kommet frem til at de ikke ser noen grunn til å gå på scenen igjen, lyder det i en uttalelse fra European Broadcasting Union, EBU.

I salen i Lisboa sitter også Hanne Krogh, som vant Eurovision med Elisabeth «Bettan» Andreassen i Bobbysocks i 1985. Hun var sikker da VG traff henne før sending.

– Det er ikke en trevl i min sjel som tilsier at det blir noe annet enn seier i kveld, jeg er helt innstilt på det. Jeg klarer ikke å visualisere noe annet, sier Hanne Krogh til VG rett før finalestart i Lisboa.

GÅR FOR SEIER: Hanne Krogh og datteren Amalie er patriotiske nok til å tro på norsk seier i kveld. Foto: STEIN ØSTBØ

Krogh, som vant Eurovision sammen med Elisabeth «Bettan» Andreassen i Bobbysocks i 1985, er i den portugisiske hovedstaden på jentetur med datteren Amalie.

Rett etterpå modererte hun seg litt, men bare litt.

– Alexander er en av våre største kunstnere og er en vinner uansett, sa Krogh, og avslørte sin sms-hilsen til Rybak tidligere på lørdagen;

«Husk å være leken!»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder