M2M: Gigant-underskudd tross million-salg

M2Ms investorer taper millioner

Bat Management - hvor tidligere skipsreder Thor Christensen har investert fire millioner - tapte i 1999 drøyt en million kroner på sitt engasjement i popduoen M2M og gruppa Babel Fish.

Artikkelen er over 19 år gammel

Lørenskog-duoen har også solgt 1,5 millioner singler fordelt på utgivelsene «Don't Say You Love Me» og «Mirror Mirror». Marit Larsen (17) og Marion Ravn (16), som nå turnerer med trioen Hanson i USA, utgjør altså fortsatt en risikoinvestering.

- Det er budsjettert med et underskudd de to-tre første årene. Vi regner med å tjene penger på M2M i løpet av året, opplyser styreformann Helge Johnsen i Bat Management, som også er forretningsføreren til Thor Christensen - mannen som ufrivillig ble rikskjendis «takket» være travkusen Atle Hamre og Hallvard Flatland.

Med utsikter til en solid avkastning investerte Christensen i 1998 hele fire millioner kroner i popbransjen. Kontraktene med M2M og Babel Fish sikrer selskapet - som i praksis drives av svenske Thomas Erdtman, tidligere Europe-manager - 20 prosent av artistenes inntekter på salg av album og singler, radiospilling, fanmateriell, konserter og eventuelle TV-rettigheter.

Tjener ingenting

Million-salget til tross; Bat Management tjener akkurat nå ingenting på M2M. Inntektene til Larsen og Ravn blir nemlig avregnet mot forskuddet på til sammen 30 millioner fra plateselskapet Atlantic Records og musikkforlaget Warner Chappel.

- Det samlede salget av albumet og singlene vil bringe balanse i M2M-regnskapet i løpet av høsten, mener imidlertid Johnsen bestemt.

Inntil M2M-regnskapet går i null tjener ikke Bat Management-aksjonærene Thor Christensen (25 prosent) og Erik Øveren (68 prosent), samt Kåre Øveren og Øyvind Smedshammer (7 prosent til sammen), noe som helst på sine investeringer.

- Likviditeten er ikke lenger noe problem, men det stemmer at vi måtte skyte inn mer kapital for å sikre driften, forklarer Johnsen, som røper at Bat Management er tilført nok en million kroner i 2000. 1999-regnskapet til Bat Management viser at det kostet drøyt to millioner kroner å holde Erdtman operativ i fjor. Manageren, som sliter med et skattekrav på 3,6 millioner i Sverige, er for øvrig ikke ansatt, men kun hyret inn på konsulentbasis.

Lang erfaring

Erdtman selger altså sine tjenester som omfatter lang erfaring og ikke minst et kolossalt nettverk av kontakter i musikkbransjen. Hans jobb er å selge inn artister i bransjen, hente ut forskudd og sørge for at plateselskapet følger opp sine forpliktelser.

På driftssiden til Bat Management inngår honorar til Erdtman, leie av leilighet til rundt 400 000 kroner årlig i New Jersey og en rekke utgifter til fly, taxi, hotell, telefon og så videre.

Hodepinen til Thomas Erdtman og Bat Management er at millionunderskuddet tærer kraftig på selskapets egenkapital som nå er redusert til 707 000 kroner.

Etter det VG erfarer ble det gjort et forsøk på å reise betydelig kapital til driften av selskapet ved å tilby salg av aksjer i norske finansmiljøer, men ingen bet på agnet. Kilder VG har snakket med hevder at aksjonærene i januar verdsatte Bat Management til 100 millioner kroner.

Flere artikler

  1. Millionsalg for M2M i USA

  2. Tilbudt super-kontrakt i USA

  3. Platesjefen avviser TV2-påstander

  4. Klar med ny plate

  5. Går det mot oppløsning?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder