MGP-GENERAL: Per Sundnes (45) - her i generalkostyme på Dansefabrikken mandag, hvor han delte MGP-tips med «Skal vi danse»-parene. Foto: Mathias Jørgensen
MGP-GENERAL: Per Sundnes (45) - her i generalkostyme på Dansefabrikken mandag, hvor han delte MGP-tips med «Skal vi danse»-parene. Foto: Mathias Jørgensen

MGP-Sundnes: - Mange som vil redde Norges ære

Rekordmange kjemper om å bli med i Melodi Grand Prix

MUSIKK

(VG Nett) Mens Sverige opplever lavere respons fra låtskrivere i år, har det norske MGP-apparatet aldri fått så mange søknader.

Publisert: Oppdatert: 01.10.11 08:41

MGP-general Per Sundnes tror han vet hvorfor.

- Hvis svenskene har fått inn færre bidrag, så er det kanskje fordi svenske låtskrivere sender sine bidrag til oss! Hos oss er det nemlig motsatt. Vi har fått flere enn noensinne, forklarer Sundnes.

Da fristen for å sende inn bidrag i Norge gikk ut 2. september, kunne statskanalen telle 800 håpefulle. Det er nesten hundre flere enn i fjor.

Mange fra utlandet

MGP-ansvarlig i NRK, Skjalg Solstad, er svært fornøyd med responsen han mener er «all time high».

- Ja, det er rekord - med et visst forbehold. Dette er jo 53 år gammel historie, og vi har ikke oversikt helt tilbake til starten, sier Solstad til VG Nett.

I år er det også ekstra mange utenlandske låtskrivere som kjemper om å få representere Norge. Per Sundnes opplyser at de har fått låter fra Australia, Romania og Israel - land som aldri før har sendt bidrag til Norge.

Terror-effekt

Han forteller også at terroraksjonen i Norge 22. juli førte til økt ønske om å være med.

- Mange ringte, også fra Sverige, for å finne ut når fristen gikk ut. De ville bidra etter det som hadde skjedd, sier Sundnes.

- Mange ble forbannet

MGP-generalen utelukker heller ikke at nedturen til Norge og Stella Mwangi i fjor er en medvirkende årsak til at så mange prøver seg i år.

- Jeg tror mange ble forbannet og ønsker å redde Norges ære, sier Sundnes.

- Føler dere økt press etter to dårlige år for Norges del?

- Det er klart at vi nå skjerper alt, svarer Sundnes.

Midt i prosessen

NRK befinner seg nå midt i utvelgelsen av låter. Skjalg Solstad mener det ser veldig lovende ut.

- Vi har fått inn mye fint, men jeg kan ikke si noe mer ennå. Det er for tidlig, sier MGP-sjefen, som heller ikke vil røpe om det er mange etablerte navn som har sendt inn bidrag.

Solstad presiserer også at det ikke er noe nytt at de får låter fra andre land.

- Men de som Per nevnte, har vi ikke sett i vår bunke før. I tillegg har vi som vanlig fått flere bidrag fra Sverige og Finland. Til og med Serbia har sendt inn låt. Og Irland, legger han til.

Utstillingsvindu

Solstad vet ikke hvorfor så mange utenlandske låtskrivere prøver seg nettopp i Norge.

- Jeg skal ikke spekulere i det, men det sier kanskje noe om stillingen Eurovision har på europeisk basis. Det betraktes som et viktig utstillingsvindu. Jeg regner for øvrig med at mange som sender låter til oss, også sender til andre land.

Solstad bekrefter også det Sundnes sier om at terroraksjonen har spilt inn i år.

- Det er ikke massivt, men vi ser nok et utslag på tekstsiden. Vi synes ikke det er overraskende. Låtskrivere skriver om temaer som berører og opptar dem, og da er dette en hendelse som naturlig nok gir utslag, sier Solstad.

Stort i Sverige

MGP-sjefen vil heller ikke spekulere i hvorfor svenskene har fått inn en mindre bunke låter i år. Selv om nesten 3500 har sendt inn låter i Sverige, er det 350 færre bidrag enn i fjor, skriver Expressen .

- Det er vanskelig å si hvorfor det er sånn. Melodifestivalen er stor i Sverige. Den har en enorm posisjon. Sverige vant jo nesten i fjor, og det kan slå begge veier i forhold til engasjement.

Neste års MGP-finale arrangeres i Aserbajdsjan.

LES OGSÅ: SUNDNES PÅ TRENING MED «SKAL VI DANSE»-PARENE

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Her kan du lese mer om