- BLID SOM ALLTID: Det var lite som tydet på at noe alvorlig var i gjære like før Gustav «Ludvigsen» Lorentzen la ut på orienteringsløpet han aldri fikk fullført, ifølge Roald Nydal. Her er han avbildet i 2006. Foto: Bjørn Erik Larsen

- Han var blid og gledet seg veldig til sesongen

Roald (82) en av de siste som snakket med «Ludvigsen»

Flere prøvde forgjeves gjenopplivning

(VG Nett) Få minutter før Gustav «Ludvigsen» Lorentzen la ut på sitt siste løp, slo han strålende opplagt av en prat med Roald Nydal (82).

Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

De to var noen av de over 400 som i går kveld troppet opp til det ukentlige orienteringsløpet i Blomsterdalen i Bergen. Kort tid før løpet startet, så Nydal Gustav Lorentzen i startområdet. Han bestemte seg for å slå av en prat med Lorentzen, slik han ofte gjorde når de møttes for å dyrke hobbyen sin.

BAKGRUNN:Gustav «Ludvigsen» Lorentzen døde under orienteringsløp

- Faren hans, som jeg kjente godt, var professor i kjøleteknikk, som jeg også har undervist i. For kort tid siden søkte jeg et stipend fra et fond opprettet av faren, og fikk penger til en fagtur til Calgary. Jeg hadde lyst til å fortelle ham det, sier Nydal til VG Nett.

Det var lite ved 62-åringen som tydet på at noe fatalt skulle skje under en time senere.

Kom til stedet like etterpå

- Han synes det var veldig kjekt at en kollega fra orienteringsbransjen hadde fått stipend fra farens fond, så vi samtalte litt om dette. Han virket helt normal, som han pleide. Det var ingenting ved han som var rart. Han var blid og fornøyd og gledet seg veldig til resten av orienteringssesongen nå som våren var kommet, sier den pensjonerte læreren.

PROTOKOLL:Del dine beste Ludvigsen-minner her!

Etter å ha stått i køen og fått utdelt startbrikke, la den folkekjære kulturpersonligheten ut på løpeturen. Men han kom ikke langt før det sa bom stopp. Etter rundt 20 minutters løping i Lønningen, på vei mot en overgang i sjøkanten som leder ut til en holme, falt Lorentzen ifølge de som kom til like etterpå, om på gresset. Karen Kayser var en av de første som kom til, og prøvde forgjeves å redde Lorentzens liv.

- Da jeg kom løpende, var det allerede andre på plass som hadde startet med gjenopplivningsforsøk. Alle de involverte backet hverandre godt opp til å holde på helt til helsepersonellet kom og tok over, sier Kayser til VG Nett.

ØYSTEIN «KNUTSEN» DOLMEN:- Jeg bærer på en enorm sorg

- Det var tøft å komme opp i en sånn situasjon, men man glemmer sine egne følelser mens det står på, legger hun til.

- Forferdelig trist

Arne Knudsen var løpsleder for orienteringsløpet.

- Vi hadde en bemannet vakt midt i løpet, ca 200 meter før stedet der Lorentzen falt om. Vakten registrerte Lorentzen løpende i relativt fin form, og har sagt at han ikke kunne se noe som kunne indikere at noe var galt, sier Knudsen til VG Nett.

- Ikke mer enn 150 meter etter han var ute av vaktens synsfelt, faller han altså om. Ambulansen er registrert på stedet ti minutter etterpå, sier Knudsen.

- Dette må ha kommet veldig plutselig på. I tid kan det ikke utgjøre mer enn et minutt eller to etter han passerte vår vakt til han falt om. Det er forferdelig trist at noe sånt kan skje.

Løypa skal ikke ha vært spesielt hard.

- Var hektet på orientering

Ifølge Jørn Torgersen, som også hjalp til, var det mange som tilbød seg å hjelpe. De færreste fikk med seg at det var en av landets fremste musikere de siste tiårene som kjempet for livet på marken.

Artikkelen fortsetter under bildet...

I SORG: Øystein Dolmen er i dyp sorg etter å ha mistet sin nære venn Gustav Lorentzen. Foto:

- Jeg så ikke hvem det var selv mens det sto på. Først på Kveldsnytt senere på kvelden fikk jeg vite det. Det var få som skjønte det der og da, sier han til VG Nett.

SAVNEVISEN:Hør den rørende sangen her

Alle VG Nett har snakket med, tviler på at han kunne fått hjelp raskere. Flere løpere kom rett bak ham, og blant disse var det mye helsepersonell siden Haukeland sykehus' bedriftslag var med i løpet.

Ifølge de som kjente ham i orienteringsmiljøet, var det muligheten for jevnlig mosjon i naturen som gjorde at han stilte til løp så å si ukentlig. Gårsdagens løype var ikke av det harde slaget.

- Han fortalte meg at han hadde hatt problemer med kneet, og at legen hadde anbefalt ham å begynne med orienteringsløp. Han ble helt hektet de siste årene. Det å komme seg ut i naturen og mosjonere, var full avkobling for han, sier Nydal.

LES OGSÅ:Kanskje kondolerer Kongen

- Helt utrolig

Helt fra første gang Lorentzen dukket opp i orienteringsmiljøet for noen år siden, gled han rett inn.

- Her snakker vi om en totalt usnobbete, liketil fyr, og det virket som han stortrivdes. Han kom i all slags styggevær på de faste løpene om onsdagene, og var alltid blid, sier Nydal.

At et helt vanlig onsdagløp skulle ta en så tragisk vending og sette en samlet kulturelite og hele folket i sorg, hadde han aldri drømt om.

- Utrolig at han sto der i køen, fikk brikken sin som vanlig, for ut i skogen - og så like etterpå er det noen som finner han. Jeg ville bare takke ham på farens vegne for et stipend. Plutselig ble jeg en av de siste som snakket med han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder