KRITISK: Thomas Dybdahl (t.h.) er kritisk til at Toby Keith skal opptre på Nobelkonserten. Toby Keith på sin side forstår kritikken. Foto: AP og Trond Sørås

Refser bookingen av Toby Keith som Nobel-artist

- Nobelkonserten er bare business

- Bookingen av Toby Keith viser at Nobelkonserten ikke har noe med fredsprisen å gjøre, sier Thomas Dybdahl.

I gårsdagens VG fortalte den kontroversielle amerikanske countryartisten at han forstår kritikerne som synes det er feil at han skal spille på en fredspriskonsert. I sine tekster hyller Keith blant annet bombing av Taliban og lynsjing i god, gammel Texas-stil.

- Showet er blitt big business, ser det ut til, sier Thomas Dybdahl til VG.

Han karakteriserer bookingen av Toby Keith som «Team America-moro», med referanse til «South Park»-skapernes satiriske tegnefilm om USAs militære metoder.

Hva mener DU? Si din mening

- Lanserings-plattform

- Artister - eller kanskje riktigere: Managere og plateselskap bruker det som en lanseringsplattform, i og med at showet har så sykt mange seere. Og sånn sett er vel ikke det at Keith spiller noe rarere enn at Obama, som aldri prøvde å skjule at han kom til å trappe opp krigen i Afghanistan, fikk fredsprisen, mener artisten.

OGSÅ KRITISKE: Aslak Sira Myhre (øverst) og Tor Milde. Foto: Annemor Larsen og Magnar Kirknes

P4s musikkjournalist Tor Milde var blant de mange som la ut sarkastiske meldinger på sosiale medier da det ble kjent at Keith var på vei til Nobelkonserten. Milde synes det er kostelig at Keith nå selv føler seg malplassert.

- Dette beviser jo at vi som har vært kritiske til dette har hatt et poeng. Jeg har hele tiden ment at denne bookingen er latterlig. Jeg skjønner at det er et poeng å ha med en stor amerikansk artist, men det er så utrolig mange countryartister man kunne tatt i stedet for ham, sier Milde.

Rødt-politiker Aslak Sira Myhre synes at Toby Keiths invitasjon til Nobelkonserten beviser at fred ikke har så mye med fredsprisen å gjøre lenger.

- Man får følelsen av at det bare er et show, at det er det som blir poenget, mens fred havner på sidelinjen og fredsprisen blir utvannet, sier Myhre.

Også i Ap heves øyenbrynene over den kontroversielle bookingen:

- Hvis Keith virkelig står for det han sier i tekstene sine, virker ikke dette som noe heldig valg, sier stortingsrepresentant og tidligere artist og festspillsjef, Tove Karoline Knutsen.

- Litt likegyldig

I gårsdagens intervju med VG forklarte Toby Keith at han har forståelse for kritikken.

- Hvis denne prisen handler om fred, kan jeg godt forstå den, svarte countrystjernen.

- Men jeg vet også veldig lite om prisen - hvor stor den er, hvor mange priser de gir bort. Jeg er i grunn litt likegyldig til hvem som vinner, men jeg tenker at Obama må fortjene den siden de valgte ham ut, uttalte Tony Keith til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder