Mona Berntsen med palestinsk flagg på ryggen under Madonna-opptreden

OSLO/ TEL AVIV (VG) Norske Mona Berntsen (29) danset med det palestinske flagget på ryggen under gårsdagens Eurovision Song Contest-finale. Stuntet har skapt sterke reaksjoner.

Under Madonnas opptreden lørdag ble det vist frem et palestinsk flagg. Mot slutten av showet gikk to dansere hånd i hånd av scenen – en med et Israelsk flagg på ryggen – den andre med et palestinsk flagg.

– La oss ikke undervurdere makten musikk har til å bringe mennesker sammen, sa Madonna før hun gikk på scenen.

Det var den norske superdanseren Mona Berntsen (29) som hadde det palestinske flagget på ryggen. I slutten av videoen kan du se at hun tar av seg en maske og står helt fremst av danserne , før hun snur seg og forlater scenen via en trapp.

Manager bekrefter: Det var Mona

VG har forsøkt å få kontakt med Mona Berntsen, uten hell. Men hennes manager, Nassir Achour, bekrefter overfor VG at det var den norske danseren som hadde flagget på ryggen.

Arrangøren European Broadcasting Union (EBU) sier til VG at stuntet ikke var avklart med dem på forhånd:

«To av Madonnas dansere viste det israelske og palestinske flagget i et kort øyeblikk. Dette elementet i opptreden var ikke avklart med EBU på forhånd og var ikke en del av øvelsene på forhånd. Eurovision er et ikke-politisk arrangement, og det har Madonna blitt gjort oppmerksom på,» skriver EBU i epost til VG.

Madonna kom med en uttalelse om sin planlagte opptreden tidligere denne uken:

– Jeg vil aldri slutte å spille musikk for å tilpasse meg noen politisk dagsorden, og jeg vil heller ikke slutte å snakke om brudd på menneskerettighetene, uansett hvor i verden de skjer, sa Madonna.

STJERNE: Mona Berntsen har danset for noen av verdens største artister, inkludert Justin Bieber, Chris Brown og Alicia Keys. Her står hun med ryggen til, med palestina-flagget på ryggen. Foto: ORIT PNINI / KAN

les også

VGs anmelder om Madonnas opptreden: – Det var helt fryktelig

Møtt med pipekonsert

Også under stemmeopptellingen ble det holdt opp palestinske flagg på scenen av det islandske bandet Hatari. Ifølge en video fra et av bandmedlemmene ble de fratatt flaggene.

Stuntet ble møtt med pipekonsert fra publikum.

Det er ikke kjent hvem som tok fra dem flagget.

Helt siden det ble klart at årets Eurovision-finale skulle holdes i Israel, har debatten rast om Israel skulle få lov til å være arrangør. Mange har oppfordret til boikott.

Blant annet kastet rapduoen Karpe Diem seg inn i debatten etter et debattinnlegg i VG der Suzanne Aabel blant annet skrev dette:

«Norske artisters boikott av den internasjonale Eurovision-finalen i Israel er en slapp posørhandling, som ikke hjelper noen.».

«Jeg trodde boikott var fint, jeg. Et fredelig og fint alternativ til så mye annet», skriver Magdi Abdelmaguid på vegne av gruppen.

Videre skriver de:

«Ikke først og fremst fordi jeg tror at jeg alene forandrer noe som helst ved å skru av tv-en eller bytte kanal under Eurovision. Men fordi jeg vil vise palestinerne der nede og de palestinske flyktningvennene mine her hjemme at nordmenn ikke har glemt dem. Og da er én person plutselig mye større».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder