REKORD: Briten Sam Smith gjør knallsuksess med James Bond-balladen. Her opptrer han i Las Vegas i september. Foto: Kevin Winter , Afp

James Bond-låt setter rekorder

Temalåten til den nye James Bond-filmen «Spectre» blir den første noensinne til å gå til topps på hitlistene i Storbritannia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den kommende Bond-filmen, som har norgespremiere 30. oktober, har således allerede satt rekord. Ifølge The Guardian er «Bond-låtenes forbannelse» brutt når Sam Smiths «Writing’s on the Wall» nådde førsteplassen på Storbritannias offisielle hitliste fredag.

Har du lest: «Skyfall» satte magisk rekord.

KOMMER: «Spectre» kommer først om noen uker. Foto: , SF Norge

Det har ingen av de 23 tidligere Bond-låtene klart. Adeles «Skyfall» i 2012 og Duran Durans «A View to Kill» i 1985 har kommet nærmest, med hver sin annenplass, men ikoniske sanger som «Goldfinger» og «Diamonds Are Forever» kom ikke engang inn på topp 20, ifølge den britiske avisen.

Sam Smith: Maria Mena forandret livet mitt.

– Dette er et øyeblikk jeg aldri vil glemme. Å bli spurt om å skrive og spille inn «Writing’s on the Wall» var en stor ære, og det er helt utrolig at den har blitt den første nummer 1-Bond-låten, sier Smith til Offical Charts.

Samlet analogt og digitalt salg har ført til at Smith slo ut Justin Biebers «What do you mean?» og blir artistens femte nummer 1-hit i Storbritannia.

«Skyfall»: Craigs beste Bond.

Det var så sent som 8. september Smith røpet at han faktisk sto bak den nye Bond-låten. Da hadde han avvist det blankt uken før. I et radiointervju med BBC fortalte artisten hvordan han en dag ble innkalt på kontoret til James Bond-produsenten Barbara Broccoli og regissøren Sam Mendes. Deretter gikk det rekordfort.

– Det er det raskeste jeg noen gang har skrevet en sang – det tok meg tyve minutter – og de elsket den! Jeg elsker den sangen så mye, fortalte Smith da.

Fredag skriver han på Twitter at det å nå førsteplassen er som en drøm.

Så langt har briten hatt to låter på VG-lista: «Stay With Me», som nådde tredjeplass og «I'm Not the Only One», som nådde 21.-plass.

Smith skulle ha spilt under Bergenfest i mai i år, men måtte avlyse konserten for å hvile stemmebåndene. I et intervju med Q Magazine tidligere i år, trakk han fram norske Maria Mena og hennes 2008-album «Cause And Effect» som en av årsakene til at han først satte seg ned for å skrive musikk. Da han hørte platen første gang, ble han uvel.

Les også: «Spectre» kan bli Daniel Craigs siste Bond-film.

– Fordi jeg ikke kunne fatte at hun avslørte alle disse private tingene om seg selv. Men det endret mitt liv, for det fikk meg til å sette meg ned ved et piano og skrive ærlige sanger. Da forsto jeg hvorfor hun gjorde det, fortalte Smith.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder