HARDT I P13: Olav Viksmo Slettan starter et helt nytt metal-program på P13 søndag, «333 - Only Half Evil». Hver søndag får han besøk i studio av Silenoz (Sven Atle Kopperud) fra Dimmu Borgir. Foto: Rune Lind, NRK Foto: ,

Fra Reiseradioen og Eurovision til black metal

Olav Viksmo Slettan får sitt drømmeprogram på radio

Kontrastene er store i Olav Viksmo Slettans karriere; den norske Eurovision-kommentatoren er nemlig ihuga metal-fan!

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hver sommer er Olav Viksmo Slettan (49) like sikker å høre i NRK P1s «Reiseradioen» som han er under den internasjonale Eurovision-finalen i mai, da som kommentator på NRK1.

Nå melder nordøsterdølen overgang til P13. Søndag premierer Viksmo Slettan det han kaller sitt drømmeprogram; «333 – Only Half Evil», der hans faste sidekick blir ingen ringere enn Sven Atle Kopperud, i musikkretser bedre kjent som Silenoz i Norges mest kjente black metal-band utenlands, Dimmu Borgir.

På spørsmål om hvorfor programtittelen kun går halvveis til Djevelens tall 666, svarer Olav Viksmo Slettan slik:

– Vi tar gjerne med oss alle lyttere vi kan vi – men ikke vær i tvil, dette er nok et av de desiderte tyngste musikkprogrammene på riksdekkende radio. Navnet henspelier nok litt på at «333 – only half evil» på en måte har vært mitt varemerke i mange år. Jeg er liksom ikke den mørkeste eller barskeste karen som frekventerer black metal-konserter eller Infernofestivalen. Kompisene mine i miljøet ser rimelig mye bøsere ut enn meg, så vi har hatt til moro med akkurat det, sier Viksmo Slettan.

– Med din bakgrunn i tv og radio, er det kanskje ikke så mange som er klar over metal-interessen din?

–Jeg har alltid hørt mye på musikk, og metallen er det som står meg nærmest. Den har en energi og en stemning jeg aldri har funnet noe annet sted. Alt fra gamle klassiske band, til nyere ekstremmetall. Den har jaggu vært min beste venn og sjelesørger opp gjennom årene, sier Viksmo Slettan, før han presiserer sjelesørger-punktet:

– Helt til jeg møtte kona mi da. Hun må forresten tåle å høre en del black metal om morgenen, når vi kjører til jobb. Ei makeløs dame!

Selv ramser han konsist opp tre enkle grunner til hvorfor han liker mørk og tung musikk, nemlig gjennom tre plater som definerte ungdomstiden hans.

– Den første platen jeg kjøpte var Deep Purples «In Rock». Den andre – «Master Of Reality» med Black Sabbath og den tredje «Black Rose» med Thin Lizzy, forteller han.

Det nye programmet hans kan også inneholde lettere toner, blant annet må Silenoz – som hver uke kommer til å fortelle røverhistorier fra svartmetall-bransjen – plukke låter fra diametralt motsatte sjangre som disko, easy listening eller Melodi Grand Prix under vignetten «Utfordringen».

Og apropos Melodi Grand Prix, så er det også en viss avstand mellom Olav Viksmo Slettans jobb å kommentere alt fra musikk til glitrende kjoler i Eurovision til å spille beinhard metal på statskanalen.

– Eurovision er ikke noe problem. Ikke alt er like bra naturligvis, men hvem er jeg til å dømme? Synes faktisk at en del folk er alt for snobbete i forhold til Eurovision – opp gjennom historien har mange gode poplåter som kommer derfra, mener Olav Viksmo Slettan.

Og legger leende til;

– Men jeg må innrømme at jeg hvert år henger opp et bilde av Dimmu Borgir over vinduet i kommentatorboksen min, så jeg ikke mister meg selv helt!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder