Barnepsykolog om fansen: – Alle ville gjort det samme i den situasjonen

TV 2: – Jentene har ingen skyld

Psykolog om Bieber-reaksjonene: Baksiden av sosiale medier

TV 2 og eksperter er ikke i tvil: Ingen blant publikum er skyld i skandalen på Chateau Neuf i går.

Artikkelen er over fire år gammel

Torsdagens konsert i Oslo ble avbrutt etter den første låten. Justin Bieber skulle tørke opp vann fra scenen, men ble hindret av ivrige fans og endte opp med å forlate konserten.

Superstjernen reiste rett til et ventende fly på Gardermoen og forlot landet. Samtidig la han ut en melding på Instagram hvor han begrunnet opptrinnet med at «fansen på første rad ikke ville høre etter». I tiden etterpå har noen av jentene som var involvert i opptrinnet fått grove beskyldninger og hets kastet etter seg på sosiale medier.

– Stakkars jenter! De kan umulig har forstått hva de risikerte og hva det var som rammet dem. De var jo i utgangspunktet bare ivrig og glade fans, sier kommunikasjonsrådgiver Guro Skåltveit ved Datatilsynet.

Kommentar: – Ikke kompetent til å stå på en scene

– Ingen spøk

Meldingene som kom var alt fra dødstrusler til grov mobbing til generell hets og utdriting. Noen få stemmer forsøkte å demme opp for hatflommen fra hele verden. Men den langt overveiende delen av meldingene var negative mobbemeldinger.

Elisabeth Staksrud er førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Hun har forsket mye på sosiale medier som mobbearenaer for barn:

– Å bli utsatt for massiv digital mobbing er slett ingen spøk; vi vet fra forskningen at det kan føre til alvorlig og langvarig skade for den som bli utsatt for det.

– Er det mulig å gi et råd til offeret?

– Man slipper jo ikke unna; for mange unge er det helt utenkelig å ikke ha et digitalt liv. Når mobbesituasjoner oppstår, er det generelt viktig at den som blir utsatt for det allierer seg med de gode kreftene man har rundt seg, både venner, foreldre eller andre voksne. I tillegg er det viktig å kontakte tjenesteleverandøren, slik som Facebook, samt politiet om man får direkte trusler, sier Staksrud.

Les også: Justin Biebers skandaler

– Det er ikke deres skyld

– Vi synes det er veldig trist. Det er absolutt ikke jentenes skyld at det ikke ble noe av denne konserten. Vi tar sterkt avstand fra hetsen i sosiale medier. Vi samlet jentene det er snakk om umiddelbart og sørget for at de kom seg trygt hjem. Vi vil følge dem tett opp i dagene fremover, sier Jahn-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2 til VG.

Like før konserten: Justin Bieber: – Jeg elsker norske fans

– Her ser vi baksiden av sosiale medier. Her hetses noen jenter for noe jeg vil si at alle fans hadde gjort dersom de var i samme situasjon, forteller barnepsykolog Willy-Tore Mørch til VG.

KOMMENTAR: Ikke kompetent til å stå på en scene

Mørch synes det er flott at TV 2 tar seg av jentene, og han mener at flere må gjøre det samme.

– De trenger trøst, og de trenger å få forklart at det ikke er deres skyld. Kloke voksne som foreldre, lærere og andre som står jentene nær, må gi jentene den trøsten og støtten de fortjener, forteller han.

– Foreldrene må agere

Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn i medier, mener at netthetsen er helt uakseptabelt.

– Trusler og krenkelser kan være straffbart, og man får ikke Bieber tilbake ved å ta ut skuffelsen på de jentene. Dette gjelder også de som hetser Bieber fordi han reagerte som han gjorde, sier hun til VG.

Tønnesen mener at foreldre og voksne må komme sterkere på banen, og at de må huske at de er forbilder for barna.

– Foreldrene må snakke med barna om det som skjedde. Men mange andre voksne brukere av sosiale medier må huske å telle til ti og ikke bruke sosiale medier til å hetse og spre avsky og hat. De må huske at de er forbilder for de yngre brukerne, avslutter Tønnesen.

Les også: Kjendisene om Bieber: – Ufint

– Går intenst og raskt for seg

Staksrud er opptatt av at voksne svært ofte er rimelig uvitende om hva som egentlig kan spre seg på nettet:

– Ikke minst gjelder dette for mobberne. Vi vet at når en situasjon som den som var i Oslo rundt Bieber-konserten oppstår, går det intenst og raskt for seg. Voldsom frustrasjon og aggresjon sprer seg raskt. Svært mange foreldre har ingen idé om hva barna deres kan få seg til å skrive og mene, ting som er langt over grensen både for hva som i det hele tatt sømmer seg, og hva som faktisk er ulovlig. Få foreldre tar inn over seg at dette faktisk gjøres av deres barn, og derfor spør de dem heller ikke. Derfor er det uhyre viktig at voksne engasjerer seg og forklarer tydelig hva som er greit og hva som ikke er det, sier Elisabeth Staksrud.

Og hun legger til:

– Husk at i en sak som denne er det bare en profesjonell part: Justin Bieber og apparatet rundt ham. Alle de andre har ikke selv valgt å være i det offentlig rom på denne måten.

– Tilfellet med Bieber-konserten bør minne alle om en del vesentlige ting når det gjelder digital kommunikasjon, sier Guro Skåltveit ved Datatilsynet:

– Bare det å identifisere disse jentene på nettet, kan være juridisk trøblete. Det er spredning av personopplysninger, og det kan man ikke gjøre uten samtykke, ifølge personopplysningsloven. Navn og bilde på publikummere på første rad, er spredning av personopplysninger. Og ved å identifisere enkeltpersoner risikerer man også i høyeste grad å spre falske og grunnløse anklager; hvem kunne egentlig vite om hvem som gjorde hva?

– Kan skade andre mennesker alvorlig

– Hva sier straffeloven?

– Den sier mye om dette, det er klare paragrafer både om å komme med trusler, krenkende ytringer og hatefulle ytringer – i tillegg til at den rammen skremmende og hensynsløs atferd, som ytringer på internett godt kan være. Føler noen seg rammet, anbefaler vi sterkt at de anmelder slikt til politiet, sier Skåltveit.

– Men først og fremst dreier dette seg vel om vanlig nettvett?

– Utvilsomt. Men snakker man om nettvett, skal man også vite at det finnes alvorlige lovlovparagrafer som man i tankeløshet lett kan bryte. Vi i Datatilsynet er svært opptatt av å formidle at det er mye man faktisk ikke kan – og skal – skrive om andre. Jeg forstår jo at det er lett å la seg rive med, kanskje spesielt i når man er ung og engasjert og man går rett inn i «kampens hete» med sitt eget hjerte og smerte, så å si. Internett gjør det mulig å få ut sine tanker på ett sekund. Men ofte er det uklokt; det kan skade andre mennesker alvorlig. Og det kan få betydelige konsekvenser for den somt tråkker over reglene.

Sa unnskyld på instagram

Etter den uventede exiten har Bieber forklart og unnskyldt seg på Instagram:

«Det har vært en tøff uke for meg, lange dager uten søvn, og jeg har måttet være «på» hele tiden for kameraer, fans etc. Jeg ønsket på ingen måte å fremstå som slem, men valgte å avslutte konserten fordi de på første rad ikke ville høre etter. Forhåpentligvis vil folk forstå grunnen til dette. Jeg gjør ikke nødvendigvis alt på den riktige måten, men jeg er bare et menneske og jobber med å bli bedre til å svare, fremfor å agere. Dessverre har folk blitt preget av dette, i likhet med meg. Jeg er veldig lei meg for å ha skuffet dere som stod lenger bak. Jeg er lei meg for å ha kastet bort tiden til TV-teamet, jeg er sikker på at jeg vil gjøre det godt igjen neste gang på turné. Kjærlig hilsen Justin»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder