FESTIVALTID: Bildet til venstre er fra fjorårets Øyafestival, mens bildet til høyre viser et eksempel på hva en ivrig Slottsfjell-gjest nylig publiserte på Instagram. Foto: NTB SCANPIX og Instagram

FESTIVALTID: Bildet til venstre er fra fjorårets Øyafestival, mens bildet til høyre viser et eksempel på hva en ivrig Slottsfjell-gjest nylig publiserte på Instagram. Foto: NTB SCANPIX og Instagram

Festivalsjef advarer mot billettbilder på Instagram

Er du blant dem som i gledesrus viser fram billettene dine på nettet? Det kan du i så fall komme til å angre på.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Slottsfjell - hjemmeside

Det kan være fristende å skryte av konsertbillettene for all verden. Og er du spesielt ivrig, slenger du kanskje på noen såkalte «hashtagger» som #slottsfjell, #øyafestivalen, #hovefestivalen og andre søkbare merkelapper. Da når du fram til mange som er interessert i nettopp dette temaet.

Faren er at du kan nå fram til flere enn du ønsker.

Ikke vis strekkoden

- Billetten er et verdipapir, og det er veldig viktig at man ikke flasher den, sier sjefen for Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, Christoffer Rød, til VG.

FESTIVALSJEF: Christoffer Rød. Foto: ROGER NEUMANN

- Det er fullt mulig å misbruke en strekkode eller tallkode som er godt synlig, forklarer Rød og sikter til programmer som gjør det lett å forfalske billetter.

- Folk må være oppmerksomme. Dette er blant annet en del av problematikken ved billetter skrevet ut hjemme. Det er relativt nytt, og folk er ikke klar over hvor ømfintlig det er.

Har advart hver enkelt

Slottsfjell-arrangørene har registrert at svært mange har vist fram billetten med fullt synlig kode på bildetjenesten Instagram de siste dagene. De har derfor valgt å gå til det skrittet og advare samtlige.

- Det dreier seg så langt om en 40-50 personer. Vi har forklart dem faren ved å publisere slike bilder. Vi har samtidig annullert alle disse billettene og utstedt nye til dem - for sikkerhets skyld, forklarer Rød.

VGs kjappe søk på Instagram viser at mange konsert- og festivalgjester ikke er klar over at «flashingen» kan ende i nedtur. Det florerer med billettbilder.

Kan bli avvist i døra

Det hjelper ikke om du selv har kjøpt gyldig billett via de offisielle kanalene. Hvis noen har kopiert enn billett eller laget en falsk billett med riktige strek- og tallkoder - uten å bli oppdaget i billettkontrollen - så er det den som først kommer til konsertlokalet som slipper inn.

- Har noen med falske billetter og din strekkode gått gjennom kontrollen før deg, så betyr det at billetten er brukt. Da har du ingenting å fare med selv om du har originalen, forklarer festivalsjefen.

DEBATT: Har du opplevd å bli lurt av falske billetter? Del dine erfaringer i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

- Hvordan har folk reagert nå dere har tatt kontakt med dem?

- De er takknemlige. Selv om det står i retningslinjene til billettportalen, så har de ikke vært klar over det.

Festivalsjefen legger til at det er hyggelig at folk viser sin glede over billettene på Instagram, Facebook, Twitter og andre nettsteder.

AVDVARER OGSÅ: Politioverbetjent Tomm Berger. Foto: NTB SCANPIX

- Men sørg for at strekkoden og tallkoden er skjult. Hold hånden over den delen av billetten.

Mange saker under etterforskning

Faren ved slike falske billetter er også at de kan bli solgt på svartebørs til uvitende publikummere.

Tomm Berger, politioverbetjent ved Asker og Bærum politidistrikt, har fulgt en rekke store konserter på Telenor Arena i vår. Han kan fortelle at de har mange saker under etterforskning når det gjelder falske billetter og salg av disse.

- Vi har ikke pågrepet noen ennå, men i samarbeid med arrangørene håper vi å kunne avdekke hvem, hva og hvordan, forklarer Berger til VG.

- Det er utrolig kjedelig for dem som blir utsatt for dette. Det mange ikke tenker på, er at billetten er et verdipapir. Tar du ut 1000 kroner i banken og mister den, så kan du ikke gå til banken og kreve å få den tilbake. Det er på samme måte med en billett, sier Berger - og legger til:

- Generelt skal man være forsiktig med å kjøpe billetter utenfor offisielle utsalgssteder

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder