Roxette-vokalist Marie Fredriksson (61) er død

Den folkekjære artisten Marie Fredriksson er død, 61 år gammel.

– Det er med stor sorg vi må meddele at en av våre største og mest elskede artister er borte. Marie Fredriksson gikk bort om morgenen den 9. desember som følge av sin tidligere sykdom, skriver manager Marie Dimberg i en pressemelding.

Fredriksson etterlater seg ektemannen Mikael Bolyos (62) og deres to barn Josefin (26) og Oscar (23).

VG-protokoll: Del din siste hilsen til Marie Fredriksson her

Marie Fredriksson var soloartist før hun ble med i popduoen Roxette. De ble dannet i 1986 og har solgt over 80 millioner plater i hele verden. Deres store internasjonale gjennombrudd kom med «The Look» som toppet Billboard Hot 100-listen i 1989. I 1990 fikk de også kjempesuksess med «It Must Have Been Love» etter at en ny versjon av låten var med på filmmusikken til «Pretty Woman».

Roxette har holdt flere konserter i Norge, senest sommeren 2015.

Se bildegalleri fra karrieren her:

Bandet har totalt hatt fire førsteplasser på den amerikanske Billboard-listen, med låtene «The Look», «It Must Have Been Love», «Listen to Your Heart» og «Joyride».

I 2010 fremførte Marie og Per Gessle «The Look» i bryllupet til prinsesse Victoria, og i 2013 sang «Ännu doftar kärlek» i prinsesse Madeleines bryllup.

I pressemeldingen ber familien om respekt i sorgen. Det opplyses også om at begravelsen vil gjennomføres i stillhet med bare Maries nærmeste familie til stede.

Les også: Drar på turné uten Roxette-Marie

Roxette-kollega Per Gessle takker Fredriksson for alt hun har gjort i en pressemelding:

– All min kjærlighet til deg og din familie. Ting vil aldri bli det samme, sier han og refererer til Roxette-sangen «Things will never be the same».

– Tiden går så altfor fort. Det føles ut som nylig at Marie og jeg satt i den lille leiligheten min i Halmstad og delte drømmer. Og hvilken fantastisk drøm vi fikk dele, sier han.

DØD: Svenske medier melder at Marie Fredriksson er død. Foto: Gonzales Photo/Per Lange / Gonzales Photo/Per Lange

Les også: Gråtkvalt Roxette-Marie snakker ut om kreften

– Takk Marie, takk for ALT. Du var en helt unik musiker, en artist på et nivå vi knapt kommer til å få oppleve igjen. Du malte mine svart-hvite sanger med de vakreste farger, sier Gessle.

I 2002 ble Marie Fredriksson rammet av en hjernesvulst, og legene ga henne ett år igjen å leve.

I soloalbumet som kom i 2004 sang Fredriksson om sine opplevelser fra perioden hun fikk strålebehandling.

I 2009 var hun frisk igjen, og mellom 2010 og 2016 gjennomførte Roxette flere turneer rundt om i verden. Hun gjorde også et nytt soloprosjekt i 2013.

Men i 2016 varslet hun at på grunn av ettervirkninger av sykdommen, orket hun ikke lenger å holde konserter eller spille inn nye album med Roxette. Dermed ble en stor sommerturné som var planlagt innstilt.

les også

Derfor må Roxette-Marie sitte på scenen

Pluss content

Ifølge Aftonbladet ble hun da gitt en 20–25 prosents sjanse til å overleve sykdommen.

På 60-års dagen i fjor slapp Fredriksson singelen «Sing me a song», som ifølge henne selv var en gave til fansen for all støtten de hadde gitt henne.

«Å få slippe denne låten på bursdagen min er min måte å vise min takknemlighet for all kjærlighet og støtte jeg har fått gjennom årene. Dette er min 60-årsgave til meg selv og til fansen min», skrev hun i en pressemelding.

Fredriksson uttalte seg om sykdommen og behandlingen i 2012:

– Det var så fælt. Jeg hovnet opp i hele ansiktet, hele kroppen. Jeg fikk i meg så forferdelig mye kortison. Jeg har ikke tid til å dø nå, sa Fredriksson da.

les også

Gråtkvalt Roxette-Marie snakker ut om kreften

– Mine tanker går først og fremst til hennes familie, sier Elisabeth «Bettan» Andreassen til VG.

Hun var i samme gjeng som Marie Fredriksson på 1980-tallet og de hadde blant annet konserter sammen i Badrock på Øland i 1986.

– Hun var en jordnær jente fra Halmstad og var alles venn. Jeg husker henne som en naturlig og flott dame. Men jeg har ikke hatt kontakt med henne på 10–15 år, sier Bettan.

– Dette er veldig trist, men det var jo også varslet, sier Ole Evenrud om dødsfallet.

Han jobbet som låtskriver og produsent i Stockholm da Roxette var på topp.

– Jeg jobbet aldri med Marie, men med mange av folkene som gjorde det. Roxette var jo topp i hele verden og et av de første svenske bandene som ble så store internasjonalt, sier Evenrud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder