Her er årets MGP-artister: Rune Rudberg: – Jeg vil overgå Jahn Teigen

NRK røper endelig hvem som er med i Melodi Grand Prix. Rune Rudberg (55), Kristian Valen (42) og Åge Sten Nilsen (47) er de tre mest kjente.

 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Trond Solberg

Artikkelen er over tre år gammel

MGP-general Jan Fredrik Karlsen (43) og programlederduoen Kåre Magnus Bergh (38) og Line Elvsåshagen (26) presenterte tirsdag formiddag alle ti bidragene.

Husker du: Hvem som vant Eurovision i fjor?

– Kristian Valen har bestemt seg for å emigrere fra Norge, så dette blir det siste han skal gjøre før han skal ut i den store verden, forklarte Jan Fredrik Karlsen.

– Som å vise frem dagboken

Valen var ikke selv til stede under presentasjonen, men fortalte litt om deltakelsen i et videoklipp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VALEN PÅ VIDEO: Kristian Valen ble presentert via videoklipp. Fra venstre: Jan Fredrik Karlsen, Kåre Magnus Bergh og Line Elvsåshagen. Foto: Trond Solberg VG

– Jeg beklager at jeg ikke kan stille selv. Det startet med at Jan Fredrik og jeg hadde en kopp kaffe sammen, og jeg sa jeg følte meg veldig heldig som har fått gjort alt jeg har drømt om til nå. Men Jan Fredrik sa «Nei, du har ikke gjort Grand Prix! Kan du tenkte deg å gjøre det?», forteller komikeren.

I fjor: Da Eurovision mistet uskylden

– Jeg tenkte «Ja pokker, la oss trå til». Og skal jeg være med, skal jeg gå hele veien. Jeg ville skrive en veldig personlig låt som, i hvert fall i mine øyne, ikke passer helt inn i Grand Prix. Men om jeg får barnebarn noen gang, kan jeg si at «bestefar har vært med på Norges største fest!». Vi får se hvordan det går. Vi skal i hvert fall ha det veldig, veldig gøy, fastslo Valen som også sa at han var nervøs.

– Det å utlevere seg gjennom denne sangen, er nesten som å vise frem dagboken sin.

Til VG ønsker ikke Karlsen å fortelle hvorfor Valen ikke stiller på presentasjonen.

– Jeg kan ikke si annet enn at han er forhindret fra å stille i dag. Jeg er 101 prosent sikker på at han kommer til å stå på scenen i Oslo Spektrum, sier MGP-sjefen og lover «tidenes MGP-finale».

Balladen «You & I» tar ifølge Karlsen for seg det siste året, som har vært svært tungt for Valen. Komikeren ble i Oslo tingrett i september dømt til 21 dagers ubetinget fengsel. Han varslet da at han kom til å anke dommen. VG har tirsdag ikke lyktes i å komme i kontakt med Valen eller hans forsvarer.

Leste du: Kristian Valen forlater Norge

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPENTE: Alle artistene, minus Kristian Valen. Foto: TROND SOLBERG VG

– Overgå Teigen

Rune Rudberg har vært med i MGP en rekke ganger tidligere, og sa at målet hans var å overgå Jahn Teigen. Han har også sansen for at Valen stiller.

– Det er veldig morsomt at Kristian Valen viser at han kan synge som Valen, og ikke bare som dem han parodierer. Han er en fantastisk sanger. Vi er gamle kjente, sier Rudberg til VG.

Artikkelen fortsetter under videoen.

De norske artistene skal i ilden i Oslo Spektrum 11. mars. Den europeiske finaleuken finner sted i Kiev i Ukraina – med semifinaler 9. og 11. mai og finale 13. mai.

Se bildeserie med alle artistene her (lenger ned er oversikt over samtlige artister og låter):

Her er årets kandidater:

1. In Fusion med «Nothing Ever Knocked Us Over»

Ifølge NRK består In Fusion av Miriam LaBreche (28), Nina Grødahl (26) og Saima-Iren Mian (26).

2. Rune Rudberg Band med «Run Run Away»

Rune Rudberg (55) har vært med fem ganger tidligere, første gang i 1989 med låten «Vinger over Europa». Han prøvde seg på nytt i 1990 med «Varme overalt», og har siden stilt sammen med dansebandet Scandinavia to ganger, i 1992 med «Et sted i Scandinavia» og 1996 med «Når hjertet står i brann». Siste gang han var med, var som soloartist i 2001 – med «Without You». Han har imidlertid til gode å gå seirende ut av en norsk finale.

3. Ella med «Mamma boy»

Elin Kristiansen (39) bruker artistnavnet Ella. Hun er kjent fra showgruppa Voi Voi, som i ti år har spesialisert seg på nettopp schlagere. Så MGP-interessen er stor, selv om det er første gang hun er med. Kristiansen har tidligere vært korist for Dumdum Boys. Låten er skrevet av Ida Maria og Per Kristian Ottestad.

– Dette er superstas! I MGP er liksom alt lov. Er det noe jeg har erfart etter alle mine år med show, så er det at MGP-låter er det folk helst vil høre, sier en opprømt Ella til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HÅPEFULL: Elin «Ella» Kristiansen. Foto: TROND SOLBERG VG

Husker du? Da Silya raste mot MGP og da hun klinte til på direkten?

4. Jenny Augusta med «I Go Where You Go»

Jenny Augusta Enge (31) er kjent fra «Norske Talenter» og festivalopptredener rundt om i Norge. Hennes mest kjente låt er «Drit og dra». Hun kommer fra Sømna, men bor i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ELIN AND THE WOODS: Sangeren Elin Kåven og musikkprodusent Robin Lynch. Låten inneholder joik. Foto: Trond Solberg VG

5. Elin and the Woods med «First Step in Faith/Oadjebasvuhtii»

Den samiske artisten Elin Kåven (37) er med i MGP for aller første gang. Hun er kjent fra samiske TV- og radioprogrammer i NRK. Kåven har turnert i inn- og utland. I 2011 ble hun utnevnt til «Årets Samiske artist» av Scene Finnmark/Sapmi Music. Hun har gitt ut tre album.

6. Kristian Valen (42) med «You and I»

Valen debuterer som MGP-artist. Selv om han er mest kjent som komiker på TV-skjermen og en rekke sceneoppsetninger, har han flere poplåter på merittlisten, deriblant «Still Here». Det siste året han skapt overskrifter fordi han har havnet i klammeri med loven. I september i fjor ble han dømt for polititrusler og for å ha båret en våpenkopi på offentlig sted. 42-åringen er den eneste av årets MGP-artister som stiller med en ballade.

7. JOWST med «Grab the Moment»

JOWST er musiker Joakim With Steen (27) og vokalist Aleksander Walmann (31). I tillegg til å være artist har Steen jobbet som lydtekniker siden 2011, ifølge NRK.

8. Amina Sewali (27) med «Mesterverk»

Sewali er ny i MGP-sammenheng. Den ugandisk-norske sangeren, komponisten, manusforfatteren og skuespilleren er fra før kjent fra Natinaltheatrets oppsetning av Peer Gynt i 2014, hvor hun spilte Solveig. Hun var med i «Izzat – en kjærlighetshistorie» på Den Norske Opera for 11 år siden og hadde også en rolle i TV-serien «Glatte gater» i 2007.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SYNGER PÅ NORSK: Amina Sewali er den eneste artisten som synger på norsk. Foto: Trond Solberg VG

9. Ulrikke Brandstorp (21) med «Places»

MinMote skrev nylig om at Ulrikke som har skrevet kontrakt med sminkemerket IsaDora, som vil bruke hennes poplåt «Play With» i sin kampanje i 45 land. Men nå dukker 21-åringen fra Sarpsborg i tillegg opp i MGP. Ulrikke var med i «The Voice» i 2015.

10. Åge Sten Nilsen (47) og bandet Ammunition med «Wrecking Crew».

Nilsen har vunnet den norske finalen før, i 2005 sammen med Wig Wam og låten «In My Dreams», som endte på en delt niendeplass med Danmark. Nå kaster han seg ut i det på nytt, med band fra 2013 og låta «Wrecking Crew».

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEDER PRESENTASJONEN: Kåre Magnus Bergh og Line Elvsåshagen. Foto: Trond Solberg VG

Ikke Silya

Da Silya Nymoen (39) trakk seg som programleder, var det mange som trakk den slutningen at det var fordi hun skulle steppe inn som deltager i stedet. Sånn var det altså ikke. Nymoen glimrer med sitt fravær i årets MGP.

Anders M. Tangen (49), MGP-entusiast og skribent på nettstedet ESC Norge, blogget etter en «sniklytting søndag om at han er «oppglødd, glad og litt redd». Til VG sier han at hvis Norge skal ha en sjanse, håper han folk stemmer på låter og ikke på kjendisfaktor.

– Jeg mener at årets beste låter kommer fra artister som for de fleste er ganske ukjente. Selv er jeg svak for den fantastiske poplåten til Ulrikke, som hun har skrevet selv, og den morsomme elektronika-låten til Amina Sewali, sier han.

Størst sjanse internasjonalt tror han Norge har med Elin Kåven.

– Låten bærer tydelig preg av å ha med seg Robin Lynch som bakmann, han som også var med på «I Feed You My Love» med Margaret Berger i 2013. Selv om jeg frykter at den eneste balladen vinner – med Kristian Valen. Det er ikke årets beste låt, mener jeg, men den som vil få mest oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KVALIFISERTE SYNSERE: Anders M. Tangen (t.v.) og Morten Thomassen. Foto: Bård Gudim og NTB Scanpix

Har skrudd på partyknappen

Morten Thomassen (52), leder i den norske MGP-klubben, mener at det etter fire år med låter i den melankolske sfæren, er «deilig at NRK har skrudd på partyknappen mange hakk».

– Jeg håper det norske folk tar imot denne endringen med åpne armer. Her er det med spennende nykommere og skikkelige veteraner. Og musikkstilene som er representert, burde være for enhver smak. Det er alt fra moderne og trendy til meget folkelig musikk. Jeg har god tro på at vi skal kunne unngå å ikke kvalifisere oss til finalen i år.

Ekssjef: Hevder Eurovision i Ukraina er i fare

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (50) uttalte til ESC Norge i fjor sommer at det å vinne Eurovision Song Contest i årene fremover, er et viktig mål for NRK.

Les også

 1. Line og Kåre Magnus skal lede Melodi Grand Prix: Lover glitter og glamour

  For to år siden var Line Elvsåshagen (26) pauseinnslag i den norske MGP-finalen.
 2. Eks-sjef hevder Eurovision i Ukraina er i fare

  Pengemangel hos det statlige ukrainske tv-selskapet NTU kan føre til at Eurovision 2017 flyttes til Russland, skriver en…
 3. Kristian Valen forlater Norge

  Kristian Valen (41) har bestemt seg for å forlate Norge.
 4. Jan Fredrik Karlsen sa opp jobben

  Jan Fredrik Karlsen (42) bygde hele sin formue og karriere på sitt selskap Playroom.
 5. Valen om dommen: – Jeg tror dette er en bløff

  Komikerkjendis Kristian Valen (41) nekter å tro at han er dømt til 21 dagers ubetinget fengsel.
 6. Kristian Valen dømt til 21 dagers fengsel

  Kristian Valen (41) må i fengsel dersom dommen fra Oslo tingrett blir stående.

Mer om

 1. Melodi Grand Prix

Flere artikler

 1. MGP-kommentar: Mangler et dristig grep

 2. Laber interesse for Melodi Grand Prix-låtene

 3. Line og Kåre Magnus skal lede Melodi Grand Prix: Lover glitter og glamour

 4. VG anmelder Melodi Grand Prix 2017

 5. Tregt billettsalg: Melodi Grand Prix knust av «lillebror»

Fra andre aviser

 1. Kristian Valen skal prøve seg mot Rune Rudberg i Melodi Grand Prix

  Fædrelandsvennen
 2. De ukjentes Melodi Grand Prix – igjen

  Aftenposten
 3. Er det én av låtene som kan vinne årets Eurovision? Tvilsomt.

  Aftenposten
 4. JOWST vant den norske MGP-finalen

  Bergens Tidende
 5. Tror på samisk MGP-vinner i år

  Bergens Tidende
 6. Kan bli samisk storeslem i MGP i 2017

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no