Den utrolige historien om Michael Jackson

(VG Nett) Dette er historien om popstjernen, geniprodusenten, dansekongen og verdens mest eksentriske superkjendis - Michael Joseph Jackson.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

«Når Michael Jackson synger, høres det ut som et englekor, og når føttene hans beveger seg, kan du se Gud danse.» - Bob Geldof

Det skal ha vært mamma Katherine som «oppdaget» ham da hun overhørte minstemann i ungeflokken synge.

Les også:«The King of Pop» er død

En ekte stjerne ble født 29. august 1958. Michael Jackson var den femte sønnen til stålarbeideren Joe Jackson og kona Katherine.

Spesial:Alt om Michael Jackson

Barnestjerne

JACKSON FIVE: Michael Jackson, Marlon Jackson, Tito Jackson, Jackie Jackson, Jermaine Jackson. Foto: AP

Stjernestatusen kom for alvor da Michael var elleve år.

Han ble kjent for hele verden som den energiske og uvanlig talentfulle frontfiguren i Motown-suksessen Jacksons 5.

Mamma Katherine skal ha overtalt faren til å la Michael erstatte broren Jermaine som vokalist i familiebandet.

I 1970 gikk «I Want You Back», «ABC», «The Love You Save» og «I'll Be There» inn på førsteplass en etter en.

Artikkelen fortsetter.

UTROLIG LIV: Michael Jackson gikk fra å være barnestjerne til å bli superkjendis. Foto:

Traumatisk oppvekst

Men livet som bejublet barnestjerne var ikke bare en dans på roser. Det er velkjent at brødregruppen ble styrt med hard hånd av den fysisk utagerende og strenge faren.

I en oppsiktsvekkende TV-dokumentar på den engelske kanalen ITV fortalte Michael Jackson i 2003 om sin traumatiske oppvekst med en far som truet og banket ham og resten av familien. «Han slo med et belte og med jernstenger. Vi var skrekkslagne, jeg tror aldri han forsto hvor redde vi var. Mor gråt oog ropte at han kom til å drepe oss», sa han.

Og som tenåring hånet og hetset faren ham kraftig for hans utseende, ifølge Michael selv.

Solo-suksess

Jackson var også en suksess som soloartist. En monstersuksess.

MEGA-SUKSESS: Dette er coveret til den nye versjonen av Thriller-albumet som kom ut i 2008. Michael Jackson tjener penger også etter sin død. Foto: Sony Music

«Off the Wall», «Thriller», «Bad» og «Dangerous» fikk millioner av mennesker til å ta helt av.

«Thriller» kom i butikkene i november 1982 og slo i løpet av kort tid slo alle rekorder og revolusjonerte musikkbransjen.

Albumene, og videoene gjorde Michael Jackson til «Tidenes mestselgende artist». Han var en konge på scenen og ga sitt hylende publikum noe de aldri hadde sett tidligere. Stemmen, ansiktet og dansingen var rett og slett helt utrolig.

Endret utseende

Fra midten av 80-tallet endret Jacksons utseende seg gradevis. Huden hans ble lysere, nesen og kinnbenene var også noen av det som endret seg. Dette var en prosess som varte de neste tyve årene. Han har også lidd av både vekt og narkotikaproblemer.

Michael Jackson sluttet ikke i Jackson 5 med det første. Han turnerte faktisk ikke som soloartist før etter han slapp albumet «Bad» i 1987. Bad-turneen inkluderte 123 konserter, sett av om lag 4,4 millioner mennesker.

NEVERLAND: Et oversiktsbilde fra Michael Jacksons eiendom, Neverland. Foto: AFP Foto: AP

Media omtalte og analyserte hvert eneste skritt Michael Jackson tok allerede på dette stadiet av karrieren, og de ville ryktene rundt popstjernen svirret konstant.

Neverland

Han ga selv den gedigne eiendommen navnet Neverland Ranch, inspirert av et av sine store forbilder, Peter Pan.

Neverland var laget som en fornøyelsespark. I voksen alder la han aldri skjul på at han elsker barn, og det å leve som et barn. Mange av hans aller beste venner har vært barn.

Den amerikanske filmstjernen Macualay Culkin har i mange år vært en nær venn av Jackson. Det har også den norske gutten Omer Bhatti.

Milliard-lønninger

GRAMMY-PRISER Til høyre ser du Michael Jackson med hendene fulle av Grammy-priser. Bildet til venstre er fra Motowns 25 års jubileum. På begge bildene har han på seg den velkjente Bille Jean-hansken. Dette var Michael Jackson på sitt aller beste. Foto: AP

Den enorme suksessen til Jackson sørget for en lønn i milliardklassen. Så har han også brukt penger som ingen andre, og det er de senere årene blitt spekulert i om Jackson sliter med økonomien.

I 2001 hevdet flere amerikanske medier at Jackson var nær konkurs. Men det skal sies at Jackson har gitt enorme pengesummer til veldedighet siden suksessen startet.

I 1993 gjorde Michael Jackson sitt første TV-intervju på over ti år, og det var Oprah Winfrey som fikk komme hjem til ham på Neverland. I intervjuet med Oprah gjentok han det han også skrev i boken Moonwalk noen år tidligere, at faren ikke bare hadde vært snill med sønnene sine.

Sex-anklager

SLO TILBAKE: Michael Jackson slår tilbake mot anklagene om at han forgrepet seg på en ung gutt. Dette bildet er fra en tale som gikk live fra Neverland-ranchen i California. Foto: AP

Michael Jackson slo tilbake mot anklagene om at han hadde forgrepet seg på en ung gutt. Dette bildet er fra en tale som gikk live fra Neverland-ranchen i California.

Sexanklagene i 1993 var på en måte starten på nedturen for Michael Jackson. Santa Barbara-politiet startet etterforskning av popstjernen etter at 13-åringen Jordy Chandler hadde beskrevet ham som klåfingret, men droppet etterforskningen etter halvannet år. Da hadde faren til gutten i mellomtiden hentet inn landets beste advokater og saksøkt Jackson for 30 millioner dollar. Jackson og hans advokat Johnnie Cochran fikk 13-åringen og hans familie til å trekke beskyldningene etter en avtale utenfor retten. Pengebeløpet ble aldri kjent, men Jackson skal ha betalt familien et sted mellom 15 og 20 millioner dollar.

Lisa Marie Presley

VAR EKTEPAR: Michael Jackson giftet seg med Lisa Marie Presley i 1994. Foto: Scanpix

Michael Jackson giftet seg med Elvis Prestleys datter, Lisa Marie Presley i 1994. Ekteskapet varte i 20 måneder. Hans forhold til kvinner er også blitt et offer for den tabloide journalistikken han selv har vært veldig imot.

I 1996 giftet Jackson seg på ny - med sykepleieren Debbie Rowe under en privat seremoni i presidentsuiten på Sheraton Hotell i Sydney. I løpet av de to neste årene fødte hun Michaels to første barn, Prince Michael Junior og Paris Michael Katherine.

Han har også sønnen Prince Michael II (født i 2002) med en ukjent mor. Også ekteskapet med Rowe tok slutt etter kort tid. De to har framstått som gode venner i tiden etterpå, men den siste tiden har Rowe vurdert å kreve foreldreretten til barna.

Martin Bashir heter mannen som fikk lov til å komme tettere på Michael Jackson enn noen annen journalist hadde fått lov til tidligere. Han gikk langt i hintene om at superkjendisen lever et liv på kant med loven. Først i forbindelse med at Jackson holdt sitt eget spedbarn utenfor rekkverket på en hotellbalkong under et besøk i Tyskland, og at han dekket til ansiktene på barna sine når de var ute blant folk.

Pågrepet

18. november 2003 rykket politiet ut med en ransakelsesordre til Michael Jacksons eiendom Neverland i California. Det skjedde på samme dag som artistens nye album «Number One's» kom i salg i butikkene i USA.

Han ble løslatt etter en kausjon på 3 millioner dollar, og vinket til fotografene da han kom ut igjen noen timer senere. 22. april 2004 ble det reist formell tiltale mot Michael Jackson, blant annet for seksuelt misbruk av barn.

Han erklærte seg senere ikke skyldig på alle punkter. Jackson gjorde også et intervju på 60 minutes i 2003 der han bedyret sin uskyld. «Jeg ville skåret over min egen pulsåre før jeg skadet et barn», sa han i intervjuet med Ed Bradley.

I RETTEN: Michael Jackson ble frikjent for anklagene om overgrep. Foto: AFP

31. januar 2005 startet et av de aller viktigste kapitlene i Michael Jacksons liv. Han startet på en 134 dager lang rettssak - blant annet tiltalt for seksuelle overgrep mot en 13 år gammel gutt. Det ble en rekke oppturer og nedturer for Jackson i løpet av rettssaken, men hele veien forsøkte hovedforsvarer Thomas Mesereau å rive ned troverdigheten til det påståtte offeret og hans familie. Og Mesereau klarte nettopp det.

13. juni 2005 kom avgjørelsen hele verden ventet på. Og det var klar tale fra juryen: «Ikke skyldig på alle punkter.» Michael Jackson kunne tusle ut av rettslokalet i Santa Maria som en fri mann, og ta fatt på et nytt - foreløpig ukjent - kapittel i et av historiens mest spektakulere og eksentriske liv.

Flere eksperter på mental helse har hevdet at kongen av pop hadde en mental alder som en ti-åring.

Englekor

Bob Geldof skal ha sagt følgende om Michael Jackson:

- Når Michael Jackson synger, høres det ut som et englekor, og når føttene hans beveger seg, kan du se Gud danse.

DØD: Poplegenden Michael Jackson. Foto: AP

Jackson ble frifunnet på alle punkter og gikk siden i dekning i Bahrain i Midtøsten. I 2006 kom det stadig meldinger om at han slet med økonomien og Jackson måtte skjære ned på kostnadene ved driften av eiendommen Neverland. Mot slutten av 2006 returnerte han til USA. Samme år reforhandlet han sin avtale med plateselskapet Sony, som siden har gitt ut flere av sangene hans på nytt, blant annet i forbindelse med 50 årsdagen hans.

Jackson planla å spille 50 konserter i London fra 13. juli i år fram til mars neste år. Alle billettene til alle konsertene ble revet vekk samme øyeblikk de ble lagt ut for salg.

I natt døde King of pop uten å ha noen klar tronarving.

Kilde: VG arkiv, Store norske leksikon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder