LIKER NORSKE LÅTER: Rihanna. Foto: UNIVERSAL Foto: ,

Til topps i USA med Rihanna

Norske Fred Ball og Jarle Bernhoft kan skryte av å yte på albumet som topper salgslisten i USA denne uken.

Artikkelen er over fire år gammel

VG har tidligere skrevet om hvordan Fredrik William Ball (38) fra Fredrikstad står bak «Love On The Brain», en av de 13 låtene på Rihannas nye album, «Anti».

Les også: Ny norsk Rihanna-partner

Denne uken har «Anti» gått til helt topps på Billboard 200, USAs offisielle albumsalgsliste.

En selvfølge for en etterlengtet Rihanna-plate, vil noen kanskje mene. Men «Anti» er bare Rihannas andre nummer én-album i verdens største platemarked.

– Det er ikke gæernt, sier Ball til VG, på telefon fra sitt bosted i London.

RIHANNAS GODE HJELPERE: Jarle Bernhoft (t.v.) og Fred Ball. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Det er jo fantastisk! Rihanna har vært øverst på listen over artister jeg har ønsket å jobbe med.

Fikk du med deg? 2013: Vant Grand Prix. 2016: Bor på hybel

Låtsnekkeren forteller at «Love On The Brain» ble til for to år siden. Da var han allerede signert til plateselskapet Roc Nation, som også huser Rihanna.

HAR OGSÅ HJULPET TIL: Lene Marlin var medskribent på tittelsporet fra Rihannas definitive albumgjennombrudd, «Good Girl Gone Bad» (2007). Foto: TERJE MORTENSEN Foto: ,

– Vi fikk tidlig tilbakemelding fra managementet hennes, om at vi ikke måtte spille låten for noen andre.

Så du denne? Ravi ble kalt «dverg» og «klyse»

Den norske låtskriverduoen Stargate, som har hatt låter på alle Rihanna-album frem til «Anti», har tidligere fortalt VG at man aldri kan være trygg på at en låt blir med på platen hennes før den faktisk foreligger.

– Jeg møtte Rihanna et par ganger, og hun sa hele tiden at hun digget låten. Men gamet er jo slik at du kan ikke være helt sikker før du ser den i butikken. Så det er en lettelse nå.

– Hva er sjansene for at låten blir en singel?

VETERANER: Tor Erik Hermansen (t.v.) og Mikkel Storleer Eriksen produserte en rekke av Rihannas største hits i perioden 2005 - 2012. Foto: AXEL ÖBERG Foto: ,

– Jeg tror den er en potensiell singel. I hvert fall i mine ører, ler Ball, som har notert seg at sangen er fremhevet positivt i en rekke anmeldelser.

Se: Rihannas norske jakke

Ball forteller at han tilbragte fire-fem dager i Rihannas hjem i Malibu november 2015, i sluttfasen av platens produksjon.

– Det var masse låtskrivere som kom og gikk der. Jeg prøvde å få med en låt til på platen; det gikk ikke. Men herregud, jeg er jo utrolig fornøyd med den ene.

– Hvor «starstruck» blir en norsk låtskriver når han henger ut med Rihanna?

NYE MULIGHETER: Fred Ball forteller at Rihanna-låten hans allerede har gitt ham en rekke forespørsler i bransjen. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Jeg har blitt mer starstruck i ettertid! Jøss, jeg var med på dét, liksom. Men når man jobber med slike artister vet man at man er der av en grunn. Den triste sannheten ved mitt yrke er jo at man for det meste sitter i et mørkt rom foran en PC og jobber.

Fred Ball er likevel ikke eneste nordmann på Rihannas plate. Det er nemlig Jarle Bernhoft (39) – hvis siste to album Ball har produsert – som spiller bass og gitar på «Love On The Brain».

– Det er merkelig hvor naturlig det kan føles, sier Bernhoft om opplevelsen av å figurere på USAs mest populæreplate akkurat nå.

– Jeg føler meg som en ydmyk fotsoldat. Det som er morsomt er hvor «off-key» det var, mest sånn «sleng det inn». Jeg syntes låten minnet litt om The Beatles' «Oh! Darling», så da jeg spilte jeg omtrent som de gjør på den.

Bernhoft forventer lite økonomisk avkastning for innsatsen. Han forteller at han tror det ble gjort opp da han bodde i Los Angeles på Balls regning da de var på Grammy-prisutdelingen hvor Bernhoft siste album var nominert.

– Blir du rik nå, Ball?

– Det aner jeg ikke! Hehe! Men joda, platen selger masse allerede så … det er ikke gæernt. Jeg tenker ikke så mye på slike ting.

Ball er mer opptatt av hvordan Rihanna-samarbeidet nå gjør ham mer attraktiv som låtskriver og produsent.

– Dette har allerede åpnet dører for masse prosjekter jeg har nå fremover, sier Ball, som ikke tør røpe annet enn at han regner med å måtte reise enda oftere til Los Angeles fremover.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder