MÅ I RETTEN: Hovedsanger Robert Plant og gitarist Jimmy Page må i retten i mai, anklaget for å ha plagiert seg til «Stairway to Heaven». Foto: REUTERS

Led Zeppelin må i retten for plagiat

«Stairway to Heaven», av mange ansett for å være en av verdens beste rockelåter, kan være delvis stjålet, mener en domstol i USA.

Publisert:

I en avgjørelse forrige uke, uttalte dommer Gary Klausner at «Stairway to Heaven» og sangen «Taurus» fra bandet Spirit er like nok til å la en jury avgjøre om de gjenværende medlemmene Robert Plant og Jimmy Page kan ha brutt opphavsretten, skriver The Guardian.

Rettssaken vil bli holdt 10. mai i en domstol i California.

VG+: Musikkbransjens største plagiatbeskyldninger (krever innlogging)

Striden står om åpningsriffet til «Stairway to Heaven». Ifølge den offisielle historien var det Led Zeppelins gitarist Jimmy Page som skrev musikken til låten mens han satt i en avsidesliggende hytte i Wales i 1970 sammen med vokalist Robert Plant. Året etter ble den åtte minutter lange låten gitt ut, og i årene siden skal den ha spilt inn over 3,5 milliarder kroner.

Helt «loca»: Shakira tatt for plagiat

En representant for det psykedelisk rock-bandet «Spirit», mener derimot Page kan ha blitt inspirert til å skrive Led Zeppelins signaturlåt etter å ha hørt Spirt fremføre instrumentallåten «Taurus» mens bandene turnerte sammen i 1968 og 1969.

Rettsaken som skal diskutere et mulig brudd på opphavsretten, er siste del av en lang rekke profilerte søksmål de siste årene. I fjor ble Robin Thicke og Pharrell Williams dømt til å betale Marvin Gayes etterlatte over 60 millioner kroner. Grunnen var at monsterhiten deres «Blurred Lines» ifølge retten var altfor lik Marvin Gayes «Got To Give It Up» fra 1977.

Få med deg: Sveriges Eurovision-håp granskes

Pharrell mente dommen var ødeleggende for artisters mulighet for kreativ utfoldelse:

– Dommen ødelegger for alle skapere der ute som lager noe som kan være inspirert av noe annet, sa han til Financial Times.

Led Zeppelin var et av verdens mest populære band på 1970-tallet, men ble oppløst da trommeslageren John Bonham døde i 1980.

Plant og Page har siden spilt sammen flere ganger, blant annet under en storslått gjenforeningskonsert i London i 2007.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder