PÅ SCENEN: Aurora Aksnes i aksjon på Parkteateret lørdag kveld, der hun holdt en konsert eksklusivt for ungdom under 18 år. Foto: Klaudia Lech , VG

Aurora: – Fans sender meg døde insekter. Det er kjempekoselig!

Siden hun ble akutt syk og måtte avlyse konserter har Aurora
(19) hatt ferie og feiret jul på forskudd. Lørdag kveld var hun tilbake på scenen – og har mot normalt begynt å glede seg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Akutt omgangssyke førte til fire dager på sykehus for Aurora Aksnes i begynnelsen av november. Flere konserter måtte avlyses og flyttes til desember. Det ufrivillige avbrekket fra et svært hektisk musikalsk år, likte 19-åringen ikke.

Bakgrunn: Aurora akutt syk.

– Off, det var ikke gøy. Min manager så på oss mens vi hadde lydsjekk og sa «Om du klarer å stå oppreist gjennom ett refreng, kan vi vurderer å spille i kveld.» Men det gjorde så vondt at jeg ikke klarte å stå oppreist, så vi måtte avlyse. Etter det vokste smerten, så jeg ble innlagt på sykehuset. Men så hadde jeg fri hjemme i fem dager – helt smertefritt, sier hun og smiler.

– Hva gjør du da, når du har fri?

– Jeg skriver musikk og er i studioet på rommet mitt, og er sammen med søstrene mine som har vært hjemme nå. Og så har vi feiret jul, siden jeg er veldig mye borte framover. Jeg er så veldig glad i jul, så vi har begynt å pynte og lage julemat og høre julesanger. Det var veldig koselig.

Les også: Oasis-manager kaller Auroras låt «søppel».

Julemiddagen har hun imidlertid spart. Lille julaften kommer hun hjem til Drange i Os utenfor Bergen, men fra søndag og frem til da er hun på reise og jobb. Lørdag kveld spiller hun på Parkteateret i Oslo, for ungdom under 18 år.

HAR SNUDD: Før gledet Aurora Aksnes seg aldri til konserter fordi hun var så nervøs. Men i sommer snudde det. Foto: Lech Klaudia , VG

– Jeg merker at nå er jeg kjempespent på å begynne igjen og å reise. Jeg gleder meg veldig til i kveld, sier hun til VG.

Det er langt fra vanlig for Aurora, som har snakket mye om nervøsiteten for å stå på scenen, og ikke minst for å snakke med publikum mellom låtene.

– Jeg slapper mer av med det nå. Men det å snakke er den skumleste biten. Det har blitt mindre skummelt å synge. Jeg har faktisk begynt å glede meg til noen konserter, og det gjorde jeg ikke før, sier hun med trykk på ikke.

Har du lest: Aurora Aksnes er en potensiell superstjerne.

– Når snudde det?

– Kanskje i sommer. Vi har spilt så mye, så man får god trening. Men nå er det halvannen uke siden, så jeg tror jeg kommer til å være litt nervøs lørdag. Og så synes jeg ungdommer er skumlere enn voksne folk.

– Hvorfor det?


– Jeg vet ikke. Jeg har aldri passet inn med ungdommer, selv om jeg er ungdom. Jeg har ikke vært så flink til å være ungdom.

Superhukommelse

Hun har uansett et triks hun bruker for å få nervene under kontroll før konserter:

– Da pleier jeg å memorere pi. Om jeg blir nervøs ellers også liker jeg å tenke på pi.

– Hvor mange desimaler husker du?

– Nå er det en stund siden jeg har gjort det, siden jeg har hatt fri, men jeg tror jeg var oppe i rundt 200. Jeg har alltid vært god til å telle og huske ting og tang, sier Aurora.

KLAR FOR KONSERT: Aurora Aksnes har hatt fem dager fri og gleder seg til første konsert etter sykdommen. Sommerfuglen hun har i håret fikk hun av en fan etter en konsert i Dusseldorf. Foto: Lech Klaudia , VG

Suksessene har stått i kø siden den da 17-årige Aurora opptrådte på Bylarm i 2014. I år er hun blant annet blitt hyllet av Katy Perry foran hennes da 66 millioner Twitter-følgere, hun lydlegger den prestisjetunge julekampanjen til et av Storbritannias største varehus, John Lewis, og skal opptre på Nobelkonserten 11. desember med blant annet A-ha, Kygo og Jason Derulo. For ikke å snakke om internasjonale listeplasseringer og millionvisninger av videoer.

Sjekk anmeldelsen: «Nær perfekt gåsehud»

– Hvordan har du opplevd dette året?

– Jeg har fått en del medvind, og da blir det litt sånn at man bare sklir på den vinden. Selvfølgelig er det veldig mye hardt arbeid. Vi har jo jobbet nesten hver dag i hele år, og det har vært veldig gøy. Jeg har en veldig gøy jobb og veldig bra kolleger og er heldig som har et fast band. Vi koser oss veldig på tur. Men det har vært veldig travelt, og veldig skummelt og veldig spennende, sier hun og fortsetter:

– Men jeg er jo fortsatt bare meg, og når jeg er med de menneskene jeg er sammen med hele tiden, merker ikke jeg hva som skjer utenfor vår lille boble. Så jeg føler meg egentlig ganske lik som jeg følte meg for tre år siden. Men det har hendt mye. Jeg tror jeg kommer til å innse det på nyttårsaften. Da skal jeg virkelig prøve å innse alt som har skjedd. Det er veldig vanskelig!

Husker du? – For mye sex i bransjen

Aurora tenker seg litt om.

– Da jeg var liten hadde jeg ingen drøm om å bli artist. Det bare var noe som skjedde og nå er jeg her. Det er egentlig veldig rart, sier hun og smiler.

– Blitt flinkere til å takle virkeligheten

Til britisk presse har hun sammenlignet seg med Alice i Eventyrland.

– Ja, man føler på en måte at man bare falt ned i et hull, og så er det både veldig skummelt og helt vidunderlig på samme tid. Og så møter jeg veldig mange rare folk, så det er litt som Alice i Eventyrland.

I BOKS: Aurora liker å organisere ting i bokser og har aldri med seg mye bagasje på reise. På hotellrommet i Oslo byr hun VG på sjokolade. Foto: Lech Klaudia , VG

I flere intervjuer har Aurora snakket om hvordan det å skrive sanger er en måte å rydde følelser ut av hodet og ned i bokser hun kan åpne når hun synger.

Aurora på Bylarm: Stjerneklar.

– Er du blitt god på å organisere følelsene nå?

– Ja, følelser er kanskje det eneste jeg er god på å organisere. Jeg er en veldig uorganisert person – utenom i vesken min. Det er derfor vesken er formet som en boks, for jeg liker at alt har en plass, og så har jeg alt inni plassert i små bokser også. Det er min lille ordensboks, forteller hun og legger til:

– Jeg har vel blitt litt flinkere til å organisere følelsene, hvis ikke hadde jeg ikke klart å møte noen mennesker. Jeg har blitt flinkere til å takle realiteten. Og det hjelper veldig å skrive låter, og å lære seg at det er greit ikke å tenke på ting hele tiden. Det er greit å le selv om det skjer triste ting, og det har vært viktig å lære seg for meg. Når jeg lager en sang, føler jeg at jeg har brukt litt tid på det og at det er rettferdig å gå videre til neste tema. Jeg fordøyer livet gjennom låter.

– Hva gjør du for å koble helt av?

– Når jeg er hjemme hører jeg aldri på musikk, med mindre det er jul og vi hører på julemusikk eller jeg er på bussen – for da hører jeg på Bob Dylan og Cohen. Så jeg kobler av med stillhet. For det er masse lyd i jobben min. Og vi har veldig fin utsikt med sjø og fjell, og med få naboer, og det er veldig fint å føle seg veldig liten på en stor plass. Jeg liker også bare å sitte stille veldig lenge og stirre på alt. Jeg er veldig flink til å «space out». Jeg kan se på bitte små støvkorn som du i rett lys kan se bevege seg. Det bruker jeg ganske mye tid på, og det er ganske behagelig. Og yoga. Jeg liker også å lese, eller å tegne og male.

– Hva maler du?

– Bare trær og hender og møll. Det er det eneste jeg kan.

Fans sender døde insekter

På reise liker hun å ha med seg bøker, alltid flere på en gang siden hun stadig mister dem, og noen av de døde insektene hun samler på.

Aurora åpner vesken og viser fram en mini-glassflaske. Inni ligger er en liten sommerfugl. Denne har ikke har noe navn, men noen av de ni insektene hun har på flasker hjemme, har det.


– Det hjelper å ha med meg de små insektene mine. Jeg liker å ha ting rundt meg som minner meg om hvem jeg var før jeg sang.

I går fant hun et nettsted der man kan bestille møll, som har dødd på naturlig vis, understreker hun, så nå har Aksnes bestilt sin første postordre-møll. Men det er slettes ikke bare nettet og tilfeldige vinduskarmer hun får dem fra.

– Fans sender meg døde insekter i posten. Det er kjempekoselig! Det er så mye varme der ute!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder