SUPERDUO: Stargate - Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen. Foto: Scanpix

Stargate USAs største hitmakere

Billboard slår fast at norske Stargate er USAs største hitmakere i 2008.

Artikkelen er over 11 år gammel

Hele 11 sangtitler har de fått inn på den anerkjente hitlisten hittil i år. De vaker nå øverst på topp 100-listen over musikkprodusenter i Amerika.

- Dette er en bragd. De er blitt verdensmestere i en disiplin der Norge har hatt dårlige resultater å vise til. Vi har hatt blaff med a-ha, Lene Marlin, Madcon og slikt, men aldri i nærheten av dette, sier musikksjef Håkon Moslet i NRK P3.

Han tror de norske produsentene har klart å finte ut internasjonale konkurrenter ved å tilpasse seg markedet perfekt.

Les også:Jay-Z hyller norske Stargate

- De har også fått en kuriøst effekt av å være hvite europeere som leverer R&B. De er entreprenører som leverer og leverer, sier Moslet.

- Fantastisk

Artistmanager Jan Fredrik Karlsen er også begeistret over den norske suksessen.

- Måten de dro til Amerika og slo seg opp på er fantastisk. De er en inspirasjon for alle oss som jobber med musikk i Norge, sier Karlsen.

Les også:Stargate og Jay-Z starter plateselskap

Etter å ha slått seg opp som stjerneprodusenter i Trondheim, valgte Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen i Stargate å flytte til New York i 2005 for å satse større. Allerede i mars i året etter kom gjennombruddet med artisten Ne-Yo.

De har dessuten gitt Jay-Z storselgende hits på løpende bånd, og tidligere i høst tok hip hop-mogulen nordmennene med til et nytt nivå, da de lanserte et nytt plateselskap sammen.

Gjennombrudd

Jay-Z er en av verdens største rapstjerner, og samarbeidet strekker seg tilbake til tidlig 2006, da Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen kom inn i husvarmen hos det hip hop- og R&B-spesialiserte plateselskapet Def Jam, hvor Jay-Z satt i direktørstolen.

Les også:Skandale-Lindsay får norsk hjelp

Kort tid etter skjenket Stargate selskapet en nummer én-hit i USA, og sørget for et gjennombrudd for R&B-artisten Ne-Yo, med sangen «So Sick».

Siden har duoen produsert Topp 10-hits på løpende bånd, ikke minst for superstjernen Rihanna.

Forholdet til Jay-Z ble neppe dårligere av at Stargate skrev og produserte «Irreplaceable» for kona hans, Beyoncé Knowles. Sangen ble en av hennes største hits noensinne, også med hennes tid i Destiny's Child tatt i betraktning.

VG fikk ikke kontakt med Stargate i går.

Les flere rampelysnyheter HER!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder