INN PÅ AKUTTMOTTAKET: Dette dramatiske bildet viser ambulansepersonalet som haster inn på akkuttmottaket med Jackson. Foto: X17online.com

Verden i sorg over Michael Jacksons død: Kan gå dager før dødsårsaken er klar

Familieadvokat skylder på medisiner

(VG Nett) Tidligst i løpet av ettermiddagen kan det bli fastslått hvorfor popkongen døde av hjertesvikt. Men etterforskningen kan ta enda lenger tid.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Nyheten om Michael Jacksons plutselige død sent i går kveld norsk tid, fyller nyhetsmediene verden over i dag. Millioner av fans verden over sørger over tapet av stjernen som bare ble 50 år gammel. Utenfor sykehuset, utenfor hjemmet hans og overalt samles Jackson-fans i tårer.

Etterforskes

Dødsårsaken etterforskes, selv om det i går ble konkludert med hjertesvikt, og spekulasjoner går i retning av en mulig overdose. Avisen The Sun skriver at Michael ifølge sykehuskilder skal ha fått en injeksjon av det smertestillende medikamentet Demerol, og at han som følge av det skal ha sluttet å puste. Dette er ikke bekreftet fra offisielle kilder.

Jackson-familiens advokat gjennom 20 år, Brian Oxman, sier til CBS at at han har advart «menneskene som har gjort reseptbelagte piller tilgjengelig».

Ifølge advokaten skal Michael ha vært avhengig av medikamentet etter en skade han pådro seg i ryggen etter et fall på scenen for mange år siden.

- Overmedisinert

- Jeg vet ikke hvor mye han har tatt av det, og jeg vet ikke hvordan situasjonen hans har vært de siste ukene. Men gjennom de siste årene har jeg sagt til familien at han har blitt overmedisinert, sier familieadvokaten til CBC.

To og en halv uke før han skulle gjøre tidenes pop-comeback på Londons O2-arena, døde den verdensberømte 50-åringen - angivelig av hjertesvikt. Konsertrekken, som Michael så spent og gledesstrålende kunngjorde for kort tid tilbake, blir aldri noe av.

VGTV:Her haster amubulansen til sykehuset

SISTE BILDET? Dette bildet skal være ett av de aller siste av popkongen. Foto: All Over Press

Michaels sønderknuste bror, Jermaine Jackson, møtte pressen i natt for å bekrefte den triste nyheten - les sak og se VGTV.

Les også: Michael Jackson er død

Viser bilde

Entertainment Tonight har bilde som viser den bevisstløse stjernen i ambulansen, mens helsepersonell kjemper for å redde livet hans. Se bildet på TV-programmets nettsider.

Les om dramaet time for time.

Obduseres i dag

Michael Jacksons døde kropp ble i natt fløyet med helikopter fra Ronald Reagan UCLA Medical Center til rettsmedisinsk institutt, hvor obduksjonen skal finne sted i dag.

Fox News skriver at det tidligst i ettermiddag kan bli klart hva som forårsaket Michael Jacksons død. Samtidig skriver også en rekke amerikanske medier at det kan være snakk om å etterforske en mulig overdose. Enkelte kilder hevder at Michael var avhengig av en spesiell type smertestillende piller, men dette er ikke bekreftet fra offiselt hold, selv om familieadvokaten sier han tenker i de samme baner.

- Hjerte og hjerne vanlig dødsårsak

SISTE OPPTREDEN: Her er Michael Jackson på sin siste pressekonferanse. Han avsluttet med å henvende seg til den oppmøtte fansen og si: - Jeg elsker dere av hele mitt hjerte. Vi ses i juli. Foto: AFP

Også Fox News melder om uklarheter rundt popstjernens kollaps, og en juridisk patolog de har vært i kontakt med, hevder at det kan ta opptil to uker før obduksjonen kan gi et svar dersom Michaels døde kropp skal testes for en overdose.

- Den vanligste dødsårsaken til 50 år gamle menn er enten hjertesvikt eller hjernesykdom, og dette vil bli gransket og eventuelt fastslått i løpet av fredagen, sier patolog Michael Baden til Fox.

Patologen forklarer at grunnen til at det kan ta en til to uker før obduksjonen kan gi svar på om en person har dødd som følge av overdose eller ikke, skyldes at enkelte gifter tar lenger tid å spore. Han vektlegger også at det er helg, noe som kan forsinke arbeidet ytterligere.

VGTV: Norske fans: - Å nei, er han død!

Kollapset hjemme

POPKONGEN: Michael Jackson slik fansen husker ham best. Foto: EPA

Superstjernen skal ha fått hjertestans i sitt eget hjem i Los Angeles og skal ifølge nettstedet TMZ ikke ha hatt puls da ambulansen ankom. Michael ble hentet hjemme i ambulanse, men til tross for en times iherdig innsats på å redde Michaels liv, ble popkongen erklært død klokken 14.26 lokal tid.

- Danset og sang siste kvelden

Michael skal ha øvd som vanlig siste kvelden før han døde. Øvingen skal ha foregått helt inn i de sene nattestimer. Jackson skal ha sunget og danset med danserne og bandet. Også som på andre øvingskvelder skal «kongen av pop» ha vært flere timer forsinket og ha opptrådt apatisk, melder TMZ.

Skulle bli tidenes comeback

Verden fikk aldri se Michael Jacksons planlagte comeback i form av 50 konserter på Londons O2-arena i London. Startskuddet skulle gått 13. juli, og til tross for en rekke spekulasjoner i pressen om at Michael har slitt med helsa, har apparatet rundt popkongen forsikret at 50-åringen var i god fysisk form.

- Jeg vil bare si at dette blir mine siste show i London, og det er det. Og når jeg sier at det er det, så er det det, sa Micahel på pressekonferansen i mars. - Vi ses i juli, avsluttet han før han vinket til fansen - en offisiell opptreden som ingen da visste skulle bli hans aller siste.

(Les videre under bildet)

POPKONGEN: Åpningen av Victory Tour 1. desember 1984 i Los Angeles. Foto: AP

Konsertene ble beskrevet som tidenes popcomeback da de ble kunngjort tidligere i vår.

VG Nett-lesere sørger

VG Netts kondolanseprotokoll flommer over av minneord og sørgemeldinger. I skrivende stund har over 2000 sendt inn innlegg.

«See you in the hereafter. Rest in Peace and may your music fill our hearts forever! - M.T (30) fra Porsgrunn»

«TomhetHan gjorde musikk til balsam for øret. Ingen over og ingen ved siden - Uten etterlater seg et sår av sorg som det ikke går an å plastre.....!!- Eskil (27) fra Oslo»

«I want you back...Hit'ene t(h)riller avgårde her i bilen, et mega-geni av en låtskriver er gått bort...I just can't stop lovin' you... - airplay (38) fra Oslo»

Skriv og lese flere minneord her

VGTV: Her fraktes han til sykehuset

VGTV: Slik var hans liv

Les også: Plateselskapet i sorg

The King of Pop» etterlater seg tre barn, Michael Joseph Jackson, Jr., Paris Michael Katherine Jackson og Prince Michael Jackson II. Det er ikke kjent hvor barna, som har bodd hos sin far, nå oppholder seg.

LES OGSÅ: EKSKONER I SORG

Diskusjon: «Vår tids største er borte»

Nekrolog: - En moderne tragedie

Michael Jacksons liv i bilder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder