Spellemann: Ønsker å rendyrke en innspillingspris

Garantert ingen Spellemann til «The Fox»-videoen

Musikkvideoen til «The Fox» av Ylvis er sett over 36 millioner ganger, men noen Spellemannpris blir det ikke på YouTube-hiten.

  • Halstein Røyseland

Artikkelen er over seks år gammel

I en pressemelding torsdag opplyser Spellemann at de fjerner kategorien for beste musikkvideo fra neste år.

Synes du det er riktig av Spellemann å fjerne musikkvideokategorien? Si din mening nederst i saken!

- Vi begynte å rendyrke Spellemann allerede i fjor, ved å fjerne beste mannlige og beste kvinnelige artist. Nå ønsker vi å rendyrke Spellemann som en innspillingspris, for de beste innspillingene, sier Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS, til VG.

- Står for beslutningen

I skrivende stund er «The Fox» sett over 36 millioner ganger på YouTube. Onsdag landet brødrene Bård og Vegard Ylvisåker i Los Angeles, der de skal være gjester på «The Ellen DeGeneres Show».

- Nå ble dette besluttet litt tilbake i tid, men vi står fortsatt for beslutningen. Vi synes som sagt at musikkvideoer er veldig viktig, men tror ikke Spellemann er arenaen for å dele ut de prisene, sier Thorsby.

VGs musikkjournalist Thomas Talseth stiller seg uforstående til Spellemanns avgjørelse om å droppe musikkvideokategorien.

- Å fjerne musikkvideo er noe av en katastrofe. En merkelig beslutning i et stadig mer YouTube-drevet musikkmarked. I tillegg: Å komme med nyheten nå, når en norsk video er en internasjonal sensasjon, er så dårlig timing at det er vanskelig å finne ord for det, sier Talseth.

MUSIKKEKSPERT: VGs journalist Thomas Talseth. Foto: VG

Hip hop tilbake

I fjor ble ikke Spellemann delt ut før i mars. Neste år arrangeres musikkfesten i Stavanger 18. januar.

- Dette er et løft for Spellemann. Igjen legges utdelingen til tidlig på året, noe som er helt nødvendig for at prisen ikke skal bli baktung. Utdelingen i år var en skilpadde sånn sett, mener Talseth.

I tillegg er hip hop og rap tilbake i varmen, som en del av kategorien «urban», sammen med r&b, soul, reggae og dancehall. Kategorien «Indie» er ny, og skal fange opp alternativkulturen innenfor pop- og rock-sjangeren.

- De nye sjangerinndelingene er positive. Det lages så mye musikk som kan defineres som «pop», og dette gir rom for at både enkeltartister og enkeltgrupper kan få mer rampelys på seg, uten at det er snakk om utvanning, mener Talseth, som synes «Urban»-sjangeren er et godt grep.

- Naturlig hjem

- Nå får hip hop et naturlig hjem, samtidig som det ryddes plass til sjangere som i Norge er såpass små at de ikke forsvarer en egen kategori, men hvor det tidvis lages musikk som er såpass bra at den fortjener et eget sete i salen på Spellemann. Og det lages så mye «indie» i Norge at jeg vil hylle styret for egen kategori der også, sier han.

Manager Gunnar Greve representer mange artister innenfor hip hop og rap. Han mener det er bra de får komme tilbake i «Urban»-kategorien, selv om han fortsatt mener de fortjener en egen kategori.

- Spellemann mente at hip hop ikke var en innholdsrik og stor nok sjanger til å ha sin egen kategori, og det er jeg uenig i. Det finnes andre sjangere som er mye smalere og mindre, sier Greve til VG.

Les også

Mer om

  1. Spellemannprisen

Flere artikler

  1. Fjerner danseband-kategorien fra Spellemannprisen

  2. Album ikke lenger et krav: Spellemannprisen endrer spillereglene

  3. Rune Rudberg: Dette er litt bingo

  4. OnklP og «Styggen på ryggen» fikk ingen priser

  5. Ylvis klatrer på Billboard-lista

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder