Hedrer albumformatet med egen pris

PRISVINNERE: Nico & Vinz ble Årets Spellemann i januar i år på grunn av sitt eventyrlige gjennobrudd i fjor, men var ikke selv til stede for å hente prisen. Til stede var de derimot i Las Vegas i november i fjor da de ble utropt som Best New Act under 2014 Soul Train Awards. Foto: Chris Pizzello , Ap

Dette er de nye reglene for Spellemannprisen

Spellemannprisen 2015 vil oppstå med nye kategorier og ny juryordning når den deles ut på nyåret.

Artikkelen er over fire år gammel

Den viktigste endringen er kanskje opprettelsen av «Årets album» som det er nitten år siden sist ble utdelt. I en pressemelding skriver Spellemannprisen at kategorien «deles ut til et album som har utmerket seg særskilt i løpet av året som har gått, på tvers av genre».

Nytt av året er at det også skal deles ut en pris til «Årets produsent» på fast basis. Dette er noe artistene selv har ønsket lenge. Yngve Sætre mottok pris for sin produsentvirksomhet i 2009, Stargate året etter og Kåre Vestrheim året etter der igjen.

Kritikk har det også vært rundt kategorien «Årets hit» som mange mener har vært en ren kommersielt rettet pris, uten å ta hensyn til låtens kunstneriske kvaliteter.

LES: Kygo refser Spellemann

Blant annet mente den siste vinneren av denne prisen, Admiral P og hans «Engel», selv at en annen P - OnklP & De fjerne slektningene - burde hatt prisen for publikums- og kritikersuksessen «Styggen på ryggen».

– Jeg synes det er litt rart at OnklP ikke får en pris her i kveld. Det er veldig kjipt, han er som en bror for meg, sa Admiral P til VG etter å ha mottatt sin pris.

Nå justerer Spellemann også denne kategorien til å hete «Årets låt» og opplyser at denne nå skal bedømmes etter en helhetsvurdering, «der det i tillegg til skjønn også legges vekt på radiospilling og salg».

LES OGSÅ: Mistet kjæresten - hedret med Spellemann

Prisen for «Årets musikkvideo» er også tilbake etter to års fravær. Den siste ble utdelt for plateåret 2012 og gikk til Eivind Tolås' video til «Begravelsespolka» med Kaizers Orchestra.

Videoen hadde premiere på VGTV i november 2012 - klikk deg inn og gjenoppdag den prisbelønte videoen på syv minutter, inkludert en steppende frontfigur HER!

Janove Ottesen: – Jeg skal bli farlig god til å steppe

Spellemann-styret har også kikket på juryordningen og revidert denne.

– Hovedendringen er innføring av en storjury som tar en første juryering før fagjuryene overtar. Fagjuryene skal også for første gang diskutere med hverandre underveis i prosessen, sier styreleder i Spellemann AS, Marte Thorsby, i pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder