Sier nei til nominasjonen «Årets kvinnelige artist».

KRITIKERROST: Susanne Sundfør har trukket seg fra nominasjonen til Spellemannprisen for 2010. Foto: Knut Erik Knudsen

Susanne Sundfør trekker seg fra Spellemann-nominasjon

(VG Nett)Susanne Sundfør (24) er kritisk til at kvinnelige og mannlige artister vurderes hver for seg.

  • Elisabeth Norheim

Artikkelen er over ni år gammel

Rock- og folkartisten Susanne Sundfør har valgt å trekke seg fra nominasjonen til prisen «Årets kvinnelige artist» for Spellemann 2010. Det går frem av en pressemelding.

Sundfør begrunner dette med at en slik nominasjon ikke er mulig i forhold til hennes personlige holdninger, og at hun ønsker at ethvert samfunn skal ha en tilnærmelse og forhold til kunst som ikke innebærer et kjønnsperspektiv.

LES OGSÅ: Disse kan vinne Spellemann

Sundfør presiserer imidlertid i en epost til styret i Spellemann AS at hun er takknemlig over anerkjennelsen ved å bli nominert.

Hva synes du om at Susanne Sundfør trekker seg ? Diskuter saken nederst i artikkelen.

Respekterer avgjørelsen

Sundfør er også nominert i kategoriene «Årets tekstforfatter» og «Årets populærkomponist». Denne saken gjelder ikke de to andre nominasjonene.

- Vi synes det er synd at Susanne Sundfør velger å trekke seg fra nominasjonen. Det ligger imidlertid ingen dramatikk i dette og vi respekterer naturligvis avgjørelsen - ingen skal bli nominert eller motta pris mot sin vilje, uttaler Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS i en pressemelding.

Se Susanne Sundfør opptre på VG-Lista i fjor sommer

FORBANNET: Susanne Sundfør fikk prisen for «årets kvinnelige artist» av Henning Kvitnes og Thomas Feldberg under Spellemann 2008. Foto: Scanpix

Oppsiktsvekkende

Etter Sundfør sin avgjørelse vil det kun være Christel Alsos, Ida Maria, Ingrid Olava som er nominerte i kategorien «Årets kvinnelige artist» i år.

VGTV: Ingrid Olava og Christel Alsos: - Vi skal drikke sjampanje sammen

Oppsiktsvekkende

Dette er ikke første gang Sundfør er kritisk til Spellemann. I 2008 var hun også nominert til «Årets kvinnelige artist», men skjønte ikke hvorfor. Spellemannkomiteen fortsatt hadde et skille mellom kvinnelige og mannlige artister. Haugesundsartisten kritiserte deler av Spellemannprisen for å være kvinnefiendtlig.

MUSIKKEKSPERT: VG-journalist Thomas Talseth. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Sundfør vant prisen i konkurranse med Ane Brun, Christel Alsos og Sissy Wish og entret scenen med en sur og forulempet mine. Takketalen som fulgte har blitt legendarisk i Spellemannsammenheng.

VGs musikkommentator Thomas Talseth mener derfor dette er en utrolig manøver av Sundfør, og samtidig et smart trekk.

- Som jeg påpekte i min Spellemann-kommentar i VGs papirutgave tirsdag var det stor dramatikk knyttet til hvordan hun eventuelt skulle følge opp takketalen fra 2008, da hun kvitterte for prisen med å si at hun var "først og fremst artist, ikke først og fremst kvinne". Nå slipper hun det dilemmaet, og får samtidig utnyttet situasjonen maksimalt.For det er ingen tvil om at dette vil få enorm oppmerksomhet, sier Talseth.

Nyter stor respekt

Daglig leder Bjørn Rogstad i EMI Music forteller at påmeldingen til Spellemann er automatisert for alle plateselskapene.

- Artistene meldes på i henhold til de kriteriene og kategoriene som gjelder i Spellemann. Automatiseringen er der primært for at vi ikke skal glemme noen, for da blir folk sure av det, sier Rogstad til VG Nett.

Hvorfor melder dere Susanne Sundfør på i en kategori hun har uttalt hun er sterkt kritisk til ?

- I etterpåklokskapens lys kan vi selvsagt se at vi kanskje burde tenkt på akkurat det, men det er ikke slik at Susanne bærer nag til oss nå eller vi til henne.

Rogstad innrømmer at han tildels er enig med sin kritikerroste artist.

- Da hun i ettertid kom til oss og forklarte hvorfor hun ikke ønsket å være nominert i denne kategorien så forstår vi det godt og respektere avgjørelsen hennes. Jeg har fortsatt tilgode å høre et godt argument for hvorfor inndelingen skal fortsette slik den er per i dag med kvinnelig og mannlig artist. De fleste sier at det er fordi det alltid har vært slik eller at da får man en pris til. Det holder ikke og for meg kunne de gjerne tatt bort den inndelingen.

- Det skal også sies at det er er få artister som har mot nok til å stå for slike sterke meninger som Susanne gjør og det står det virkelig respekt av.

Susanne Sundførs hjemmeside

Spellemann baserer sine nominasjoner på påmeldte album i de enkelte kategoriene. Det er Susannes plateselskap EMI som har meldt henne på.

VG Nett kommer tilbake med mer.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ UNDERHOLDNINGSNYHETER PÅ FACEBOOK

Mer om

  1. Spellemannprisen

Flere artikler

  1. Ingrid Olava: - Synd at Susanne trekker seg

  2. Folket støtter ikke Susanne Sundfør

  3. Spellemann fjerner kvinnelig- og mannlig pris

  4. Susanne Sundfør er ekspertenes favoritt til å bli Årets Spellemann

  5. Her løper Susanne Sundfør fra pressen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder