STOR GUTT NÅ: Justin Bieber. Foto: AFP Foto: ,

Justin Bieber-comebacket: – Fansen er ikke hylende fjortis lenger

Etter en lang karriere som enmannsboyband, er Justin Bieber (21) nå i ferd med å gjøre voksen artist av seg.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidligere i dag ble det bekreftet at den kanadiske superstjernen kommer til Norge for å gjøre en eksklusiv minikonsert for knappe tusen tilskuere. Showet blir sendt på TV.

Les også: Justin Biebers norgesbesøk bekreftet

Sist Bieber var i Norge, våren 2013, holdt han tre strake utsolgte konserter på Telenor Arena. Likevel var det flere som mente at vi hadde sett begynnelsen på slutten av hans karriére. Eksempelvis kjørte Aftenposten en sak titulert «Er Bieber den neste barnestjernen som slukner?».

PÅ HØYDEN AV HYSTERIET: Justin Bieber som 18-åring, på operataket i Oslo, mens horder av hylende fans beleiret – og «beliebet» – hovedstaden. Foto: MATTIS SANDBLAD Foto: ,

Da hadde han akkurat kansellert en konsert i Lisboa, på grunn av labert billettsalg. Han hadde også nylig besvimt backstage under en konsert i London.

Den påfølgende perioden gjorde Bieber flere manøvre som ikke fortonet seg særlig triumfartede. Filmen «Justin Bieber's Believe» ble ingen suksess. Ei heller låtsamlingen «Journals», som hovedsakelig bestod av sanger gitt ut enkeltvis i forkant.

Endte i flopp: Bieber-filmen

2014 ble ikke et godt Bieber-år, best husket for arrestasjoner og lekkasjen av en gammel video hvor han dro rasistiske spøker.

Ekspert: – Uforståelig at Bieber holder på slik

Topper

Nå, på tampen av 2015, ser imidlertid alt lysere ut for Bieber. Singelen «What Do You Mean?» er ikke bare godt mottatt; både i Norge, USA og en rekke andre land er den hans første nummer én-hit noensinne.

– Bieber har meget stø kurs frem mot sitt nye album, sier det amerikanske bransjebladet Billboards listeredaktør Gary Trust til VG.

– Jeg synes det er interessant at så mange nå snakker om et comeback for ham. Selv om hans offentlige image helt klart tok skade av hans sosiale feiltrinn – som han har innrømmet – er listehistorien hans ganske stødig.

Trust påpeker at Bieber hadde tre topp 10-hits i USA i 2012 – 2013.

– Hvilket jo ikke er så lenge siden. Men det er klart, i popverdenen kan det fremstå som lang tid.

Biebers nye singelsuksess kom heller ikke helt uten forvarsel. I sommer var han gjestevokalist på singelen «Where Are U Now», signert superprodusentene Skrillex og Diplo. En topp 10-slager over store deler av verden.

I STARTFASEN: Justin Bieber som 15-åring, under en juletilstelning i New York 2009. Foto: REUTERS Foto: ,

– Den har hjulpet ham å montere et nytt, mer modent lydbilde, hvilket åpenbart fungerer for ham. Legg til det faktum at fyren bare er 21, så ser fremtiden hans ganske lys ut, mener Billboard-redaktøren.

PÅ TV: Justin Bieber på NBCs «Today»-show i september. Foto: REUTERS Foto: ,

– Blir tatt på alvor

Musikksjef Mats Borch Bugge i NRK P3 har på sin side lagt begge de ovennevnte singlene på sin kanals høyeste rotasjon. Det har han aldri gjort med Bieber-låter tidligere.

– Det virker som om Biebers publikum har vokst i takt med ham. Med den nye låten blir han også tatt på alvor av folk som har vært skeptiske tidligere, sier Bugge.

Han tror at Biebers kjernepublikum nå er fra de sene tenårene og et stykke oppover; gruppen som konsumerer mest musikk.

– Han har hatt noen skandaler av typen som er nødvendige for å løsrive seg fra barnestjernestempelet, men han og apparatet rundt ham har vært flinke til å opprettholde interessen fra publikum, synes P3-sjefen.

– Er Justin den nye Justin? Som i: Er Bieber den nye Timberlake?

– Ja, det er en bra sammenligning, selv om Bieber ikke er like god på scenen. De har hatt mye av den samme reisen. Bieber har helt sikkert mistet noen fans på veien, men jeg tror han har klart å få med seg mange av de gamle.

Justin Bieber: Flere nyheter her

2014: Justin Bieber gikk på smell etter smell. Her på et arrangement i Paris. Foto: AP Foto: ,

– Nyskapende artist

En av «de gamle» Bieber har fått med seg er artistmanager Silje Larsen Borgan, som i 2012 ga ut boken «Justin Bieber, alt du må vite». Hun mener at de to ovennevnte låtene gir en følelse av Bieber-comeback.

– Fordi begge tar Bieber rent musikalsk videre i landskapet, fra ungpikeidol og smørsanger til nyskapende artist som samarbeider med Diplo og spilles helt uironisk i klubben, sier Borgan, som også jobber som DJ.

– Dog begynte den transformasjonen allerede på «Journals» i fjor, der både produsenter og artistsamarbeidene vitnet om at Biebs er i ferd med å vokse opp, selv om ingen av singlene der kunne måle seg med suksessen de to fra i år har oppnådd.

Oppdatert? Bieber vipper Kygo av tronen

– Ta en bolle

Borgan synes Bieber klarer overgangen til mer voksen artist utmerket.

– De som stilte spørsmål rundt hans talent, stayerevne og potensial som noe mer enn et pent fjes må jo snart ta seg en bolle. Jeg sier ikke at musikken hans er for alle, men det er ikke lenger tvil om at Bieber har like mye å fare med som hvilken som helst annen popstjerne i dag.

– Hvem er fansen hans nå?

I NORGE: Justin Bieber på sitt aller første Oslo-besøk, en snarvisitt, i 2012. Her vinker han til fansen fra Hotel Continental. Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

– De som alltid har vært der, i tillegg til alle som plutselig fikk nye grunner til å sjekke ham ut nå som han har blandet EDM og pop på en så smakfull måte.

P3s musikksjef mener å høre Kygo-inspirerte, tropiske lyder på «What Do You Mean?». Borgan sier hun merket seg at reggaeartisten Nico D anbefalte låten på samme radiokanal forleden.

– Et morsomt eksempel på at Bieber-fansen ikke er klisjeen hylende fjortis lenger. Du kan også fint elske de to 2015-låtene uten å bry deg om katalogen hans.

Grillet Bieber: Lot superstjernen gjennomgå i fem timer

– Solid pophåndverk

Borgan tror at den kommersielle uttellingen for «What Do You Mean?» fikk god hjelp av den omfangsrike og kjendistunge markedsføringskampanjen Bieber kjørte i forkant av slippet.

– Men låten er solid pophåndverk som vokser for hver lytt. Klokkebeaten er hypnotiserende.

Gjermund Moastuen, markedsdirektør i Universal Music, Biebers plateselskap, er heller ikke fremmed for å bruke comeback-ordet rundt Bieber nå.

– Definisjonen av et «comeback» kan være så mye. Men det er jo tre år siden forrige ordentlige plate. Lydmessig har han utviklet seg, og når P3 setter ham på A-listen sin er det helt klart et tegn på at han er på vei over i en mer voksen fase.

Diskuter: Hva synes du om Justin Biebers transformasjon? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Flere nyheter på Rampelys

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder