Paul Waaktaar-Savoy og Morten Harket på scenen sammen i Buenos Aires i fjor høst. Foto: Eskil Wie Furunes VG

a-ha forklarer: Utelukker ikke mer likevel

a-ha går ut med en forklaring etter at Morten Harkets intervju med en sveitsisk avis førte til forvirring og sorg blant fansen.

Artikkelen er over tre år gammel

Bandet har nettopp lagt ut en melding på sin hjemmeside hvor de klargjør for uttalelsene som ble gitt av Morten Harket i et intervju med sveitsiske Blick.

Pressemeldingen kommer i kjølvannet av Morten Harkets intervju med den sveitsiske avisen Blick, hvor han skal ha uttalt at a-ha er et avsluttet kapittel.

– Jeg har hatt noen fantastiske år, men etter denne turneen er det antagelig den endelige slutten. Vi tre står simpelthen ikke nær hverandre nok lenger for å fortsette å spille inn plater, reise verden rundt og spille konserter, sier Harket ifølge Blick.

Den sveitsiske avisen siterer Harket på at «det å jobbe med a-ha trenger å være meningsfylt også på et spirituelt plan, noe som ikke lenger er tilfelle».Dette er ikke riktig, heter det i uttalelsen.

– I en samtale med Morten i går fortalte han at han har blitt spurt om mulighetene for et nytt album med a-ha. Hans svar handlet om tiden det tar og måten man lager et album på, og at alles hjerter må være med i prosessen. Dette er ingen nyheter for folk som har fulgt bandet lenge, alle tre har sagt at å lage album sammen er en utfordrende prosess, står det i uttalelsen.

«Cast in Steel» ble annonsert som ett album, én turné og denne uttalelsen støtter nettopp dette. Det betyr ikke at det ikke kan bli andre prosjekter, men ingenting er planlagt for øyeblikket, står det videre.

TURNÉÅPNING: Trommeslager Karl Oluf Wenneberg, Magne Furuholmen, Morten Harket i Luna Park i Buenos Aires i september i fjor. Foto: ESKIL WIE FURUNES / VG

Bandet hevder altså at her er det sitater som er tatt ut av sin sammenheng. Derfor ønsker de å oppklare misforståelser og gi en tydelig beskjed.

Harket uttaler til a-ha-com at det ikke ville vært mulig for ham overhodet å gjøre turneen dersom han ikke var spirituelt til stede.

– Jeg nyter tiden på scenen sammen for tiden, og jeg er - med god grunn- veldig stolt av hva vi får til sammen, sier han.

Han klargjør også at han på ingen måte ikke setter pris på oppmerksomhet fra fansen, selv om også han kan bli sliten av oppstyret.

Les også: Publikumsrekord og totalslakt: a-ha på Rock in Rio i 1991.

SKAPER BØLGER: Morten Harket har snakket med sveitsisk avis. Her på fjorårsturneen. Foto: SKIL WIE FURUNES / VG

Harket har latt seg intervjue i forbindelse med lanseringen av selvbiografien «My Take On Me», som kommer ut på tysk først. Samtidig er a-ha for tiden på turné i Europa for å promotere sitt siste album « Cast in Steel».

Avisen spør Harket om ikke penger vil bidra til at bandet vil fortsette, og får til svar:

– Å, jeg har blitt godt belønnet av a-ha. Jeg trenger ikke å fortsette å gjøre noe jeg ikke egentlig ønsker å gjøre, sier Harket som avviser bestemt at han kommer til å savne kjendiseriet.

Han sier i intervjuet at han vil trekke seg tilbake og leve et rolig liv med datteren på syv.

– Det er der hjertet ligger. Etter vår siste konsert i Norge 7. mai vil jeg spasere vekk barføtt og slå av lyset, lød det i sitatet avisen har gjengitt.

– Lite troverdighet

VGs musikkjournalist Thomas Talseth mener a-ha har lite troverdighet når en eller flere av dem snakker om å legge opp.

– Å komme tilbake såpass kjapt, etter å ha ropt «HA DET FOR ALLTID!» gjennom hele 2010, har vært skadelig for dem i så måte, sier han og legger til:

– «Cast In Steel» har ikke vært noen direkte fiasko, men heller ikke noe stort comeback. I alle fall ikke noe som har gitt mersmak, om man skal dømme etter Harkets uttalelser nå.

Talseth tror ikke man kan regne med et nytt comeback med det første.

– Samtidig har det siste årets aktiviteter vist at a-ha er villige til å vende tilbake til manesjen når de har behov for det. Det behovet kan dukke opp på ny. Og så lenge Harket har stemmen i behold, vil de være i stand til å ta en ny runde. Bandet har så mange fans at det vil være et marked for dem i mange år ennå.

Trioen kommer hjem til Norge for et knippe konserter i Oslo, Stavanger og Bergen i mai. Men etter det er det over for bandet, som gjenoppsto i konsertsammenheng i Argentina og Brasil i fjor høst – etter at de reiste rundt på avskjedsturné i 2010.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder