a-ha: Tabbe i comebackforsøket

Forrige uke kom comebacksingelen. Allerede nå er den ute i ny drakt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG anmeldte den nye a-ha-låten 30. juni, og tre dager senere var «Under The Makeup» tilgjengelig for publikum.

Flere vil mene at det er en viss likhet mellom a-has nye singelcover og den italienske artisten Victors omslag til låten «I'm A Renegade», som kom ut i fjor.

– Wow, sier Victors manager Federica Ceppa, når hun får se a-ha-omslaget for første gang.

– Morsom kreativ idé! Som regel er det jo gode nyheter når noen etteraper deg, men ikke alltid. Jeg kommer definitivt til å gjøre Victors plateselskap oppmerksomme på dette, sier Ceppa.

Les også: Da jeg ringte på Morten Harkets dør

Den norske poptrioen har imidlertid ordnet seg et nytt cover allerede.

– Ja, det stemmer at vi har byttet cover, sier manager Harald Wiik til VG.

SLÅENDE LIK: Til venstre ser du første utgave av a-has cover og til høyre italienske Victors. Foto: ,

Fansen sa ifra

Han forteller at det er et amerikansk firma som har laget det opprinnelige, ikke helt originale coveret, og at de tidligere har laget flere a-ha-omslag.

– Det var fansen som ga oss beskjed om denne glippen samme dag coveret ble publisert. Hverken jeg eller bandet visste om dette før vi fikk beskjed om likheten.

Les også: a-ha – et «brand», ikke et band

Wiik forteller at arbeidet med et nytt cover startet med en gang, men at det tok tid å oppdatere alle de ulike systemene hvor låten streames.

– Heldigvis er dette en singel kun på nett, så det er ikke noe vanskelig å bytte.

Byttet ser likevel ut til å ta sin tid: Da VG sjekket onsdag kveld lå det gamle omslaget både hos Spotify, Apple Music og Wimp.

FORANDRET: Slik ser det nye coveret til låten «Under The Makeup» ut. Foto: ,

– Er ikke dette dårlig research av firmaet som laget coveret?

– Nei, det vil jeg ikke si. Man kan ikke søke rundt på alle ulike cover som tidligere er laget. Steinfiguren som er brukt er benyttet av flere, og det er helt lovlig. Så dette er ikke noe rettighetsspørsmål, men det er litt klønete at de er så like.

– Litt uheldig

Den italienske artisten Victor er på plateselskapet Sugar Music, sammen med blant andre store artister som Andrea Bocelli. Wiik forteller at de ikke har hørt noe fra det italienske selskapet.

– Nei, de har ikke tatt kontakt med oss. Men de sitter heller ikke på noen rettigheter når det kommer til bruken av denne figuren, sier Wiik.

a-has manager forteller videre at de ikke synes at glippen er en flause.

– Jeg vil heller kalle det litt uheldig. Det er en glipp, men ikke en utilgivelig glipp. Vi klandrer ingen for dette, men er glade for at det nå er rettet opp.

Det var i mars a-ha bekreftet at bandet gjenforenes og forplikter seg til et to år langt samarbeid. Uken etter nyheten kom ble et nytt album annonsert, i tillegg til en internasjonal turné til neste år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder