TAR SKRITTET FULLT UT: Miley Cyrus, gjengitt på fronten av Candy magazine. Dette er to av de mindre drøye bildene. Foto: Foto: Terry Richardson for C☆NDY magazine, courtesy of the editor. ,

Miley Cyrus kaster klærne igjen

VGs musikkekspert: – Lite originalt

Magasinredaktør: – En rollemodell med et positivt budskap

Miley Cyrus (23) vekker nok en gang oppsikt med lettkledde og utfordrende bilder.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De siste dagene bildene fra en fotoserie i magasinet C☆NDY gått verden rundt. Bildene viser artisten helt naken, med hverken kjønnsorganer eller bryster dekket til.

– Disse bildene gir meg en mulighet til å bryte noen barrierer med tanke på hva en kvinne skal være og hva hun ikke skal være, sier Miley Cyrus, ifølge nettstedet Advocate.

Bildene er tatt av fotografen Terry Richardson. Han har jobbet med Miley Curys tidligere - og hadde blant annet regien på hennes kontroversielle nakenvideo for to år siden. Bildene publiseres i et begrenset opplag av magasinet C☆NDY, som har laget intet mindre enn ni forskjellige forsider med bilder av en lettkledd Miley Cyrus.

– Både Terry og Miley er to fantastiske kunstnere som på hver sin måte ikke er redde for å utfordre grensene for det konvensjonelle. Slik jeg ser det er det ikke mulig å sette Miley i noen bås, hun har det som skal til for å bryte de fleste grenser, skriver Luis Venegas, sjefredaktør og ansvarlig utgiver i C☆NDY i en mail til VG.

Venegas har gitt VG tillatelse til å gjengi bildene.

– Forutsigbart

Det tidligere tenåringsidolet har lenge gjort opprør mot et uskyldig Disney-image som Hannah Montana. Så sent som i mars i år vakte det stor oppsikt da Miley Cyrus på konsert i New York under det årlige festarrangementet for kabelselskapet Adult Swim opptrådte i sommerfuglvinger, tights og klistrelapper på puppene. Høsten 2014 kom hun toppløs til en motefest i New York.

MUSIKK-EKSPERT: - At Miley Cyrus velger å kle seg naken for snuskhummeren Terry Richardson, føles som en lite original måte å brenne opp provokasjonskruttet sitt på i 2015, mener VGs musikk-ekspert Morten Ståle Nilsen Foto: Frode Hansen , VG

– Dette føyer seg naturlig inn i Mileys gjøren og laden i senere år. Fotoverdenens enfant terrible Terry Richardson er den første man ringer når man vil gjøre noe «skikkelig drøyt», og som sådan kan det vel sies at disse bildene, og at hun nok en gang jobber med ham, er veldig forutsigbart, sier VGs musikkekspert Morten Ståle Nilsen.

Han er i utgangspunktet vennlig innstilt til det Miley Cyrus nok anser for å være en personlig frigjøringsprosess.

– Som tidligere Disney-prinsesse har hun mer å frigjøre seg fra enn de fleste – og i motsetning til mange av hennes medsøstre i popbransjen tror jeg at hun har noen genuint «freaky» gener. Hvor mye genuin feminisme det er i henne, får andre uttale seg om, men det er kanskje ikke noe godt tegn at hun henger med gamle gubber som Richardson og The Flaming Lips hele tiden. At hun velger å kle seg naken for snuskhummeren Terry Richardson, føles som en lite original måte å brenne opp provokasjonskruttet sitt på i 2015, påpeker Morten Ståle Nilsen.

Streber etter Madonna

Nilsen antar at Miley Cyrus som mange andre kvinnelige popartister ser noe å strebe etter i Madonna, som han mener kan sies å ha dyttet verden og kulturen noen skritt videre.

– I likhet med Lady Gaga tror jeg Miley har en hunger etter å bli assosiert med kunstverdenen, og da den mer overskridende delen av den. Hun virker å ha et mindre gjennomtenkt forhold til det hun gjør, enn begge de to – Miley gjør ting fordi hun har lyst til å gjøre ting, virker det som. Mest av alt kan det se ut som om hun lengter tilbake til en tid da genuin popkulturprovokasjon var mer mulig enn nå, sier Morten Ståle Nilsen.

Venegas forteller til VG at han har opplevd en voldsom oppmerksomhet rundt bildene, blant annet gjennom hashtaggene #CandyTransversal, #CandyCyrus og #MileyHasWhatItTakes.

– Terry og jeg diskuterte forskjellige ideer rundt kjønn, men som vanlig med Terry overgikk resultatet mine forventninger. Miley har det som skal til for å overskride grenser, og jeg elsker den modige holdningen. Hun er en rollemodell med et positivt budskap, og støtter alt fra rettigheter for lesbiske, homofile og transkjønnede til dyrerettigheter, sier Venegas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder