FÅR KRITIKK: Karpe Diem – Chirag Rashmikant Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid. Foto: MATTIS SANDBLAD
FÅR KRITIKK: Karpe Diem – Chirag Rashmikant Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid. Foto: MATTIS SANDBLAD

Karpe Diem beskyldes for jødehets

Skribent: Dere snakker om meg på lik linje med «bikkje», «fitte» og «kødd»

MUSIKK

I et innlegg skriver en jødisk jente at bandets nye singel bidrar til å forsterke holdningene hun daglig prøver å bekjempe.

Publisert: Oppdatert: 13.04.16 16:34

Eliana Hercz (21), skrev i helgen et innlegg på Facebook, i dag publisert i Aftenposten, hvor hun skriver om hvordan Karpe Diems bruk av ordet «jøde» er negativt ladd.

Hercz er jødisk veiviser for Det Mosaiske Trossamfunn. Hun holder foredrag om hvordan det er å være jøde i dag, på skoler.

Les også: Vil ikke vise frem babyen

I innlegget reagerer Hercz på slutten av det første verset av duoens nye låt, «Attitudeproblem»:

«Shamener, det er'ke kjønn jeg mener

Det er'ke tispe eller pød jeg mener

Eller bikkje eller bøg eller skjøge jeg mener

Eller fitte eller jøde eller kødd jeg mener

Shamener, en vits er en vits, Ariel Sharon

Og dette er bars, bars, bars, ikke en saklig sjargong»

Teksten er hentet fra Genius.

Fikk du med deg? Ny video fra Karpe Diem-regissør: – Unge jenter som utforsker sin seksualitet

Hercz skriver at hun følte at de i teksten snakker til henne på lik linje som «bikkje», «fitte» og «kødd»:

«Det knøt seg magen fordi jeg i løpet av barndommen har opplevd å bli slengt «jævla jøde» etter, det knøt seg i magen fordi jeg til daglig under skolebesøk opplever at alle i klasserommet strekker armen i været når vi spør: «Hvor mange har hørt ordet «jøde» bli brukt som et negativt ladet ord?».

Det knøt seg i magen fordi verset i «Attitudeproblem» nevner min identitet. Det knøt seg i magen fordi dere snakker om meg.

Dere snakker om meg på lik linje med «bikkje», «fitte» og «kødd».

Dette verset øker det jeg til daglig prøver å bekjempe. Forstår dere hva det vil si når dere skriver en slik tekst?»

VG har vært i kontakt med Hercz, men hun ønsker ikke å kommentere saken til VG.

– Dette «Attitudeproblem» handler om

Little Big Sister, Karpe Diems PR-byrå, skriver på Facebook:

«Vi registrer at enkeltord fra teksten til "Attitudeproblem" har fått mye oppmerksomhet. I verset ordene er hentet fra ramser Magdi opp en rekke begreper som i samfunnet blir brukt som diskriminerende på bakgrunn av kjønn, legning og religion – dette gjør han utelukkende for å påpeke at begrepsbruken er problematisk når den tas ut av sammenheng. Det er nettopp dette problemet "Attitudeproblem" handler om – at enkeltord har lett for å overskygge helheten i slike tekster, og at mening lett kan gå tapt på denne måten.»

Karpe Diem har delt dette innlegget på sin Facebook-side.

Les også: Karpe Diem får massiv netthets etter låt om nettroll

Verken bandet eller Little Big Sister ønsker å kommentere ytterligere ovenfor VG. PR-byrået bekrefter at innlegget er en respons på VGs henvendelser om kommentar fra Karpe Diem.

– Her har de snublet litt

Ervin Kohn, leder for Det Mosaiske Trossamfunnet og nestleder i Antirasistisk senter, er blant de som støtter Herczs innlegg.

– Vi vet at Karpe Diem ikke har noe vondt i holdningene sine, men her har de snublet litt, sier Kohn.

Han forteller at Hercz er blodfan av bandet, men at hun nå er redd for at sangen kan legitimere bruken av «jøde» som skjellsord.

– Eliana jobber hver dag med å ta tilbake definisjonsmakten av ordet «jøde», sånn at det ikke blir et negativt ladd ord i det Norske samfunnet, sier Kohn.

Fikk du med deg? Karpe Diem angriper Anders Anundsen

Han understreker at det er vanskelig å kritisere kunst, men at det må være lov. Karpe Diem har ikke klart å kommunisere sitt budskap med teksten tydelig nok, når teksten oppfattes som den gjør, mener han.

– Innlegget sender ballen tilbake på Karpe Diems banehalvdel. Vi ønsket at de skulle forklare budskapet sitt tydeligere, sier Kohn.

– De burde trekke sangen

Den jødiske forfatteren og kritikeren Mona Levin mener at rapduoen simpelthen burde trekke låten tilbake.

Til Vårt Land omtaler hun teksten som «skammelig».

– Når ble det greit i Norge at «jøde» og «homo» er skjellsord? Ytringsfriheten er romslig, men dette er hets og hets er ikke tillatt. Så jeg mener de burde trekke sangen eller gjøre om på den. Her burde noen sett noen røde flagg og satt ned foten, sier Levin.

Hun påpeker videre at ordet «jøde» stadig oftere benyttes som skjellsord, og at nyere tids terrorangrep ofte er rettet mot jøder.

Levin frykter dessuten at de rundt 160 jødiske barna som går i norsk skole kan bli ytterligere hetset som følge av Karpe Diems tekst.

– Dette er hets av jøder og homofile. Når det rammer jødene, rammer det en veldig liten gruppe som har vanskelig for å forsvare seg og som lett blir ekskludert. Den nye innvandringen har tatt med seg gammelt hat.

Her kan du lese mer om