JULETE PAR: Aasmund Nordstoga og Gunnhild Sundli lagde juleplate sammen i sommer og er nå på juleturné. Foto: Eivind Griffith Brænde , VG

Juleplateanmeldelse: Aasmund Nordstoga & Gunnhild Sundli: «Sæle jolekveld»

Erkenorsk jul.

Artikkelen er over fire år gammel

ALBUM: FOLKEMUSIKK

Aasmund Nordstoga & Gunnhild Sundli

«Sæle jolekveld»

(Plassen Produksjon)

VG:s terninger viser 4 prikker

Det føles umiddelbart riktig at disse to stemmene finner sammen på en juleplate;

Gunnhild Sundlis klokkeklare mot Aasmund Nordstogas barske og mandige. Og visst.. eh.. stemmer det: Samklangen mellom de to er den aller største fryden med hele denne platen.

For julestemningen blir tidvis litt for langt borte i det folkemusikalske akkompagnementet, spesielt når tempoet roes og tonene får et mindre sakralt skjær over seg enn de fortjener.

Foto: ,

Men det er flisespikkeri, for høydepunktene er innertiere; for eksempel tittelkuttet og Gunnhilds versjon av «Mitt hjerte alltid vanker», der hun fraserer seg inn i sin egen Gåte-fortid på en måte som får oss til å savne dette bandet sårt.

Men selve genistreken (som åpner hele platen og aldri helt følges opp) er versjonen av den vanligvis så ihjelsungne «Et barn er født i Betlehem», der arrangementet fremstår som et helt naturlig og fyrrig vekkelsesmøte mellom vår egen folkemusikk og den som stammer fra samme sted som Betlehems-barnet, nemlig Midt-Østen.

Like dristig blir aldri «Sæle jolekveld» etterpå. Men fint er det åkkesom.

BESTE LÅT: «Et barn er født i Betlehem»

STEIN ØSTBØ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder