NETTKOMETER: Preben Fjell og Dennis Vareide. Foto: PRIVAT ,

YouTube-stjerner håver inn penger til Kreftforeningen NÅ

Prebz og Dennis kjører 48 timers livesending på nett og har for lengst slått fjorårsresultat. Dennis mistet selv faren i kreft for noen år siden.

I år som i fjor – og året før – arrangerer de norske YouTube-stjernene Prebz og Dennis innsamlingsmaraton til inntekt for kreftsaken. I skrivende stund har de fått inn over 556.000 kroner, og er altså langt over fjorårsresultatet på 300.000 kroner. Pengene strømmer hele tiden inn.

Bakgrunn: YouTube-stjernene alle under 18 har hørt om

Preben Fjell (25) og Dennis Vareide (25), gründere fra Bamble, kan skilte med millioner av visninger på sin YouTube-kanal, og det vet de å utnytte til en god sak. Under livesendte «Prebz og Dennis mot kreft 2015», oppfordres seerne altså til å donere penger, og til å komme med utfordringer til stunt som gutta kan bryne seg på. De kan også vinne ulike premier.

– Det er fantastisk at vi har fått inn så mye, sier Dennis Vareide på telefon til VG i en ørliten pause i innspillingen.

Han forteller at målet var å matche fjorårsbeløpet.

– Men nå får vi bare se hvor høyt vi får det. Vi er kjempestolt.

STUNT: Dennis Vareide byr på seg selv i arbeidet for å samle inn kroner. Foto: PRIVAT ,

Mistet faren

Dennis forklarer det sterke engasjementet for kreftsaken med at de selv har opplevd sykdommen i nær familie.

– Min far døde av kreft for noen år siden, forklarer Dennis og sier til VG at det er vanskelig å snakke om.

– Men jeg har omtalt det i et videoopptak på YouTube med tittelen «3 år». De som vil kan se det der, forklarer han og legger til at også Preben har en nær slektning som er syk.

Se det svært følelsesladde innslaget her

Får personlige hilsener

Innsamlingsaksjonen startet fredag kl 16 og slutter søndag kl 16. Litt over ett døgn inn i sendingen hadde Prebz og Denniz samlet inn en halv million kroner. Så langt har over 76.000 personer vært innom.

– I skrivende stund er det 5000 som følger med. Folk er så flinke til å gi, og de skriver så mange koselige, fine hilsener – mange av dem personlig. Vi prøver så godt vi kan å lese opp alt.

Utenom hovedpersonene Preben og Dennis består selskapet Rakkerfilm av Dennis' bror Ruben Vareide (24) og Sondre Mogård (24). Alle fire er i full sving i sendingen.

De tar noen små pauser på skift og sover med lydtett headsett.

– Da sover jeg som en baby, forsikrer Dennis.

I tre år har disse gutta laget underholdning av å spille spill mens andre ser på, via Prebz og Dennis på streamingtjenesten Twitch. Fenomenet heter «Let's Play», og er kort fortalt et videoopptak av et spill, hvor spilleren også kommenterer spillet underveis. Gutta har 160.000 faste abonnenter.

– Vi har arrangert denne innsamlingsaksjonen to år tidligere, men da hadde vi 12 timer lange sendinger, forklarer Dennis.

Første gang de arrangerte innsamlingen, fikk de inn 70.000 kroner.

Kreftforeningen: – Veldig takknemlig

Kreftforeningen skryter av støttespillerne sine.

– Det er utrolig flott at de som lever av å tøyse og tulle, også kan vise engasjement for en så viktig og alvorlig sak. I tillegg treffer de en aldersguppe som vi vanligvis ikke har så mye kontakt med. Det er bare helt utrolig, og vi er veldig, veldig takknemlig, sier Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen, til VG.

Litt teknisk krøll

Pressesjefen kan imidlertid opplyse om at noen utenfra klarte å utnytte systemet i starten av innsamlingen. Selve betalløsningen går nemlig via Kreftforeningens nettsider, og de skjønte at noe var veldig feil da donasjonssummen plutselig var oppe i 789 milliarder kroner.

– Når noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det. Og det var det i dette tilfellet, ler Vigander og opplyser om at kreative og teknisk kyndige ungdommer klarte å finne en lur løsning.

– Men feilen ble raskt luket ut. 550.000 kroner er et imponerende tall i seg selv

SKJERMBILDE: Sånn ser det ut når Prebz og Dennis og Ruben og Sondre samler inn penger. Foto: twitch.tv/prebzogdennis ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder