MER HØSTMELANKOLI: - Det er ikke alltid man finner like spennende ting fra sitt eget liv. Da må man dikte litt, sier Thomas Dybdahl. Foto: Line Møller

Melankolsk Dybdahl vil ha pause

Thomas Dybdahl (25) vil ta seg en pause. Men først skal han avslutte sin oktobertrilogi.

  • Jonas Tjersland

Artikkelen er over 15 år gammel

- Den er roligere, hvis det gikk an. Jeg synes likevel det er en relativt lys plate. En del av tekstene handler om å se tilbake på valg og hendelser, og kanskje også perioder i livet. «A Lovestory» er en sang om å se tilbake på noe som var utrolig flott, men som tok slutt, sier Thomas Dybdahl.

Siden debuten i 2002 har han solgt over 60000 soloplater og over 30000 album med årets supergruppe The National Bank. Han har også laget musikk til filmene «Monstertorsdag» og «Alt for Egil». Men det er sin egen musikk han har jobbet mest med.

Stuestudio

- Det er dette jeg har brukt mye tid på. Men jeg er en spellemann, og jeg digger å prøve så mye som mulig. Bare i år har jeg fått tid til å gjøre skremmende mye. Alt fra Johnny Cash til film, og jeg har skrevet for andre, forteller Dybdahl.

Deler av albumet «One Day You'll Dance For Me, New York City» er også blitt til i New York. Når Thomas trenger ro, drar han til sin faste leilighet i kunstnerkvartalet Chelsea.

- Mye av albumet ble skrevet der, men det første som møtte meg denne gangen, var skrivesperre. Jeg vet ikke hvorfor, sier Dybdahl.

- Er platen en hyllest til New York?

- Det er mer eksemplifiseringen. New York er et bilde på en drøm for veldig mange folk. En drøm om å få det til, gjerne. Men det er ikke ment så veldig konkret. Det er mer en slags resignert måte å si at kanskje en dag når man målet sitt, sier Dybdahl, som bor permanent i hjembyen Stavanger. Der har han sammen med samboeren og et vennepar kjøpt seg et hus. Stuen hjemme fungerer også som studio.

Pauseplaner

Siden debuten har rogalendingen mottatt Alarmpris og Spellemannpris, og anmelderne har lagt sin elsk på ham. Men Thomas Dybdahl tror ikke all oppmerksomheten har gjort det vanskeligere for ham å lage musikk og komme opp med noe nytt og bedre.

- Både ja og nei. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skulle ha kommet utenom å føle et press av og til. Jeg har ingen som står og sparker meg i baken, så det har tjent sitt formål. Man må pushe seg selv så mye man kan, sier Dybdahl.

- Kommer du med ny plate neste høst?

- Nei, jeg gjør ikke det. Og jeg har ingen planer om det. Jeg har planer om å ta meg en pause og slappe av litt. Jeg skal ikke pushe det å skrive nye ting med det første. Jeg føler meg ganske ferdig for øyeblikket, sier han.

Flere artikler

  1. Pluss content

    10 ting du må ha: Årets feelgood-film

  2. Dybdahl fikk cover-hjelp av design-guru

  3. Snart fritt vilt

  4. Designstjerne utformer Dybdahls nye platecover

  5. - Jeg har festival-fobi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder