Salgsuksessen fosser frem

Hittil har Nordstoga solgt 120 000 album

Odd Nordstoga (31) har tronet på toppen av VG-lista i tretten uker. Albumet «Luring» har solgt 120 000. Nordstoga-feberen herjer, og Telemarkfestivalen i Bø måtte bygge en ny scene for de nyfrelste.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Jeg var vel 16 år da jeg spilte på festivalen første gang. Det var ganske glissent, husker jeg. Nå kommer det tusen personer til et gårdstun i Bø for å høre meg synge om en gris som hyler, flirer han.
Jordnære Nordstoga tar suksessen med fatning, men han må likevel medgi at hverdagen iblant kan føles litt uvirkelig. «Luring» er tross alt hans sjette album siden debuten i 1997.

- Det skal være sagt. Jeg har ikke vært noen gullgruve for plateselskapene BMG og Grappa, som har utgitt mine tidligere album, erkjenner Nordstoga. Plutselig er sangeren og låtskriveren fra Vinje den artisten alle snakker om.

4300 eksemplarer var det beste salgstallet til Nordstoga inntil Universal Music kom på banen og investerte betydelig med tid, penger og menneskelige ressurser på «Luring», etter at Herborg Kråkevik tok med seg noen av sangene hans til Universal-direktør Petter Singsaas.

BMG mislyktes

- Universal er det største plateselskapet i Norge, men de har lagt ned mye arbeid i albumet. Universal skal berømmes.

De har vært entusiastiske og har stått på fra første stund, skryter Nordstoga, som utga fire album på Grappa og ett album på BMG, som har gjort det bra med Idol-artister.

Med Nordstoga, derimot, mislyktes BMG med det meste.

- I Grappa er det smått med ressurser. Der i gården får du rene ord for pengene. De innbiller deg ingenting, men jeg har aldri hatt inntrykk av at jeg har møtt en kald skulder eller fått et spark bak, hevder Nordstoga.

- Hvorfor albumet mitt selger så mye, er ikke godt å si. Det har vært fokusert veldig på Idol-konseptet. Det har kanskje skapt en åpning for noe som er helt annerledes, tror han.

Nordstoga opplever også at suksessen gleder folk i folkemusikkmiljøet.

- Spellemannsbladet skrev at norsk folkemusikk nå har inntatt toppen av hitlisten. De må gjerne bruke suksessen til inntekt for sin egen sak. Jeg vil ikke ha ansvaret for å bevare den norske folkemusikken. Jeg vil forholde meg fritt til musikk, fastslår Odd Nordstoga, som synes det blir feil når folkemusikken vipper over i det intellektuelle og foredragsaktige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder