HOLDER IGJEN: Kulturminister Anette Trettebergstuen har nå bedt FHI og Helsedirektoratet om å undersøke mulighetene for innføring av coronasertifikat på kulturarrangementer og håper hun har et svar til et utålmodig norsk kulturliv i løpet av neste uke.

Kulturministeren svarer på kritikken: − Kan ikke åpne alt på en gang

Kulturminister Anette Trettebergstuen maner kultursektoren til enda mer tålmodighet, selv om mange ikke er fornøyde med lempingen på nasjonale restriksjoner.

Av 

Stein Østbø

Publisert:

Karianne Jæger i Scenekvelder, husprodusenten på Folketeateret i Oslo, var klar i sin tale etter regjeringens pressekonferanse torsdag: Hun «var rasende».

– Kulturministeren snakket om lettelser, men slik ser vi det ikke. Det råder en enorm fortvilelse der ute over at kulturlivet for tredje gang rammes hardt av smitteverntiltak som er begrunnet i at man skal sørge for at kapasiteten på sykehusene er ivaretatt. Men akkurat det er vel strengt tatt regjeringens oppgave og ikke Kultur-Norges, uttalte Karianne Jæger.

Blant tiltakene som ble presentert på regjeringens pressekonferanse torsdag var en økning i antall publikummere til 200 personer på fast anviste plasser på kulturarrangementer.

Det holder ikke for større konsert- og teaterlokaler som Folketeateret.

– Scenekvelder er en privateid arbeidsplass for over 350 utøvere i kulturbransjen årlig. Folketeatret har en sal på 1402 seter. 200 mennesker i salen for oss er ingenting. Vi er fremdeles stengt da. Vi har ikke sjansen til å spille for så få, sa Jæger til VG.

RASENDE: Karianne Jæger ved Folketeateret i Oslo.

Kulturminister Anette Trettebergstuen skriver i en e-post til VG at hun «har stor forståelse for at Folketeatret og andre aktører i kultursektoren som disponerer store saler, er fortvilet etter to år med avstandskrav og skiftende antallsbegrensninger, og at vurderingene som kommer neste uke, helst skulle kommet i går».

– Samtidig har vi vært tydelige på at vi prioriterer barn og unge først, og tiltakene regjeringen presenterte i går, reflekterer nettopp det. Dette handler ikke om hvorvidt det spres smitte konkret på arrangementene i Folketeatret, men om en generell nedbremsing av mobiliteten i samfunnet, slik det har vært hele veien, skriver Trettebergstuen.

Hun minner samtidig om at regjeringen kompenserer også de som må nedskalere og avlyse.

– Scenekvelder har til nå mottatt over 100 millioner kroner fra kulturordningene. Kompensasjonsordningen og stimuleringsordningen sammen med styrking av etablert virkemiddelapparat og de andre koronaordningene skal til sammen treffe bransjen godt, mener Trettebergstuen.

Hun presiserer at både hun og regjeringen må lytte til helsefaglige råd, men at det var rom nå for å lette på noen av tiltakene.

– Derfor ble antallsbegrensningen på arrangementer utvidet fra 50 til 200 personer. Et av de aller tydeligste signalene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er imidlertid at vi må trykke på bremsen også, for å unngå en uforsvarlig bratt smittespredning. Da kan vi ikke åpne alt på én gang, skriver kulturministeren i sin e-post.

Flere store kunstnerorganisasjoner varsler nå en demonstrasjon foran Stortinget onsdag.

Omtrent samtidig håper Anette Trettebergstuen å ha klar justerte tiltak etter å ha bedt FHI og Helsedirektoratet om å komme raskt tilbake til regjeringen med nye vurderinger for bruk av koronasertifikat og differensierte publikumsantall etter lokalets størrelse.

– Forhåpentligvis kan regjeringen presentere justerte tiltak allerede neste uke, skriver kulturministeren.

Bransjedirektør Rhiannon Hovden Edwards i Virke kultur og opplevelser har stor forståelse for at deres medlemmer er lei av å alltid være de som tar støyten.

- De savner publikum, og publikum savner dem! Etter to år med uforutsigbarhet, støtteordninger som kommer sent og er dårlig innrettet, treg saksbehandlingstid og utrygghet for livsverk og arbeidsplasser, er frustrasjonen stor, sier hun.

Rhiannon Hovden Edwards legger til at det «oppleves skuffende at ikke myndighetene viser tillit til at virksomheter, som tross alt lever av å ta imot publikum på en trygg måte hver eneste dag gjennom hele året, kan lage et godt opplegg som hindrer smitte tilpasset de enkelte lokalene».

– Nå krever vi fortgang i arbeidet med koronasertifikat. Vi forventer også at vi blir tatt med i utformingen av de nye reglene som skal gjelde og at myndighetene nå viser kulturfeltet mer tillit, sier hun.

Publisert:

Les også

 1. Musikalprodusent hardt ut mot regjeringens coronatiltak: – Kveler kultursektoren

  «Mamma Mia!»-produsent Karianne Jæger mener regjeringen svikter kulturlivet med de siste smitteverntiltakene som bare…
 2. Alle forestillinger på Folketeateret utsettes til neste år

  Som følge av nye koronarestriksjoner utsettes alle forestillinger på Folketeateret til 2022.
 3. Folketeateret: Taper 21 millioner

  Uten garantier for statsstøtte følte Folketeateret i Oslo seg tvunget til å avlyse resten av førjulssesongen, deriblant…

Mer om

Anette Trettebergstuen

Kulturpolitikk

Flere artikler

 1. Musikalprodusent hardt ut mot regjeringens coronatiltak: – Kveler kultursektoren

 2. Folketeateret: Taper 21 millioner

 3. Julekonserter: – Billettsalget nærmest stoppet opp helt

 4. Ny undersøkelse viser nesten null smitte på kulturarrangementer

 5. Dette er regjeringens nye økonomiske tiltak

Fra andre aviser

 1. Kulturbransjen i demonstrasjon mot koronatiltak

  Aftenposten
 2. Kulturlivet fortviler: – Kompensasjonsordningen er ikke i nærheten av å treffe

  Aftenposten
 3. Kulturbransjen med samlet krav om koronapass: Varsler demonstrasjon

  Bergens Tidende
 4. Utfordrer kulturministeren: – Vi er lei av å bli herset med

  Bergens Tidende
 5. Mer enn én milliard til kultursektoren: – Vi har hatt en uke med fullstendig kaos

  Bergens Tidende
 6. Av alle koronatiltak er kanskje 50 stykk i Grieghallen det aller dummeste

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no