FÅR RÅD: a-ha gjør comeback til neste år med nyinnspilling og konsert på Rock in Rio. Ivar Christian «Ravi» Johansen og CC Cowboys-vokalist Magnus Grønneberg gir sine råd til bandet. Foto:Just Loomis/Privat/Roger Neumann,

Norske band gir sine råd: 
Slik kan a-ha finne konsertformen

Ravi: – Finn frem latteren!

Magnus Grønneberg: – Musikken må være det overordnede. Ikke image og business.

For at a-ha skal lykkes må de fokusere på musikken, holde seg i form, ha det gøy og ikke tenke på hva de skal gjenskape, er rådene fra kollegaene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag varslet a-ha sitt comeback med en nyinnspilling av «Hunting High and Low», og en storstilt konsert under festivalen Rock in Rio til neste år. Nå gir norske artister sine råd til bandet.

– Musikk må være fokus

«MUSIKKEN MÅ VÆRE FOKUS»: Slik lyder rådet fra CC Cowboys-frontmann Magnus Grønneberg. Foto:Krister Sørbø,VG

Magnus Grønneberg, vokalist og frontfigur i CC Cowboys, mener det viktigste a-ha kan gjøre for å forberede seg til giga-konserten i Rio, er å fokusere på musikken. Og at om de skal gjenoppstå som band må de lage nye låter.

– Musikken må være det overordnende. Ikke image og business.

Grønneberg sier han kan kjenne seg igjen i den comeback-følelsen han regner med a-ha-gutta har nå.

– Jeg var selv borte fra musikken i fem år. Jeg var lei, både av meg selv, musikken og settingen. Men da jeg først vendte tilbake, var det for å følge en gjerning. Og det holder. Nå har sikkert a-ha også landet litt etter siste gang de spilte sammen. Er motivasjonen musikken, så holder dette fortsatt for en gjenforening med a-ha. Skal de imidlertid fortsette med flere konserter i fremtiden, må de lage nye låter, sier han før han legger til:

– Ellers er det jo slik at rocken er evig ung, det er ikke vi. Så vi må holde tritt med den. a-ha – gutta må holde seg i form. Selv tok jeg et valg om å slutte å røyke. Kunsten er lang, men rocken er ung!

BILLEDSPESIAL: Se bildene fra a-has karriere

«HA DET MORO»: Slik lyder rådet fra Ivar «Ravi» Johansen til a-ha når de neste år skal gjøre comeback i Rio. Foto:Roger Neumann,VG

– Aldri kall det avskjedskonsert

I 2005 varmet Ivar «Ravi» Johansen opp for a-ha under en konsert i Frognerparken. Hans beste stalltips til guttene er å ha det moro.

– Spill paintball og ta en runde i vannsklien! Det er viktig å få frem latteren og ha det morsomt sammen for å komme i god konsertform!

Da Hydro feiret sine 100 år med brask og bram, holdt været seg gjennom Ravis oppvarming og publikums lange venting på Norges største band. Stemningen kokte da Ravi dro med seg publikum ut i sommerhiten «Tsjeriå».

– Det var helt drøyt, og vil for alltid være høydepunktet i min karriere! sier Ravi til VG.

Over 120.000 mennesker hadde samlet seg i Frognerparken da a-ha inntok scenen med storm.

Ravi er ikke bekymret for at Morten, Magne og Paul ikke skal ha konsertformen inne når bandet i september neste år inntar Rock in Rio-festivalen der de sist spilte i 1991.

– De virker jo som de er i så god form, både fysisk og åndelig. Det er også helt nødvendig for å levere på det fansen forventer av dem. Vi tillater at Rolling Stones er skranglete, det er konsekvensen av deres utsvevende livsstil. Men a-ha skal levere på noe helt annet. 80-talls sounden, som inspirert av forventningene mot tusenårsskiftet, tar oss til Gud og himmelen, i lyd og orkestrering og ikke minst stemmen til Morten. Den MÅ sitte. Han må treffe de høyeste tonene resten av livet.

– a-ha's gjenforening nå er et eksempel på at man aldri skal si man holder avskjedskonsert. Det stemmer aldri og er bare tøys, med mindre man er der i livet at man nærmer seg å få maten intravenøst. a-ha skal bare holde på. Jeg vil selv gå på flere a-ha-konserter som den studentfriken jeg er for å studere hva slags synther etc. de vil bruke i dag.

LES OGSÅ:Slik var a-has første Asia-turné

«HA TROEN»: Slik lyder Dag Ingebrigtsens råd til guttene i a-ha. Bildet er fra 2007. Foto:Trond Sørås,VG

– Nyt det og ha det morsomt!

Dag Ingebrigtsen, frontmann og vokalist i The Kids, som tok takket for seg i 25 år før de igjen gikk sammen i 2007, mener at a-ha må ha troen på det de har gjort tidligere.

– Gutta vet hva de skal gjøre, de er et av verdens beste band. De må bare ha troen på det de gjør, så er jeg sikker på at det kommer til å bli like bra som før, sier Ingebrigtsen til VG.

Han råder guttene til å forberede seg godt og være i god form.

– De må gjøre akkurat det samme som de har gjort før, nyte det og ha det morsomt!

– Ikke tenke på hva de skal gjenskape

«VÆR DERE SELV»: Slik lyder rådet fra Anneli Drecker til gjengen i a-ha. Foto:Krister Sørbø,VG

Anneli Drecker, vokalist i Tromsø-bandet Bel Canto, som også har gitt ut to soloalbum og spilt med Röyksopp, råder a-ha til å være seg selv.

– De er altfor flinke til å bare la musikken ligge. De må gi plass til hverandre, bare være seg selv og nyte øyeblikket, mener Drecker.

Drecker, som var med på a-has verdensturneer i 2003 og 2004, synes det er veldig bra at bandet skal opptre i Rio neste år.

– De må ikke tenke så mye på hva de skal gjenskape, det tror jeg heller ikke de gjør. Jeg tror ikke de har satt listen så høyt denne gangen. De må bare spille, ha et godt crew og et godt backingband – så er alt i boks.

Det var i 1982 Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy og Morten Harket ble medlemmer av a-ha.

a-ha har hatt 18 låter og 15 album inne på VG-lista. Åtte låter nådde 1.-plass og «Take On Me» lå 27 uker på singellista.

VGTV:Se VG-fotografens utvalgte a-ha-bilder

I 29 år var de det eneste norske bandet med en nummer én hit i Storbritannia, men i august gratulerte Furuholmen Nico & Vinz med å ha tatt over stafettpinnen etter «The Sun Always Shines on TV» med «Am I Wrong».

2010 hadde a-ha avskjedsturné, med finale i Oslo Spektrum 4. desember. Konserten fikk en 6-er på terningen fra musikkanmelder Østbø. Bandet ble også gjenforent for en opptreden på minneseremonien for 22. juli i spektrum året etter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder