Rapport fra Rihanna-turné: I syvende himmel

Hun chartret en Boeing 777, inviterte et hundretalls fans og journalister og dro ut for å holde syv konserter i syv land på syv døgn. Kunne det gå bra? I november ble VG Helg med superstjernen på den søvnløse reisen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Dette er 140 dollars champagne, hvisker Rihanna til sin personlige assistent, Jennifer.

- De bryr seg ikke om det, svarer hun.

Fingrene på høyre hånd er fylt med ringer av gull og diamanter, og holder nå stramt rundt en gullbelagt champagneflaske av merket Ace of Spades. Fingrene på venstre hånd, som er like pyntet, holder rundt en stabel med plastkopper.

Rihanna går uforstyrret gjennom flyets VIP-avdeling. Hun vet at roen ikke kommer til å vare. Så trer hun ut i midtgangen. De flere hundre passasjerene overraskes, reiser seg raskt og prøver å komme seg fram.

De som er nærmest, og mest heldige, strekker seg etter plastkoppene som deles ut. Det er ikke de eksklusive dråpene de er ute etter, det er opplevelsen av å bli skjenket av en verdensstjerne.

- Hun kunne delt ut veps i de koppene, og vi ville tatt det imot, sier en amerikansk musikkjournalist.

Hver gang en champagneflaske er tom, får hun en ny av assistenten, og idet hun når enden av flyet har hun kun én kopp igjen. Rihanna smiler lurt, rekker koppen til meg, og spør:

- Vil du ha?

MOT MEXICO: Rihanna hilser på medpassasjerer på vei fra Los Angeles til Mexico City. Foto: Amund Bakke Foss

Hva er det mennesket som nå står lattermild og omringet på et fly mellom Los Angeles og Mexico City har stelt i stand?
Rihanna ville gjøre noe unik i musikkhistorien. Hun ville feire - og viktigere enn det - promotere sitt syvende album på syv år.

Hun ville holde syv konserter i syv land på syv døgn, og invitere med fans og journalister om bord på et chartret Boeing 777.

Hva er det med henne?

24-åringen Robyn Rihanna Fenty fra den lille øystaten Barbados i det Karibiske hav har i løpet av syv år blitt en av verdens aller største musikkstjerner. Hun har solgt 47,5 millioner digitale singler verden over siden 2005. Det gjør henne til den mest digitalt solgte artisten gjennom tidene.

Det anerkjente amerikanske magasinet Time har satt henne på listen over verdens mest innflytelsesrike mennesker. Magasinet Forbes har kåret henne til verdens fjerde mektigste kjendis, på bakgrunn av at hun tjente 300 millioner kroner mellom mai 2011 og mai 2012. I oktober kåret Billboard henne til den fremste pop-artisten i verden de siste 20 årene. På grunn av alt dette er hun den mest populære kvinnen i verden på Facebook, og den mest sette kvinnen på YouTube noen gang.

Det er den 14. november og i tre busser utenfor et flyplasshotell i Los Angeles sitter et hundretall journalister fra 37 land med store forventninger. De skal følge stjernen i en uke fremover, fly med henne og drikke med henne. Hun skal mingle med dem, har de blitt fortalt.

Billy fra Yahoo! News har en plan:

- Det handler om å slå til på rett tidspunkt og være litt smart. Prøve å få øyekontakt først, og så satse alt når hun er ledig, sier han.

Musikkjournalisten sitter med en smarttelefon i hver hånd, og leter etter trådløst nett.

- Alt skal dekkes digitalt. Facebook, Instagram og Twitter skal oppdateres døgnet rundt i syv dager, sier han, og himler med øynene.

Dette er den nye journalistikken.

- Har de fortsatt papiraviser? Spør en.

- Vi er online-journalister, alt skal ut raskt, sier en annen.

- Hva er målet for turen?

- For det første skal vi prøve å overleve. For det andre skal vi prøve å ta på Rihanna, svarer de.

STOCKHOLM: Publikum under konserten i Sveriges hovedtad. Foto: Amund Bakke Foss

På vei inn i det enorme Boeing 777-flyet går en ung dame med lilla hår, ola-jakke og gullfarget sekk. Claire Knight er typen som gir deg visittkort før du har rukket å presentere deg.

- Jeg har fått i oppdrag å finne intense vinkler på det som skjer. Det jeg skriver skal være sladrete. Hvis Rihanna faller må jeg blogge om det, sier hun.

Delta-flyet, med to VIP-seksjoner og to store avdelinger for journalister og fans, fylles opp. På setene venter en egen Rihanna-bag. Den inneholder Rihanna-sokker, Rihannas egen parfyme, Rihanna-T-skjorter og hodetelefoner med hennes logo.
Idet flyet tar av i retning Mexico City kommer beskjeden du aldri vil høre over høyttaleranlegget på et fly:

«Dette er et nødssituasjon! Dette er et nødssituasjon!»
Beskjeden får ingen på flyet til å skjelve. Passasjerene begynner heller å juble.

«Ring 777!» roper stemmen nå.

«Ring 7-fuckings-7! Er dere klare for Mexico? Er dere klare for tequila? La oss bli fulle!»

Stemmen er en av verdens mest kjente, Rihannas egen, og stemningen blant passasjerene stiger. Den stiger ytterligere da verdensstjernen kommer til syne, og det er nå hun går igjennom flyet og deler ut champagne og klemmer. Alle står oppreist og presser på for å komme nærmest.

Noen setter på Rihanna-pop på medbrakte høyttalere. Personellet som serverer gratis alkohol gir opp å komme seg fram i midtgangen, og de forlater trallen med vin, øl, gin og whisky. Fans, men særlig journalister, forsyner seg grovt. Når flyet lander på meksikansk jord bryter jubelen løs.

Følget er forbi passkontrollen, og bussen er på vei inn mot dypet av Mexico City for turneens første konsert.

- Jeg elsker jobben min, sier Marcus Mulick, Hollywood-journalist for E! News.

- Det er alltid en skilsmisse eller en overdose, også har du alle disse gratis gavene som du får. Det er jo fantastisk!

- De gir oss jo bare gaver for at vi skal skrive positivt om henne?

- Ja, det er sant. Det er en genial markedsføringsplan, sier han.

Ved den intime scenen danser Mexico Citys mest privilegerte ungdommer med Rihanna inn i natten, men det er ingen tid å miste. Flyet til Canada letter 03.00. Rihanna viser seg ikke under turen, og vi lander ved morgengry.

PÅ SCENEN: På 777-turen holdt Rihanna konserter på små, intime scener. Foto: Amund Bakke Foss

I en hotellbar på Sheraton Hotel i Toronto sitter to afroamerikanske damer og drikker vodka med tranebærjuice. Det er fire timer siden flyet landet i Canada.

- Skal jeg være ærlig med deg? spør den ene.

- Vi er «pissed off»! Vi er skuffet, vi føler oss misledet.Kvinnene fra Washington vant billetter til 777-turen på en lokal radiostasjon.

- Vi følte at vi som vinnere og fans skulle bli tatt med på noe eksklusivt og privat sammen med Rihanna. Men nå er det bare journalister og bransjefolk i veien.

Hun tømmer glasset.

- Når vi fikk en gave fra Rihanna på flyet var vi glade, men vi så at journalistene bare kastet bagene til side. De er rike folk som er vant til å få slike ting slengt etter seg. Det er ikke vi!

- Hva heter du?

- Jeg vil ikke at du skal skrive det egentlige navnet mitt, i tilfelle Rihanna leser artikkelen din. Kall meg Ace Baby.Etter konserten i Toronto venter nok en lang natt på flyet. Passasjerene er allerede slitne, og sover fort. Idet følget våkner brer en lett frustrasjon seg. Skulle ikke Rihanna mingle med oss? Drikke med oss?

DET STØRSTE IDOLET: Britiske ungdommer venter på Rihanna. Foto: Amund Bakke Foss

Vi lander i Stockholm i det solen går ned over Skandinavia.
I den tradisjonsrike og eksklusive storsalen Berns har byens elite samlet seg. Hvite skjorter, fett bakovergredd hår og champagne (Skål!). Rihanna er, som vanlig, over en time for sen.

En jente får en sms av en venninne.
«Rihanna leker viktig!» står det.
«Verkligen!!!!!», svarer hun.

Aftonbladets anmelder står også i salen, tydelig oppgitt over menneskene han har rundt seg. Dagen etter skriver han om publikumet: «Klappe og juble? Glem det. For majoriteten virker det viktigere å skrive «Jeg var der» på det forbannede Facebook og Instagram.»

På etterfesten i Stockholm tror ingen Rihanna kommer til å dukke opp. Journalistene fra reisefølget går hjem klokken to, alle bortsett fra bloggeren med det lilla håret, australske Claire. Mens hun venter på Rihanna, drikker hun først gin tonic, så champagne, vin, tequila og vodka. Klokken fire kommer stjernen ned til den eksklusive festen for å vise seg fram. Claire var der, men husker ingen ting av hva som skjedde.Det har blitt morgen, og Claire har nettopp kastet opp to ganger på bussen på vei mot flyplassen.

I stor kontrast til journalistene om bord på 777-flyet er det et titall mennesker som hele tiden er tett på superstjernen i luften, på scenen, og på bakrommet.

Trommeslageren Chris Johnson har spilt med Rihanna i seks år. Han mener å ha sett forvandlingen fra en usikker tenåring til en modig kvinne.

- Hun var en sjenert og tilbaketrukken jente fra Barbados. Nå, etter stjernestatus, modell-, parfyme- og designoppdrag, er forskjellen som svart/hvitt. Hun har en enorm selvtillit, og er veldig klar på hva hun vil ha.

Flere nevner det samme: Rihanna er svært opptatt av hver minste detalj, hvordan musikken skal låte, og hvordan små justeringer i lydbildet må gjøres. Hun beskrives også som brutalt ærlig og rett fram.

Johnson mener også han ser en forvandling idet Rihanna trer inn på scenen. Hun kan sitte på bakrommet og fremstå sjenert, men når hun går ut på scenen blir hun det hun må være: En tilfredsstiller og en underholder.

HARDKJØR: En fyllesyk irsk journalist våkner etter et par timers søvn på Rihanna-flyet. Foto: Amund Bakke Foss

Det er lørdag kveld i Paris. Konserten holdes for et utvalgt publikum i det eksklusive og ærverdige teateret Le Trianon. Etter konserten bringes reisefølget til en dyr klubb i nabolaget til Louvre-museet.

I timene som går faller de fleste fra, men noe interessant skjer for de som klarer å holde seg våkne.

Jay Brown er i godt humør. Mannen som nå går med en flaske vodka og en flaske champagne i hendene, er rap-mogulen Jay Zs nære venn og forretningspartner, og Rihannas manager.

Han fyller glasset til det nesten renner over.

- Ingen har gjort en likende turné tidligere. Dette er unikt, og Rihanna hadde et sterkt ønske om å få det til. Hun brenner for at turneen skal bli bra, sier han til VG Helg.

Brown smiler med smale øyne, hilser på noen som går forbi og hever glasset for å skåle.

- Du vet, noen folk har en jobb i 25 år uten virkelig å like det de gjør. Rihanna får betalt for å gjøre det hun elsker - å lage musikk. Hun vet hun er heldig som kan holde på slik.

Nå avbrytes samtalen, for hovedpersonen selv kommer inn i den lille VIP-avdelingen. Hun har en stor og vid designer-t-skjorte på seg, og en mørk ola-jakke utenpå.

Deretter kommer musikkstjerner som P. Diddy, Akon og Pharrell Williams inn sammen med henne. Hele klubbens fokus rettes mot dem. Gjestene på platået nedenfor hever kameramobilene.

Etter en halvtime har hun fått nok. Livvaktene følger henne ut.
I Berlin kvelden etter står et svett og slitent publikum og buer. Rihanna er to timer for sen og det er for varmt i lokalet. Men Rihanna har en sjelden evne til å bli tilgitt. Det tar ikke lang tid fra hun kommer på scenen til hun har flørtet, sja rmert og tilfredsstilt publikum. Iført en netting-singelet med et stort cannabis-symbol, roper hun obligatorisk at hun elsker Berlin og publikum.

SEN NATT: På en VIP-seksjonen til en nattklubb i Paris ankommer Rihanna sammen med Pharrell Williams, P. Diddy og Akon. Foto: Amund Bakke Foss

Flyturen fra Berlin til London, som starter rundt 04.30, vil senere bli beskrevet som «galskap» i artikler over hele internett. Noen beskriver det som skjedde om kollektiv journalistisk kollaps, et slags forsøk på mytteri. Årsaken var en blanding av alkohol, utmattelse og en kraftig frustrasjon over fraværet av intervju-muligheter med Rihanna.

Det starter med en voldsom jubel idet flyet letter. Folk som prøver å sove vrir seg ukomfortabelt. Flere begynner å synge allsang. Ace Baby, den skuffede tilhengeren fra hotellbaren i Toronto, har begynt å styrte vodka. Så kommer journalistenes klare frustrasjon over Rihannas fravær på flyet fram. Marcus Mulick fra E! News starter å rope: «Bare ett sitat! Bare ett sitat!». De andre slenger seg på. Så prøver han seg med «Vi vil ha Wi-Fi! Vi vil ha Wi-Fi!» Han får med seg de andre i taktfaste rop. Claire, bloggeren fra Australia, vil også prøve seg: «Okkuper 777!» skriker hun. Ingen følger opp.

Så sklir det ut. Ut av flytoalettet stormer en naken mann, som nå starter en gal manns triumfferd gjennom flyet, med hendene godt plantet mellom benene. Det er den langhårede australske radioverten Tim, som var lei av mangelen på nyheter.

- Jeg synes stemningen var så dårlig at jeg måtte få noe til å skje, sier han etter stuntet som gjorde han verdenskjent dagen etter.

Musikk-kanalen MTV kommenterte i sin reportasje fra hendelsen: «Vi journalister kom hit for å dekke en historie, men vi endte opp med å bli historien selv.»

Et døgn senere, i en hotellkorridor i London, står en svært sliten mann. Matt Voss er visepresident for
internasjonal markedsføring i plateselskapet Universal, og en av de ansvarlige for turneen.

- Jeg har sovet tolv timer på syv døgn. Kroppen min er i ferd med å bryte sammen, sier han svært langsomt.

- Hva har vært den største utfordringen?

- Vi har levd på nåden til en superstjernes ønsker og behov. Og vi har levd på nåden til en enorm logistikk. Å flytte 270 mennesker verden rundt på denne måten, det er komplisert.

- Hvor mye kostet det?

- Det var verdt hver krone.

- Hvor mye kostet det?

- Inntjeningen overgår utgiftene.

Melinda Newman har 20 års erfaring som musikkreporter. Hun tenker seg lenge om før hun sier.

- Som solen aldri gikk ned over Det britiske imperiet, har Rihanna sørget for at det til alle døgnets tider, i en hel uke, verden over, har blitt publisert artikler om henne.Så spør hun seg:

- Er vi bare en del av Rihannas propaganda-apparat? Svaret er ja.

JOURNALIST OG FAN: Rihanna og assistenten Jennifer sammen med en journalist på 777-flyet. Den ukes lange reisen skapte stor oppmerksomhet i medier verden over. Rihanna fikk den oppmerksomheten hun ville. Foto: Amund Bakke Foss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder