ELEKTROPOP: Med sin vridde, distinkte elektropop kan den amerikanske 18-åringen med det måpende oppsynet i tillegg anføres som et av ikke så altfor mange solide argumenter for at musikken ikke nødvendigvis var bedre før. Foto: RINGO CHIU / EPA

Låtanmeldelse: Billie Eilish – «No Time To Die»: Smakfullt og saktebrennende

Trøtt franchise huker inn relevant merkevare. Det kunne gått langt verre.

VG:s terninger viser 4 prikker

Billie Eilish var ikke bare en av fjorårets desidert største kommersielle popsuksesser.

Med sin vridde, distinkte elektropop kan den amerikanske 18-åringen med det måpende oppsynet i tillegg anføres som et av ikke så altfor mange solide argumenter for at musikken ikke nødvendigvis var bedre før.

les også

Billie Eilish (18) med historisk Grammy: – Unnskyld

Denne komboen av bred appell, tidsriktighet og kredibilitet er selvsagt uimotståelig for en filmserie som straks bikker 60 år og 25 filmer. Og det er vanskelig å forestille seg et strategisk smartere valg av musikk til James Bonds frakoblede eksesser i 2020.

Men funker det i praksis? Selve balladen – som sedvanlig produsert av broren Finneas O’Connell – er slettes ikke dum.

Det tonale språket er riktignok temmelig fastspikret i den mollsvøpte elegansen som har blitt en egen subsjanger gjennom årenes løp. Eilish tar seg imidlertid tid til å bygge opp dramaet, som utspiller seg over et smakfullt og saktebrennende arrangement, uten noensinne å bikke over i plump grandiositet á la Adele.

les også

Billie Eilish (17) skriver Grammy-historie

Det gir en tekstlinje som «the blood you bleed is just the blood you owe» ekstra tyngde og nerve. Og fraværet av wow-øyeblikk veies langt på vei opp av lekre melodiske detaljer, subtil lek med klisjeer og en strålende vokalprestasjon.

les også

Låtanmeldelse Tone Damli - «Hurts sometimes»: Gjør ikke vondt

Den beste og verdigste Bond-låten på år og dag er fortsatt Radioheads såre «Spectre» (2015), som naturligvis ble droppet fra filmen ved samme navn. «No Time To Die» utvider ikke handlingsrommet for franchisens soundtrack i samme grad, og må således kunne sies å være en ørliten skuffelse – ikke minst fra denne avsenderen. 

Likevel: Billie fikser tilsynelatende det meste. Bond inkludert.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder