SLUTTER: GP-general Per Sundnes har skal ikke lenger jobbe med Melodi Grand Prix. Han har fått ny jobb i TV3. Foto: Scanpix

GP-general Per Sundnes slutter i NRK

Programlederen til VG: ** - Jeg er ikke trist ** - GP var bare en jobb

To dager etter Norges fiasko i Baku, slutter GP-general Per Sundnes (45) i NRK til fordel for ny jobb i TV 3.

Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Sundnes har vært sentral i MGP siden 2007. Nå har han signert en programleder-kontrakt med TV 3.

- Det er ikke trist å forlate NRK. Jeg føler vel heller ikke at noen dører lukkes, men at jeg hadde lyst på en ny utfordring. Der er sunt å flytte på seg, sier Per Sundnes til VG Nett.

- I år er det tredje gang på rad at Norge ikke klarer å hevde seg i Eurovision. Er jobb-byttet en måte å komme kritikken i forkjøpet?

- Ikke i det hele tatt. Jeg slutter fordi kontrakten min er ferdig i NRK og jeg har fått et tilbud av TV 3. Jeg har lyst til å gjøre noe helt nytt og annerledes. Dette blir første gang jeg jobber i en kommersiell kanal, så nå skal jeg tenke helt nytt, sier Sundnes til VG.

Hverken TV 3 eller Sundnes vil foreløpig si noe konkret om hva Sundnes vil jobbe med.

- Jeg er sykelig opptatt av konseptutvikling og det skal jeg få være med på. Dette er bare gledelig, fortsetter programledern til VG.

Sundnes har lang fartstid i NRK, hvor han har jobbet med diverse radio og TV-programmer, deriblant talkshowet Store Studio med Anne Lindmo. Han kom inn i Melodi Grand Prix da han tok over som GP-kommentator etter Jostein Pedersen i 2007, og fikk raskt en langt mer sentral rolle i konkurransen.

Med sitt store nettverk og arbeidsvilje, gjenreiste han konseptet til å bli Norges største musikk-konkurranse på TV. Første GP-suksess var med Maria Haukaas Storeng i 2008. Året etter slo han imidlertid på stortrommen og hanket inn Alexander Rybak. Resten er norsk GP-historie.

Tre ganger flopp

De siste tre årene Norge gjort det svakt i Eurovision. Didrik Solli-Tangen endte på 20. plass da Norge arrangerte ESC i 2010. Stella Mwangi klarte ikke å kvalifiserte seg til finalen i fjor, og for to dager siden var det Tooji, som endte på sisteplass etter å ha kvalifisert seg til Eurovision-finalen.

Sundnes understreker overfor VG at det ikke er noen dramatikk i den plutselige overgangen fra NRK til TV 3. Han begynner i den nye jobben på fredag.

- Hvorfor har Norge gjort det så dårlig i Eurovison de siste tre årene?

- For det første gjorde vi det ikke dårlig i år - vi kvalifiserte oss til finalen og det er bra. Når det kommer til hvem som blir stemt fram, er det folket som stemmer, ikke juryen.

- Men det er juryen som har plukket ut kandidatene man kan stemme på?

- Ja, altså er det ikke meg alene, men en hel jury. Og det er ikke noen uenighet oss imellom som er grunnen til at jeg forlater NRK.

- Bare en jobb

Det er to måter å delta i Melodi Grand Prix på - send inn et bidrag som blir vurdert av en jury, eller bli invitert av den samme juryen til å skrive, eller fremføre en låt. Sundnes sitter i juryen og har blitt kjent for å ta i bruk helt nye metoder for å få med kjente artister fra sitt eget nettverk - blant annet invitere dem hjem til seg for å pleie vennskapsforholdet.

Sundnes nekter for at jobben som GP-general har vært noe mer enn akkurat det - en jobb.

- For mange som driver med Melodi Grand Prix, er det en hobby i tillegg. For meg er det bare en jobb, og det har det alltid vært. Jeg lover dessuten å overbringe alle mine erfaringer til den som eventuelt skal ta over.

- Hvem mener du skal ta over etter deg i jobben som GP-general?

- Det er vanskelig å svare på. Min rolle har blitt til langs veien og det er ikke sikkert de kommer til å hente inn noen til en slik rolle i det hele tatt.

- Hva kommer du til å tjene? Har lønnen noe med overgangen å gjøre?

- Nei. Jeg har aldri vært motivert av penger. Lønnen er ganske lik, det er alt jeg vil si om det, sier Sundnes.

- Fantastisk signering

Presseansvarlig i TV 3, Glenn Støldal, er strålende fornøyd med nysigneringen av Sundnes. Han mener den tidligere musikkjournalisten vil passe perfekt inn i TV 3-profilen.

- Dette er en bevisst strategi fra vår side. Alle vet hvem Per er og han er så godt likt. En fantastisk signering, sier Støldal til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder