Buena Vista til Moldejazz

Filmaktuelle Buena Vista Social Club og tangentgeniet Chick Corea er toppnavnene på årets jazzfestival i Molde.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Ikke minst er forventningene store til institusjonen Blå, både i og utenfor byens kulturhus. Det ble en suksess i fjor, og i år er Blå tilbake i dobbelt dose - ifølge reklamen.

Programmet tyder på at det blir en jazzfestival med høy kvalitet og stor bredde, fra det tradisjonelle til det eksperimentelle. Kjente navn fra et omfattende program er Terje Rypdal, Palle Mikkelborg, Nils Petter Molværs Khmer, Nicholas Payton, Steven Bernstein, Don Byron og Teddy Edwards.

Corea hele uka

Chick Corea er en av verdens ledende jazzpianister, og har vært det i snart 30 år. I Molde skal han opptre i tre ulike sammensetninger. Det blir et mestermøte med Corea og Niels-Henning Ørsted Pedersen i det største konsertlokalet, Idrettens Hus.

Han skal opptre med storband for første gang. Konsen Big Band skal presentere Coreas musikk i helt nye arrangement. Sjefen sitter selv ved flygelet. Han gir også en solokonsert for en liten forsamling på 140 mennesker.

Fem premierer

Under årets jazzfestival blir det fem premierer. Det gjelder trio- og storband-premieren med Chick Corea. Terje Rypdal skal fremføre bestillingsverket "Lux Aeterna" i Molde domkirke med komponisten selv på elgitar, Palle Mikkelborg på trompet, Iver Kleive på kirkeorgel og Åshild Stubø Gundersen sang. Det hele skal bindes sammen av Bergen Kammerorkester med Elise Båtnes.

Det skal også fremføres bestillingsverk av Kirsten Bråten Berg og fiolinisten og vokalisten Lena Willemark. Vokalgruppen med det litt kryptiske navnet Kvitretten, poeten Torgeir Robelledo Pedersen og komponisten Christian Wallumrød, har med seg prosjektet "Kloden er en snurrebass som snurrer oss".

Blir fullt

En av verdens beste trompetister, Nicholas Payton, hyller Louis Armstrong med et stjernestorband. Der blir det folksomt. Mye folk blir det også på utekonserten på Romsdalsmuseet med Buena Vista Social Club. Der har billettsalget allerede vært i gang en stund, og halvparten av de 7.500 billettene er solgt. -Under årets jazzfestival blir det også finale og kåring av årets unge jazzmusiker(e) i Norge, opplyser Petter Pettersson, styremedlem og veteran i Moldejazz.

Noen løse tråder er det fortsatt før festivalprogrammet er helt klappet og klart. Blant annet kom regjeringsskiftet brått på. Det var kulturministeren i Bondevik-regjeringen som egentlig skulle åpne årets jazzfestival. Pettersson håper og tror at vår nye kulturminister overtar stafettpinnen og kommer til Molde for å gjøre den jobben.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder