De første norske rockehelter

Tromsø-kvintetten Pussycats skrev seg inn i norsk rockhistorie 24. juni 1965. Da varmet de opp i Sjølysthallen i Oslo for ingen ringere enn Rolling Stones.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

Hundrevis av fans kom bare for å høre Pussycats. Til Mick Jaggers og Rolling Stones' store overraskelse og fortvilelse forlot hundrevis av jenter konserten før Stones begynte å spille.

- Men, innrømmer Pussycats bassist Sverre Kjelsberg i dag;

- Jentene var engasjert av oss for å gjøre akkurat det de gjorde og skape blest rundt oss. Det var jenter fra Malmö som vår svenske manager Sten Ekroth hadde leid inn for å skaffe oppstyr rundt nordmennene han jobbet med og satset enormt på.

Skiftet navn

Det hjalp. De fem: Sverre Kjelsberg, Trond Graff. Ottar Aasegg, Ingemar Stjärndal og Friedel Brandt ble dyrket som skikkelige idoler og var Norges første rockestjerner.

- Etter å ha spilt et par år sammen her i Tromsø som Artics dro vi i 1964 til Stockholm for å prøve lykken. Vi levde kummerlig den første tiden og bodde i telt nesten til jul, minnes Kjelsberg.

I Stockholm kom de i kontakt med gull- og teppehandler Sten Ekroth som hadde butikker både der og i Malmö. Han så at nordmennene hadde potensial og satset masse tid og penger på dem. Målet var verdensstjerner som Beatles og Stones!

Nordmennene ble forsterket med svenske Ingemar Stjärndal, som hadde spilt orgel med et heller lugubert svensk danseband. De skiftet navn til Pussycats, og ting begynte å skje.

Høydepunkt

Ekroth hadde sine forbindelser, inkludert penger og tro på gutta. Dermed ble de et av tre oppvarmingsband for Rolling Stones på deres tre konserter i Oslo, København og Malmö.

- Et høydepunkt som kom svært tidlig i karrieren. Suksessen uteble ikke. Vi hadde turneer både i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.

Vi sto på, og trodde verden lå åpen for oss.

Så skjedde det underlige og dramatiske:

- Sten Ekroth forlot oss plutselig i 1967 mens vi var på topp. Vi skjønte ingenting. Kanskje hadde vi kostet ham for mye penger? Han oppdaget kanskje at de bløffene han slo om oss, fungerte i Skandinavia, men ville bli gjennomskuet i USA? Vi vet ikke helt. Men: Nedturen begynte, og da vi skulle inn i militæret i april 1968 var det slutten på Pussycats første kapittel, sier Sverre Kjelsberg.

Til tross for kun tre album - hvorav det siste med nytt materiale kom i 1992, gir ikke pusekattene seg så lett.

Etter et par-tre mimreturneer de siste 30 år, skal de faktisk spille sammen igjen på gratiskonsert i Oslo i Bokteltet 25. oktober. Dette skjer i forbindelse med at NRKs Per Kristian Olsen kommer med en ny biografi om Tromsøs store musikalske sønner.

Sverre Kjelsberg har de siste årene vært ansatt som musikalsk leder på Hålogaland teater i Tromsø. Den tidligere organisten Ingmar Stjärndal arbeider som kantor i Bengtfors i Sverige, Trond Graff er teknisk ansvarlig for Oslo dukketeater i Frognerparken i Oslo og driver også med musikk på si. Friedel Brandt er byråkrat i Tromsø kommune, mens Ottar Aasegg er geitebonde på Karlsøy i Troms.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder