VIL HJELPE: Sandra føler seg sterk i dag, men legger ikke skjul på at det vonde fortsatt preger henne. Foto: Terje Bringedal VG

Lyng vil være åpen om problemene

– Alle kjenner noen som sliter

For Sandra Lyng (29) var musikken redningen da livet føltes
for tungt å takle.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er mange år siden popstjernen første gang snakket åpent om spiseforstyrrelser. Nå går hun enda dypere i beskrivelsen av sine psykiske problemer – fordi ønsket om å hjelpe andre har blitt så enormt sterkt.

I en lang kronikk i Aftenposten onsdag går sangeren ut mot tabustempelet hun mener fortsatt hviler over temaet mental helse – og hun trygler om bedre tiltak fra det offentlige.

«Gjøres det mye? Ja. Gjøres det nok? Nei», mener Lyng og deler egne vonde erfaringer, deriblant «grufulle opplevelser».

«Hendelser som jeg ikke forsto, hendelser som ga meg mye vondt, og som forfølger meg ennå», skriver 29-åringen.

– Vil si at jeg forstår

– Jeg har bestemt meg for at jeg vil være åpen også om dette, forteller Lyng til VG.

– Kan jeg hjelpe bare ett menneske, så vil jeg sove godt om natten. Jeg vet at det er så mange der ute som har opplevd og opplever det samme, og jeg vil si at jeg forstår. At jeg ser. Dette handler ikke om meg, men det er viktig for meg å bruke min stemme og mitt ansikt, forklarer hun.

– Jeg har opplevd fæle hendelser i ung alder som skaper traumer. Det har preget meg resten av livet, legger sangeren til uten å ville gå i detaljer.

ÅPENHJERTIG: VG møter Sandra Lyng på en kafe nær hjemmet i hovedstaden. Samtalen er tydelig krevende for popartisten, men hun ønsker å snakke. Foto: Terje Bringedal VG

Selv bar Lyng alt inne i seg i mange år. Hun trøstet seg med musikk og hørte på radio hele natten. Selvtilliten var på bunnen.

– Jeg følte at jeg ikke fortjente bedre, og at jeg måtte si takk til alle som smilte til meg.

– Ønsket ikke å leve lenger

29-åringen forteller at det tok lang tid før hun innså at hun slet med opplevelser og tanker andre jevnaldrende var spart for.

– Da jeg som ganske ung ikke ønsket å leve lenger, skjønte jeg det. Til da hadde jeg bare kalt det «de vonde tankene», hver gang jeg lå og vred meg og gråt meg i søvn. Jeg hadde aldri hørt noen andre si at de gjorde det samme.

Lyng utviklet spiseforstyrrelser som 12-13-åring. Hun har vært innlagt flere ganger, første gang som 15-åring, og på det meste i fire måneder sammenhengende.

IDOL: Sandra hadde fylt 17 år da hun etter «Idol» i 2004 dro på sommerturné med TV-showet. Foto: Stian Lysberg Solum VG

– Først da jeg betrodde en lærer at jeg ikke ønsket å gå på skolen lenger, satte hun meg i kontakt med helsesøster, som igjen varslet foreldrene mine og BUP (barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, red.anm.).

Ber om raskere hjelp

Lyng skulle ønske at noen hadde hjulpet henne tidligere. Og nettopp det er en av grunnene til at hun brenner så sterkt for å hjelpe andre.

– Kanskje kunne mange av mine opplevelser vært forhindret dersom noen hadde sett meg. Det må bli lettere enn det er i dag å få psykiatrisk bistand fra det offentlige. Ikke alle har råd til å betale for psykolog. Barn og unge som sliter, må få hjelp med en gang. Og uten at familien inkluderes, dersom det er barnets ønske. I dag er det en svært lang prosess å komme inn i systemet. Men det å lytte, kan redde liv. Ofte har det allerede gått for langt når det endelig blir tatt tak.

– Ikke bortkastet

Hun innrømmer at det er skummelt og blottstille seg på den måten hun nå gjør. Hun mener likevel det er nødvendig for at folk skal forstå hvorfor ungdom og psykisk helse er hennes hjertesak.

– Det er mulig å bruke det vonde til å gjøre noe godt. Da er ikke de fæle opplevelsene mine bortkastet.

I realityserien «Sandra Usensurert» på TV 2 i 2014 delte Hun mye om alt fra spiseforstyrrelser til fjerning av godartede svulster i brystene. Sangeren bruker mye tid på å svare ungdom som tar kontakt, fordi de kjenner seg igjen i henne.

– Jeg drømte lenge om å bli psykolog, men har prioritert musikken fremfor utdanning. Det eneste jeg kan bidra med, er egne erfaringer. Jeg ønsker å bruke mye av livet mitt på dette fremover. Jeg har noen faste som skriver til meg hver uke. Men det er tøft, særlig når noen sier de vil ta sitt eget liv. Det har hendt at jeg har måttet varsle foreldrene.

Lyng er glad for TV-serier som «Jeg mot meg», «Sykt perfekt» og «Skam», som alle har fokus på ungdoms mentale helse.

– Det er fint at det kommer frem. Alle kjenner noen som sliter.

«Idol» og karriere

Lyng var bare 16 år da hun ble rikskjendis gjennom «Idol». Selv om det førte med seg utfordringer å gå gjennom puberteten i pressens søkelys, beskriver sangeren TV-konkurransen som «redningen».

POP-OPPTUR: Sandra Lyng, her på en TV-galla i desember. Foto: Helge Mikalsen VG

– Det er sant. Musikken har reddet meg. Fortsatt kan jeg klype meg i armen. Selv om jeg ofte har det vondt inni meg, er jeg så takknemlig for at jeg fikk oppleve dette. Ja, jeg var naiv som f … og har tatt noen uheldige valg, deriblant i klesveien, sier Lyng og ler.

– Jeg stilte til og med opp i et manneblad, noe jeg aldri ville gjort i dag. Samtidig gjør det meg ikke noe nå å stille opp i musikkvideo på en strand. Nå vet jeg hvem jeg er, og hva jeg står for.

Lyng føler også at hun endelig har bevist at hun tok det rette valget da hun satset på musikk. Det siste halvannet året har markert seg på listene med låter som «Play My Drum», «Night After Night» og «Moonrise».

2015: Første Sandra Lyng-hit på ti år

– Alle er partylåter, fordi jeg ville spre glede. Men jeg har også skrevet låter om det vonde. Kanskje kommer de en gang i fremtiden.

Men sangeren måtte bli 25 år før hun følte seg trygg på seg selv.

– I dag er jeg et sterkt kvinnemenneske, det vil jeg være så ærlig å påstå. Selv om jeg for alltid bærer med meg det som har skjedd, klarer jeg å takle det. Jeg er positiv til livet.

KJÆRESTEN: Sandra Lyng og Lasse Joachim Langerud på Kjendisgallaen før jul i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Terapi er likevel fortsatt nødvendig.

– Jeg har en time hos psykolog nå klokka to, sier Lyng og smiler.

Ingen betenkeligheter

På spørsmål om det ikke kan betraktes som dobbeltmoralsk og snakke om tiltak mot psykiske lidelser samtidig som hun samarbeider med et stort spillselskap, som hun gjør, svarer Lyng.

– Jeg mener at spillavhengighet og mentale lidelser er to forskjellige temaer. Jeg ønsker ikke å gå inn på avtaler med samarbeidspartnere, men oppfatter på ingen måte at jeg bidrar til spillavhengighet. Jeg ønsker helhjertelig å hjelpe barn og unge, som er under lovlig spillalder, med de vansker som de opplever.

Forelsket

En sterk støtte gjennom det siste året er kjæresten banksjef Lasse Joachim Langerud (32).

– Han er en genuin, nydelig person med et stort hjerte. Etter hvert lærer man hva som er viktigst, nemlig å ha en partner som er der når du er syk, en man kan oppdra barn sammen med i fremtiden og sitte i gyngestolen og bli gammel med. Jeg har valgt med både hode og hjerte og er kjempeforelsket. Tenk, vi bor sammen med våre to hunder på 32 kvm og har aldri kranglet en eneste gang på et helt år!

Oppdatert? Lyng brøt samarbeidet med manager Gunnar Greve

Fortsettelsen: Lyng slår tilbake mot eks-manageren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder