SYNGER JULESANGER: Tone Damli på omslaget til juleplaten hun ga ut nylig. Foto: ECCENTRIC/SONY Foto: ,

Tone Damli synger feil på juleplate

I «Mitt hjerte alltid vanker» har Tone Damli fått en tekstlinje
om Jesus til å handle om seg selv, mener en ekspert på salmer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den rundt 300 år gamle julesalmen er en av Skandinavias mest kjente og kjære – innspilt av blant andre Sissel Kyrkjebø, Jan Werner, Carola og Mari Boine.

Et av versene går slik:

«Akk, kom jeg opp vil lukke mitt hjerte og mitt sinn, og full av lengsel sukke: Kom, Jesus, dog her inn! Det er ei fremmed bolig, du har den selv jo kjøpt, så skal du blive trolig her i mitt hjerte svøpt.»

Damlis ferske plate «Di første jul» er imidlertid «du» byttet ut med «eg» i den siste strofen – hun synger: «Så skal eg blive trolig her i mitt hjerte svøpt.»

Stig Værnø Holther, leder i Norsk Hymnologisk forening, sier at det åpenbart er en feil fra Damlis side.

– «Du» sikter jo til Jesus, og hjertet symboliserer krybben. Det er det som er meningen. Hvis Damli synger på dialekt, så kan det være for at hun ønsker å gi salmen en personlig vri. Men at hun synger «jeg» eller «eg», er jo direkte feil – en tydelig misforståelse av innholdet. Jeg skjønner ikke helt hvor det kommer fra, sier Holther.

FÅR KRITIKK: Tone Damlis juleplateprodusent Espen Lind. Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

– Gir ingen mening

Vidar Kristensen, teolog, forfatter, salmeekspert og ansatt i Kirkerådet, synes det er spesielt at Damli synger feil på utgivelsen.

– Det er jo nesten rart at produsenten av platen ikke har bedt henne å synge strofen på nytt. «Så skal eg blive trolig, her i mitt hjerte svøpt» gir jo ikke mening, sier han til VG.

Kristensen, som selv har skrevet flere salmer og er prosjektleder for den nye Salmeboken, tror feilen skyldes en syngeglipp.

– Men produsenten burde ha oppdaget det. Damli burde også ha merket det selv, mener han.

Han ser heller ikke bort fra at det er mulig å hente opp feil tekster fra ulike nettsider.

– Det ligger veldig mye rart der ute. Salmetekster skrives ofte av på private blogger, og man får dem opp når man søker. Dersom man bruker disse som kilder, kan det komme galt ut, sier Kristensen.

KRITISK: Folkesanger Sondre Bratland. Foto: TROND SØRÅS Foto: ,

– Pinlig

– Oi, oi, oi, er folkesanger Sondre Bratlands reaksjon når han får høre Tone Damlis versjon av teksten. Han har selv spilt inn en populær versjon av «Mitt hjerte alltid vanker».

– Dette er jo litt pinlig, definitivt en misforståelse. Det er viktig å gi slike sanger troverdighet, og i et tilfelle som dette signaliserer du at du ikke forstår hva du synger om. Hvis du ikke forstår teksten du skal formidle kan meningen fort bli den motsatte – en fornektelse av det faktiske innholdet, sier Bratland.

Helene Bøksle er en av landets flittigste liveartister i julesesongen. Hun har sunget «Mitt hjerte alltid vanker» hundrevis av ganger.

– Man må behandle de gamle folketonene med respekt, disse sangene som har vært med oss i flere hundre år. Det er viktig å være varsom, sier Bøksle, som forteller at hun bruker mye tid på å studere nøye de tekstene hun velger å synge.

KRITISK: Julesangstjernen Helene Bøksle. Foto: FRODE HANSEN Foto: ,

Erik Hillestad er plateprodusent, tekstforfatter og sønn av den avdøde salmedikteren Olaf Hillestad. Han er også mannen bak Kirkelig Kulturverksted, selskapet i Norge som har gitt ut flest plater med «Mitt hjerte alltid vanker». Han mener at Damlis blemme er mer dum enn dramatisk.

– Salmer som er så gamle er frie verk, så man har ingen juridiske bindinger. Ingen trenger å føle seg tråkket på tærne. Det er aller mest dumt for henne selv. Enten skyldes feilen mangel på forståelse for teksten eller så er det en produsenttabbe som burde vært rettet. Det skal jeg ikke spekulere i, sier han.

Sondre Bratland mener også at platens produsent burde fanget opp feilen. Helene Bøksle er mer usikker på om ansvaret ligger der.

– Det er nå engang vi artister som er formidlerne, påpeker hun.

– Tone er unnskyldt

Damlis manager David Eriksen beklager det som har skjedd.

– Dette er veldig beklagelig. Vi har forholdt oss til tekst lastet ned fra nettsiden Stille julenatt. Men burde kanskje ha dobbeltsjekket. Det ansvaret ligger hos Espen og meg, Tone var midt i ammetåken, så hun er unnskyldt, sier Eriksen i en mail til VG.

Espen Lind, som er produsent på juleplaten, ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Eriksens uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder