AVDØD LEGENDE: Marvin Gaye ble myrdet av sin far 1. april 1984, dagen før han skulle fylt 45 år. Foto: UNIVERSAL

Lokalfavoritter mest spilt - men Marvin Gaye regjerer Østlandet

I dag er det 30 år siden soullegenden Marvin Gaye ble skutt og drept av sin egen far. Populariteten hans vedvarer, skal man dømme etter tall fra Wimp.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Streamingtjenesten har laget en oversikt over hvilke artister som er mest populære hvor i landet. Tendensen er tydelig: Folket vil ha «sine egne» artister.

På Vestlandet regjerer haugesundbandet Vamp. I Nord-Norge slår folkemusikerne i Hekla Stålstrenga best an. Mens trønderne foretrekker sin egen Anders Jektvik.

Sørlandet har på sin side tatt saudamannen Bjørn Eidsvåg nærmest hjertet sitt.

På Østlandet står opplandtrioen Narum sterkest av de norske artistene. Men dette er den eneste landsdelen hvor en «unorsk» artist topper statistikken for februar - hvor tallene er hentet fra.

Evig aktuelle Marvin Gaye er nemlig den mest streamede artisten i området rundt hovedstaden.

- Når vi ser at han har blitt spilt ekstra mye i februar, så tror vi det skyldes at han toppet begge våre Valentinsdag-lister - «Garantert Klining» og «Garantert Grining», begge mye spilt i denne perioden, sier Wimps musikkredaktør Bjørn Hammershaug.

Han viser også til denne saken - en av VGs mest leste i februar, hvor det samme Gaye-albumet du ser ved siden av denne artikkelen lå tilgjengelig.

- Den hadde nok ytterligere påvirkning på utslaget, tror Hammershaug.

KONGEN AV VESTLANDET: Men her har Vamp-sjef Øyvind Staveland forvillet seg inn i Marvin Gaye-land, nærmere bestemt operataket i Oslo. Foto: JAVAD M. PARSA


Redaktøren mener ellers at tallene viser at streaming forsterker tilknytningen mellom artister og deres lokale publikum.

- Det er spesielt tydelig i Nord-Norge, som har mange av sine «heimstaddiktere» høyt opp på listene, men også de andre landsdelene preges av «sine» artister. Den mest atypiske regionen er Østlandet, som med unntak av Narum ikke har noen sterk lokal farge. Den typiske tendensen er uansett at lokal kultur står sterkt i provinsen, sier Hammershaug.

Vamp-sjef Øyvind Staveland trives godt med å være profet i egen region.

- Vi håper og tror at folk føler tilhørighet og kjenner seg igjen i musikk og tekster. Det er viktig for oss at vi har våre egne i ryggen, sier han.

Fordelt på regioner, er det disse artistene som hevder seg i februar, ifølge Wimp:

NORGESKARTET: Her ser du hvor de mest populære artistene spilles hyppigst, ifølge Wimp.

Nord-Norge
Hekla Stålstrenga
Violet Road
Kari Bremnes
Halvdan Sivertsen
Martin Halla

Trøndelag
Anders Jektvik
Åge Aleksandersen
Hellbillies
Bon Jovi
Muse

Vestlandet
Vamp
Kaizers Orchestra
Lars Vaular
Skambankt
Haim

Østlandet
Marvin Gaye
Narum
Haim
Arcade Fire
Veronica Maggio

Sørlandet
Bjørn Eidsvåg
Erlend Ropstad
James Arthur
Maria Mena
Broken Bells

* For å sammenligne regionene er de hundre mest populære artistene trukket ut basert på spillinger i løpet av februar i hver region. Deretter beregnes differansen mellom listeplasseringene i de ulike regionene. Artisten som har størst differanse havner øverst på listen, og gir dermed et bilde på det som definerer smaken i den aktuelle regionen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder